Wierzbek Napisano 6 Lutego 2016 Napisano 6 Lutego 2016 Hejplanuje kupić rower górski do jazdy po lasach, asfalcie i trochę w górach. Mam 188cm wzrostu i znalazłem pewien rower, prosiłbym o pomoc.Czy ten rower jest warty swojej ceny? wiem, że ma dobry osprzęt, ale jest to model chyba z 2013 roku. Mimo, że to nowy rower to nie wiem czynie jest przestarzały bądź czy nie zniszczył się leżąc ponad dwa lata w magazynie to ten rower http://allegro.pl/kross-level-a8-l-deore-xt-recon-gratis-za-149zl-i5954913377.html21 cali to chyba dobry rozmiar przy wzroście 188cm. Co sądzicie o kupnie takiego roweru za 2599?Pozdrawiam, Bartek niestety nie mogę znaleźć opcji edytuj :/ i jeszcze chciałem zapytać jak ten kross wypada w starciu z tym rowerkiem http://allegro.pl/rower-29-megamo-natural-15-full-deore-hydrau-taper-i5946797012.htmlBardzo proszę o pomoc
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lutego 2016 Mod Team Napisano 6 Lutego 2016 Jest to rama 20 " na kole 26 " z 2013 roku.. Osprzętowo całkiem przyzwoicie jak za te pieniądze. Bierz pod uwagę, że rama nie ma taperowanej główki, więc w przypadku chęci modernizacji w przyszłości i wymiany amortyzatora na nowszy i lepszy model, może być trudniej. Rozmiar na granicy dobry/zły - jak dla Ciebie. Plus za " gratisową " pompkę do amortyzatora. PS Zastanów się, czy nie powinieneś celować w koła 27,5 lub 29 ".
Wierzbek Napisano 6 Lutego 2016 Autor Napisano 6 Lutego 2016 Według opisu alegro jest to 21 cali, myślę, że te 20 cali to po prostu skopiowane z innej ich aukcji. Jutro tam zadzwonię i zapytam czy 21, bo o taki rozmiar mi chodzi, i chyba będzie odpowiedni wtedy, prawda ?Tego roweru raczej nie będę chciał modernizować, do moich zastosowań będzie dobry, tak mi się przynajmniej wydaję, bo nie planuje startować w maratonach Właśnie patrzyłem na 29 i dodałem link do jednego roweru, możesz powiedzieć czy tamten też jest warty swojej ceny:)?jest jeszcze taki, ale to też 26 cali http://allegro.pl/wyprz-rower-mtb-wheeler-pro-10-slx-ambike-i5132872576.html
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lutego 2016 Mod Team Napisano 6 Lutego 2016 Kross ma ramę 20 " : http://www.kross.pl/en/2013/mtb-xc/level-a8 Na dole masz podaną geometrię ( nie sugeruj się z kolei rozbieżnością w opisie osprzętu ). Megamo jest cięższy od Kross'a, osprzętowo ujdzie, ale jest już słabszy ( Kross ma powietrzny amortyzator ). Plusem jest to, że ma taperowaną główkę i sztywną oś z przodu ( jeśli jesteś ciężki, to może się przydać ). Wheeler jest najsłabszy - zupełnie nie wart takiej ceny.
Wierzbek Napisano 6 Lutego 2016 Autor Napisano 6 Lutego 2016 Ważę 78kg także chyba nie jestem ciężki To już nie wiem, jeżeli ma faktycznie 20cali to czy będzie mi się wygodnie jeździło mając wzrost 188cm, a od podłogi do krocza 61-62cm?Będąc moich wymiarów i mając maks 2700 PLN na rower który byś wybrał?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lutego 2016 Mod Team Napisano 6 Lutego 2016 Zmierz jeszcze raz nogę, bo coś słabo Ci to wyszło Powiem tak : Megamo nie jest lekki, ale z wymienionych to on rozmiarowo byłby najbardziej na miejscu. W celu uzyskania bardziej wyciągniętej pozycji wystarczy założyć dłuższy mostek - tu kwestia czego oczekujesz : komfortu, czy sportu ?
Wierzbek Napisano 6 Lutego 2016 Autor Napisano 6 Lutego 2016 haha miarka była na "lewą" stronę, faktyczny wynik to 91 cm Hmm wygoda czy sport, a może by tak 6/10 wygoda, a 4/10 sport
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lutego 2016 Mod Team Napisano 6 Lutego 2016 Tu masz lepszą rozmiarowo propozycję : http://allegro.pl/mtb-29-silverback-sola-4-xcr-air-deore-sztywna-os-i5948405089.html Powietrzny amorek, sztywna ośka z przodu, napęd co prawda grupę niżej niż w Megamo, ale to nowe Alivio, więc będzie OK. Dostaniesz pompkę i coś tam jeszcze, a jak się dogadasz poza aukcją, to może zejdą z ceny.
Wierzbek Napisano 6 Lutego 2016 Autor Napisano 6 Lutego 2016 tylko tam masz tez 20 cali, maks do 188 Taki silverback nadaje się do rozbudowy w przyszłości i czy mocno odstaję od tego level a8?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lutego 2016 Mod Team Napisano 6 Lutego 2016 Nie sugeruj się do końca zalecanymi na aukcjach rozmiarami. Ja np. przy 180 cm mam 17 " na kole 27,5 " i uważam, że ten Silverback w rozmiarze 18 " byłby na mnie za duży lub co najwyzej na styk ( prędzej to pierwsze ). Tego A8 możesz z czystym sumieniem skreślić, zresztą porównaj sobie jego wymiary z większym Silverbackiem i sam sobie odpowiedz co naprawdę jest dla Ciebie za małe. Silverback nadaje się do rozbudowy, jest nieco słabszy osprzętowo od A8, ale przepaści nie ma.
Wierzbek Napisano 6 Lutego 2016 Autor Napisano 6 Lutego 2016 Chyba zdecyduje się na tego silverbacka bo to w miarę aktualny rower, a nie z 2013 możesz jeszcze wypowiedzieć się na temat jego hamulców i możesz mi mniej więcej nakreślić ile będzie kosztować w przyszłości zmiana przerzutki przedniej na wyższą grupę? Pozdrawiam
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lutego 2016 Mod Team Napisano 6 Lutego 2016 Akurat o przerzutki na razie nie musisz się martwić, bo jak bedą prawidłowo wyregulowane, to na pewno nie będziesz narzekał, a wręcz przeciwnie Hamulce są stosunkowo słabe i jak będziesz potrzebował bardzo mocnych, to SLX ( kosztują ok. 400 zł )
Wierzbek Napisano 6 Lutego 2016 Autor Napisano 6 Lutego 2016 No to mogę sobie odkładać po 40 zł i za rok kupie jak będą mi potrzebne lepsze a coś oprócz hebli należało by wymienić jeszcze za jakiś czas? Dziękuję za pomoc
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Lutego 2016 Mod Team Napisano 7 Lutego 2016 Jeśli wszystko będzie działało jak trzeba i będziesz zadowolony, to wymienisz coś dopiero jak się zużyje i będzie wymagało wymiany, ale to chyba oczywiste. Jak najdzie Cię ochota, to za jakiś czas możesz wymienić np. amortyzator na lżejszy i lepiej działający, ale na razie nie ma takiej potrzeby.
Wierzbek Napisano 7 Lutego 2016 Autor Napisano 7 Lutego 2016 Hmm no to gitarka, tylko teraz podsumujmy dla pewności Silverback jest warty swojej ceny i lepiej jest kupić go niż starego kross'a? Jeszcze czy polecisz mi wymianę łańcucha w silverback'u czy poczekać aż się zużyję?Nie ma tutaj napisane co to za łańcuch, ale pewnie no name skoro się nie chwalą hehe no i jeszcze kwestia pedałów, bo widzę że to jakieś mocno podstawowe są
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Lutego 2016 Mod Team Napisano 7 Lutego 2016 Nie ma sensu wymieniać nowego łańcucha. Kontroluj systematycznie stopień zużycia i potem ewentualnie możesz kupić lepszy. Pedały wyglądają na aluminiowe platformy i jeśli takie są w rzeczywistości, a Ty nie używasz SPD, to je zostaw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.