Gość barikello Napisano 5 Lutego 2016 Napisano 5 Lutego 2016 Mam dwa problemy z nowo zakupionym rowerem, który częściowo udało mi się złożyć. Pierwszy, co wydawało mi się dość banalne, nie mogę zamontować linki hamulca. Tj. problem jest z umieszczeniem linki w gnieździe hamulcowym, metalowy bolec jest zahaczony, ale drucik jest za krótki i mimo siłowych rozwiązań nie daje się wydłużyć, by przeciągnąć go jeszcze te 3 cm i w końcu mieć spokój z tym. W załączniku zamieszczam zdjęcie, coś tam widać. Gdyby ktoś wiedział, co mogę robić, proszę i będę wdzięczny za odpowiedzi. Poza tym po montażu koła, (jedno było już zamontowane) zorientowałem się, że hamulce obcierają o jakąś część, nie regulowałem jeszcze ale i tak wydaje mi się, że jest za głośno. Cytuj
skimir Napisano 5 Lutego 2016 Napisano 5 Lutego 2016 Weź odkręć linkę z zacisku i zrobi się luz tak aby móc przełożyć pancerz przez nacięcie w klamce. Albo zdejmij pancerz z przelotki w ramie, też luz się zrobi. Cytuj
Gość barikello Napisano 5 Lutego 2016 Napisano 5 Lutego 2016 Czy jest jakiś film na youtube, który pokazałby jak to zrobić? Próbuję się za to zabrać, ale tylko masakruję linkę.... Cytuj
Ychu Napisano 6 Lutego 2016 Napisano 6 Lutego 2016 Odkręć linkę od zacisku (tam gdzie ta śruba ją trzyma) , wtedy będziesz mógł wyciągnąć linkę z pancerzy (nie rób tego) tylko po odkręceniu przełóż przez klamkę i wtedy przykręć przy zacisku. Ta trzyma linkę przy zacisku. Ewentualnie tak jak kolega wyżej , wyciągasz pancerz z przelotki w ramie i wtedy wkładasz w klamce. Potem oczywiście tą w ramie wkładasz na miejsce. W ten sposób to ma wyglądać: Chyba wiesz o co chodzi. Cytuj
Gość barikello Napisano 6 Lutego 2016 Napisano 6 Lutego 2016 Dzięki za pomoc, ale chyba i tak nie obejdzie się bez wizyty w serwisie... Nawet gdybym powyższe rozwiązał (odkręciłem całą klamkę i powypadały z niej jakieś elementy, poza tym linka przy klamce jest już trochę zmasakrowana i nie wiem czy już za nowości nie pójdzie do wymiany ), to pozostaje głośne tarcie o tarczę hamulcową, w zasadzie to przy obu kołach. Jeden hamulec lata na boki, a nie mam nawet klucza, by to wyregulować, każdy albo za duży, albo za mały. 3 dni już się z tym męczę i mam dość Chyba lepiej żeby ktoś to zrobił, a śmigało jak należy, inaczej żadna przyjemność z jazdy. Mam całkiem inny typ roweru niż poprzedni, jeśli chodzi o hamulce, wcześniej ze zwykłymi klockami hamulcowymi, i o przy tamtym wystarczył jeden wieczór na jego złożenie, to ten mnie przerósł w trudności. Cytuj
Ychu Napisano 6 Lutego 2016 Napisano 6 Lutego 2016 Zobacz który klocek ociera , jeśli oba to linkę przy zacisku popuść a nieruchomy cofnij śrubą na zacisku albo jeśli trzeba poluzuj zacisk i wtedy ustaw. Nieruchomy jak najbliżej tarczy a ruchomy tak jak chcesz mieć skok klamki. Cytuj
Gość barikello Napisano 6 Lutego 2016 Napisano 6 Lutego 2016 Nic z tego, temat do zamknięcia, poniedziałek serwis ;-) Nie chcę nic więcej zepsuć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi