Nepalczyk Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Hej, wiosna się zbliża, czas na zakupy. Poszukuję roweru do pokonywania dłuższych tras po asfalcie w cenie od 7.500 do 8.500 złociszy. Zależy mi na komfortowej geometrii, najlepiej w takiej cenie już karbon, osprzęt wystarczy Shimano 105 i najlepiej, gdyby sprzęt był wyposażony w hamulce tarczowe i ( nie wiem czy uda mi się coś takiego dorwać) dobrze by było, aby można było założyć opony 30mm. Od 2 tyg. przeglądam różne strony i mam już delikatny mętlik co wybrać. Póki co stawiam na : http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.advanced.2/24481/89270/ Chętnie zobaczyłbym podobne konstrukcje, jakieś wasz sugestie, mogą być to konstrukcje nietypowe, z poza Polskiej dystrybucji, tak długo odkładałem, że chciałbym kupić rower który spełni moje wymagania w największym stopniu. Jeśli ktoś miał jakieś ciekawe pomysły, poproszę o linki. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Rowerów szosowych (szczególnie tych z komfortową geometrią) wyposażonych w hamulce tarczowe jest bardzo dużo. Natomiast mocno ogranicza Ciebie budżet. Problem może być ze zmieszczeniem opon 30 mm. W wielu szosówkach jest miejsce dla opon do 28 mm. Warto rozważyć np. tego Cube'a: http://allegro.pl/rower-szosowy-cube-attain-gtc-pro-disc-2016-56-i5725599464.html Jego przewaga w stosunku do Gianta to hamulce hydrauliczne i sztywne osie. NIe wiem jak rama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 pewnie spodziewasz się tego pytania to zadam po co Ci te tarcze w szosie? Wygląd? racjonalnie nie maja uzasadnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 ego przewaga w stosunku do Gianta to hamulce hydrauliczne i sztywne osie. NIe wiem jak rama. O sztywnych osiach nawet nie myślę, bo to nie ten budżet. pewnie spodziewasz się tego pytania to zadam po co Ci te tarcze w szosie? Tak, czekałem na to pytanie. Od momentu, kiedy przeszedłem na tarcze w crossie nic innego nie chcę. Fakt tarcze i opona 25mm to zapewne mało efektywne połączenie, ale właśnie 30mm to szerokość, na jakiej jeżdżę z hamulcami tarczowymi (SLX) i nie blokuję koła. Lepiej mi się hamuje, lekki nie jestem (85kg), odczuwam lepszą siłę hamowania na tarczach. Po prostu odczuwam lepszy komfort jazdy. A kwestia, że to droższe w utrzymaniu, psuje się, czy cieknie czy "nigdy nie zamontujesz koła tak z powrotem,żeby tarcza nie ocierała o klocki" już przerobiłem po tych 7kkm i więcej moim zdaniem miałem roboty przy starych heblach, może dlatego, że były gorszej jakości. Zdaję sobie sprawę, że w takiej cenie bez tarczówek, znajdę coś naprawdę godnego uwagi, ale już się chyba zaparłem na te tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 A w tym swoim krosie to jakie miałeś v-brake? Próbowałeś hamować ultegrami? Działają na tyle dobrze, że problemem jest opona a nie hamulec. No ale skoro się uparłeś, szkoda bo w takim budżecie miałbyś szosę naprawdę wypasioną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 No ale skoro się uparłeś, szkoda bo w takim budżecie miałbyś szosę naprawdę wypasioną. Przekonaj mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Ale co tu przekonywać. Przecie to co jest w tym Giancie to "kiepścizna" w stosunku do nawet hebli 105 a co dopiero Ultegra. Biorąc pod uwagę e-bon masz w budżecie Authora Charisma na pełnej Ultegrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 author ma agresywną geo, to sportowy rower a kolega wolałby coś bardziej komfortowego. Szukaj treka domane, speca roubaix i tego typu rowery, jeszcze jest zima więc jakaś szansa na wyrwanie czegoś w atrakcyjnej cenie jest, a jak Ci się nie uda, to w budżecie masz niezły wybór z bezpośredniej sprzedaży canyon, rose. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 O sztywnych osiach nawet nie myślę, bo to nie ten budżet. Jak to "nie ten budżet " skoro Cube ma sztywne osie i mieści się w budżecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Z tym Authorem to tylko przykład by kolegę zniechęcić to mechanicznych tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Jeśli chcesz tarcze to zdecydowanie je bierz. Ręce przy hamowaniu odpoczywają. Giant ma bardzo fajne zaciski TRP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Biorąc pod uwagę e-bon masz w budżecie Authora Charisma na pełnej Ultegrze. Nie wiedziałem, o takiej promo w Velo. Z tym Authorem to tylko przykład by kolegę zniechęcić to mechanicznych tarcz. No właśnie, ziarenko wahania zasiane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Masz rzut beretem do Wertykala - Zabierzów. Za 8800 pln masz Xroada na pełnej Ultegrze, hydraulice, rurkach 3T, a rama przyjmuje nawet opony 32 mm. oryginalnie są "tylko" GP4000 II gdzie inni wkładaja nawet jakąś syfną gumę. Do tego pewnie Krystyn ustawi Ciebie na tym rowerze w cenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Masz rzut beretem do Wertykala - Zabierzów. Za 8800 pln masz Xroada na pełnej Ultegrze, Wertykal rozważam, bo tam Bikefittng jest za free przy zakupie chyba powyżej 5k i realnie ma blisko bo mieszkam na północ od Krakowa w tamtych okolicach. Gdzie widziszą tą niską cenę, ja tam widzę 14k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 zadzwoń jutro do nich a sam się przekonasz dlaczego jest tyle a nie 13 czy 14k... chyba że wolisz detal płacić, no ale kto bogatemu zabroni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Mail poszedł, zszokowałeś mnie tą ceną, widziałem ten model na www ale cena jest kosmiczna -14k. Mam nadzieję, że to nie sprzęty, które "wypadły z tira" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 po co Ci te tarcze w szosie? Po to żeby hamować bezpiecznie i pewnie jednym palcem w każdych warunkach. A nie modlić się czy po mokremu uda sie zwolnic czy skończę w rowie lub pod samochodem. Obreczówki MUSZA wymrzeć. Wszędzie. Koniec i kropa jak dla mnie. Miałem wyjątkowa przyjemność pocisnąc w weekend klamki Sz pożenione z TRP HY-RD. BAAAA-jeczne i dodatkowo ten króciutki, przyjemny skok klamki Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Mail poszedł, zszokowałeś mnie tą ceną, widziałem ten model na www ale cena jest kosmiczna -14k. Mam nadzieję, że to nie sprzęty, które "wypadły z tira" ... jakie z tira poza tym pomyliłem się o "stówkę" licząc w drugą stronę rabat - rano wchodzę na allegro a tu prosze - nawet maila nie trzeba pisać i "kombinować" http://allegro.pl/rower-argon-18-krypton-xroad-m-ultegra-11s-i5672644702.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 rano wchodzę na allegro a tu prosze No ja też właśnie to znalazłem. Boli mnie teraz kwestia przełożeń... Takiemu nie dogodzisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Ładny http://allegro.pl/scott-solace15-carbon-ultegra-6800-2x11-carbon-i5966099331.html M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Rower ciekawy i zbiera bardzo pozytywne recenzje. Sam takiego chciałem kupić, ale nie mogłem wpasować się w rozmiar: 56 cm wydawał mi się lekko przyduży, 54 był za mały. Natomiast rower na tej aukcji najpierw wystawiony był jako nowy, a teraz jako używany/powystawowy. Wydaje mi się, że na prawych, górnych widełakch jest obtarcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fawlty Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Boli mnie teraz kwestia przełożeń No i owijki nie ma... Edyta: nie zauważyłem ostatniego posta Darka14. Ciekawe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Akurat to że nie ma owijki to nie problem, celowałbym w kolorystykę, jak w tej recenzji poniżej.. http://www.feedthehabit.com/road-biking/argon-18-krypton-xroad-review/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fawlty Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 to że nie ma owijki to nie problem No tak, ale jest pytanie, dlaczego jej nie ma. Bo np. tu jest: https://www.argon18bike.com/en/bikes/road/krypton-xroad Dla jasności: nic nie sugeruję, Ale pewnie warto zapytać sprzedawcę. pzdr Fawlty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Odpowiedź z Wertykalu to -15% od cenny bazowej.... Ale odbiłem piłeczkę, podesłałem link z ALEdrogo i póki co cisza, ale odczytali maila, zobaczymy co z tego będzie, ale i tak tam wpadnę w czwartek albo w piątek po pracy. Scott ciekawa alternatywa, ale póki co szukam nówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.