Nepalczyk Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 Hej, wiosna się zbliża, czas na zakupy. Poszukuję roweru do pokonywania dłuższych tras po asfalcie w cenie od 7.500 do 8.500 złociszy. Zależy mi na komfortowej geometrii, najlepiej w takiej cenie już karbon, osprzęt wystarczy Shimano 105 i najlepiej, gdyby sprzęt był wyposażony w hamulce tarczowe i ( nie wiem czy uda mi się coś takiego dorwać) dobrze by było, aby można było założyć opony 30mm. Od 2 tyg. przeglądam różne strony i mam już delikatny mętlik co wybrać. Póki co stawiam na : http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.advanced.2/24481/89270/ Chętnie zobaczyłbym podobne konstrukcje, jakieś wasz sugestie, mogą być to konstrukcje nietypowe, z poza Polskiej dystrybucji, tak długo odkładałem, że chciałbym kupić rower który spełni moje wymagania w największym stopniu. Jeśli ktoś miał jakieś ciekawe pomysły, poproszę o linki. Z góry dzięki.
Darek14 Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 Rowerów szosowych (szczególnie tych z komfortową geometrią) wyposażonych w hamulce tarczowe jest bardzo dużo. Natomiast mocno ogranicza Ciebie budżet. Problem może być ze zmieszczeniem opon 30 mm. W wielu szosówkach jest miejsce dla opon do 28 mm. Warto rozważyć np. tego Cube'a: http://allegro.pl/rower-szosowy-cube-attain-gtc-pro-disc-2016-56-i5725599464.html Jego przewaga w stosunku do Gianta to hamulce hydrauliczne i sztywne osie. NIe wiem jak rama.
erzurum Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 pewnie spodziewasz się tego pytania to zadam po co Ci te tarcze w szosie? Wygląd? racjonalnie nie maja uzasadnienia.
Nepalczyk Napisano 7 Lutego 2016 Autor Napisano 7 Lutego 2016 ego przewaga w stosunku do Gianta to hamulce hydrauliczne i sztywne osie. NIe wiem jak rama. O sztywnych osiach nawet nie myślę, bo to nie ten budżet. pewnie spodziewasz się tego pytania to zadam po co Ci te tarcze w szosie? Tak, czekałem na to pytanie. Od momentu, kiedy przeszedłem na tarcze w crossie nic innego nie chcę. Fakt tarcze i opona 25mm to zapewne mało efektywne połączenie, ale właśnie 30mm to szerokość, na jakiej jeżdżę z hamulcami tarczowymi (SLX) i nie blokuję koła. Lepiej mi się hamuje, lekki nie jestem (85kg), odczuwam lepszą siłę hamowania na tarczach. Po prostu odczuwam lepszy komfort jazdy. A kwestia, że to droższe w utrzymaniu, psuje się, czy cieknie czy "nigdy nie zamontujesz koła tak z powrotem,żeby tarcza nie ocierała o klocki" już przerobiłem po tych 7kkm i więcej moim zdaniem miałem roboty przy starych heblach, może dlatego, że były gorszej jakości. Zdaję sobie sprawę, że w takiej cenie bez tarczówek, znajdę coś naprawdę godnego uwagi, ale już się chyba zaparłem na te tarcze
erzurum Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 A w tym swoim krosie to jakie miałeś v-brake? Próbowałeś hamować ultegrami? Działają na tyle dobrze, że problemem jest opona a nie hamulec. No ale skoro się uparłeś, szkoda bo w takim budżecie miałbyś szosę naprawdę wypasioną.
Nepalczyk Napisano 7 Lutego 2016 Autor Napisano 7 Lutego 2016 No ale skoro się uparłeś, szkoda bo w takim budżecie miałbyś szosę naprawdę wypasioną. Przekonaj mnie
beskid Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 Ale co tu przekonywać. Przecie to co jest w tym Giancie to "kiepścizna" w stosunku do nawet hebli 105 a co dopiero Ultegra. Biorąc pod uwagę e-bon masz w budżecie Authora Charisma na pełnej Ultegrze.
erzurum Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 author ma agresywną geo, to sportowy rower a kolega wolałby coś bardziej komfortowego. Szukaj treka domane, speca roubaix i tego typu rowery, jeszcze jest zima więc jakaś szansa na wyrwanie czegoś w atrakcyjnej cenie jest, a jak Ci się nie uda, to w budżecie masz niezły wybór z bezpośredniej sprzedaży canyon, rose.
Darek14 Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 O sztywnych osiach nawet nie myślę, bo to nie ten budżet. Jak to "nie ten budżet " skoro Cube ma sztywne osie i mieści się w budżecie?
beskid Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 Z tym Authorem to tylko przykład by kolegę zniechęcić to mechanicznych tarcz.
tobo Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 Jeśli chcesz tarcze to zdecydowanie je bierz. Ręce przy hamowaniu odpoczywają. Giant ma bardzo fajne zaciski TRP.
Nepalczyk Napisano 7 Lutego 2016 Autor Napisano 7 Lutego 2016 Biorąc pod uwagę e-bon masz w budżecie Authora Charisma na pełnej Ultegrze. Nie wiedziałem, o takiej promo w Velo. Z tym Authorem to tylko przykład by kolegę zniechęcić to mechanicznych tarcz. No właśnie, ziarenko wahania zasiane...
sivydym Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Masz rzut beretem do Wertykala - Zabierzów. Za 8800 pln masz Xroada na pełnej Ultegrze, hydraulice, rurkach 3T, a rama przyjmuje nawet opony 32 mm. oryginalnie są "tylko" GP4000 II gdzie inni wkładaja nawet jakąś syfną gumę. Do tego pewnie Krystyn ustawi Ciebie na tym rowerze w cenie...
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Napisano 8 Lutego 2016 Masz rzut beretem do Wertykala - Zabierzów. Za 8800 pln masz Xroada na pełnej Ultegrze, Wertykal rozważam, bo tam Bikefittng jest za free przy zakupie chyba powyżej 5k i realnie ma blisko bo mieszkam na północ od Krakowa w tamtych okolicach. Gdzie widziszą tą niską cenę, ja tam widzę 14k.
sivydym Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 zadzwoń jutro do nich a sam się przekonasz dlaczego jest tyle a nie 13 czy 14k... chyba że wolisz detal płacić, no ale kto bogatemu zabroni
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Napisano 8 Lutego 2016 Mail poszedł, zszokowałeś mnie tą ceną, widziałem ten model na www ale cena jest kosmiczna -14k. Mam nadzieję, że to nie sprzęty, które "wypadły z tira"
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Lutego 2016 Mod Team Napisano 8 Lutego 2016 po co Ci te tarcze w szosie? Po to żeby hamować bezpiecznie i pewnie jednym palcem w każdych warunkach. A nie modlić się czy po mokremu uda sie zwolnic czy skończę w rowie lub pod samochodem. Obreczówki MUSZA wymrzeć. Wszędzie. Koniec i kropa jak dla mnie. Miałem wyjątkowa przyjemność pocisnąc w weekend klamki Sz pożenione z TRP HY-RD. BAAAA-jeczne i dodatkowo ten króciutki, przyjemny skok klamki Szacunek... I.
sivydym Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Mail poszedł, zszokowałeś mnie tą ceną, widziałem ten model na www ale cena jest kosmiczna -14k. Mam nadzieję, że to nie sprzęty, które "wypadły z tira" ... jakie z tira poza tym pomyliłem się o "stówkę" licząc w drugą stronę rabat - rano wchodzę na allegro a tu prosze - nawet maila nie trzeba pisać i "kombinować" http://allegro.pl/rower-argon-18-krypton-xroad-m-ultegra-11s-i5672644702.html
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Napisano 8 Lutego 2016 rano wchodzę na allegro a tu prosze No ja też właśnie to znalazłem. Boli mnie teraz kwestia przełożeń... Takiemu nie dogodzisz...
marcin_ostrów Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Ładny http://allegro.pl/scott-solace15-carbon-ultegra-6800-2x11-carbon-i5966099331.html M
Darek14 Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Rower ciekawy i zbiera bardzo pozytywne recenzje. Sam takiego chciałem kupić, ale nie mogłem wpasować się w rozmiar: 56 cm wydawał mi się lekko przyduży, 54 był za mały. Natomiast rower na tej aukcji najpierw wystawiony był jako nowy, a teraz jako używany/powystawowy. Wydaje mi się, że na prawych, górnych widełakch jest obtarcie...
Fawlty Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Boli mnie teraz kwestia przełożeń No i owijki nie ma... Edyta: nie zauważyłem ostatniego posta Darka14. Ciekawe...
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Napisano 8 Lutego 2016 Akurat to że nie ma owijki to nie problem, celowałbym w kolorystykę, jak w tej recenzji poniżej.. http://www.feedthehabit.com/road-biking/argon-18-krypton-xroad-review/
Fawlty Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 to że nie ma owijki to nie problem No tak, ale jest pytanie, dlaczego jej nie ma. Bo np. tu jest: https://www.argon18bike.com/en/bikes/road/krypton-xroad Dla jasności: nic nie sugeruję, Ale pewnie warto zapytać sprzedawcę. pzdr Fawlty
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Napisano 8 Lutego 2016 Odpowiedź z Wertykalu to -15% od cenny bazowej.... Ale odbiłem piłeczkę, podesłałem link z ALEdrogo i póki co cisza, ale odczytali maila, zobaczymy co z tego będzie, ale i tak tam wpadnę w czwartek albo w piątek po pracy. Scott ciekawa alternatywa, ale póki co szukam nówki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.