Skocz do zawartości

[Buty] Turystyczne SPD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Zastanawiam się nad zakupem turystycznych butów SPD, o cywilnym wyglądzie. Takich, w których mógłbym swobodnie się poruszać chodząc, ale żeby stopa zbytnio się nie męczyła podczas wielogodzinnego pedałowania. Używane by były w "normalnych" warunkach ze zwykłymi pedałami M540, żadnego łażenia po górach. Znalazłem kilka modeli (różniących się ceną i pewnie przeznaczeniem), ale może macie swoje sprawdzone typy ?

Shimano MT34

Shimano MT44

Shimano MT54

Mavic Crossride

Byłbym wdzięczny za wskazówki, zwłaszcza od osób użytkujących tego typu obuwie.

• Mod Team

Jeśli nie masz zamiaru chodzić po górach, to może skreśl te MT54, które wyglądają jak buty podejściowe ( zresztą po ikonkach widać, że podeszwa jest najbardziej sztywna spośród wymienionych ).

Buty Mavic są najlżejsze, a podeszwa Contagrip jest wystarczająco twarda ( posiadają ją buty Salomon, których używam ).

MT-34 odpadają - mają niczym nie przykryte sznurówki, to kiepski pomysł zwłaszcza w połączeniu z SPD.

MT-44 mimo, że mają sznurówki to jest to system który zapobiegnie wkręceniu się "luźnych" końcówek

MT-54 mają najbardziej miękką podeszwę, a to ma przynajmniej dla mnie chyba najważniejsze kryterium.

Te ostatnie bym chyba odpuścił ze względu na cenę - za cztery stówy to już jakieś podstawowe zimowe buty można kupić.

Od siebie polecam te buty:

http://www.trekbikes.com/us/en_US/apparel/cycling-apparel/cycling-shoes/bontrager-ssr-multisport-shoe/p/10989

Mam takie, przejechałem w nich już trochę kilometrów i jestem bardzo zadowolony. Wygodnie się chodzi jak i jeździ, zapewniają naprawdę dobrą wentylację.

Pozdrawiam

Dzięki za opinie.

Z Shimano nie ma problemu, jest tego sporo i z przymierzeniem raczej nie powinno być kłopotu. Trochę mam wątpliwości co do trzymania stopy w SPD, samymi sznurowadłami, ale może się mylę. MT54 faktycznie wyglądają najbardziej pancernie. Pod uwagę brałem też inne firmy, mimo chyba najniższych cen, ponieważ Shimano jakoś najmniej kojarzy mi się z ubraniami, ale to tylko moje dziwne uprzedzenie ;)

Z pozostałymi markami jest już gorzej. Raz, że trudno znaleźć w stacjonarnym sklepie, dwa że i cena wyższa.

Bontrager wygląda spoko, w Airbike'u powinni mieć do przymierzenia.

Speca ma buty MTB Comp i jakoś super, więc podejrzewam, że i inne modele powinny trzymać poziom.

Mavic ma chyba buty bardziej zorientowane na góry, niż zwykły trekking.

Pozostaje chyba tylko poszukać i przymierzyć. Zobaczymy co wyjdzie. Jestem ciekaw opinii użytkowników butów Shimano. Jak z wygodą i trwałością ich produktów.

Trochę mam wątpliwości co do trzymania stopy w SPD, samymi sznurowadłami, ale może się mylę.

Oto się raczej bym nie martwił, moje stare MT-42 trzymały bardzo dobrze, nie gorzej od następnych M087. Co prawda te trekkingowe miały rzep ale w niczym on nie pomagał w trzymaniu stoy i służył raczej przykryciu luźnych sznurówek. Moje zimowe Northwave też mają system ala sznurówkowy (system ściąganej żyłki) a rzep służy tylko do zakrycia/uszczelnienia wiązania.

Jeżdżąc na MT-42, M087 i Northwave nie mam odczucia jakiejś różnicy w trzymaniu stopy, różnica jest owszem i to gigantyczna w wadze butów i ich sztywności.

Mam podobne wymagania, co do butów, ale chciałbym, żeby dały radę też w górach. Wiekszość czasu jeźdżę po asfalcie, ale zdarza mi się zajrzeć na jakieś górskie szlaki. Na piechotę chciałbym móc przejśc w nich maksymalnie 2-3km :-) Da się wyrwać coś fajnego w przedziale 300-400zł razem z blokami? Tutaj też zastanawiam się nad takimi z platformami, bo czasem jednak chciałbym móc podjechać gdzieś w zwykłych butach, ale sam nie wiem czy to ma sens. Jeździłem jakiś czas w noskach na drugim rowerze, i jak to ma tak wyglądać, że też trzeba się nagimnastykować, żeby trafić butem na dobrą stronę, to mogę odpuśić. Docelowo i tak chciałbym coś takiego: http://www.mobiuscycling.com

Prosiłbym w miarę możliwości o coś co da się kupić w PL, a najlepiej przymierzyć we Wrocławiu. Jeżeli to jakaś wskazówka to przymierzałem Shimano MT-34 i były strasznie niewygodne, mam wysokie podbicie stopy i zwykle duży problem z doborem butów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...