Szklankakoli Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Cześć Zastanawiam się nad zakupem turystycznych butów SPD, o cywilnym wyglądzie. Takich, w których mógłbym swobodnie się poruszać chodząc, ale żeby stopa zbytnio się nie męczyła podczas wielogodzinnego pedałowania. Używane by były w "normalnych" warunkach ze zwykłymi pedałami M540, żadnego łażenia po górach. Znalazłem kilka modeli (różniących się ceną i pewnie przeznaczeniem), ale może macie swoje sprawdzone typy ? Shimano MT34 Shimano MT44 Shimano MT54 Mavic Crossride Byłbym wdzięczny za wskazówki, zwłaszcza od osób użytkujących tego typu obuwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Jeśli nie masz zamiaru chodzić po górach, to może skreśl te MT54, które wyglądają jak buty podejściowe ( zresztą po ikonkach widać, że podeszwa jest najbardziej sztywna spośród wymienionych ). Buty Mavic są najlżejsze, a podeszwa Contagrip jest wystarczająco twarda ( posiadają ją buty Salomon, których używam ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 MT-34 odpadają - mają niczym nie przykryte sznurówki, to kiepski pomysł zwłaszcza w połączeniu z SPD. MT-44 mimo, że mają sznurówki to jest to system który zapobiegnie wkręceniu się "luźnych" końcówek MT-54 mają najbardziej miękką podeszwę, a to ma przynajmniej dla mnie chyba najważniejsze kryterium. Te ostatnie bym chyba odpuścił ze względu na cenę - za cztery stówy to już jakieś podstawowe zimowe buty można kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 MT 54 mają trwałą podeszwę z wibramu i z dobrym protektorem. Ale od przymiarki nie uciekniesz... ona zdecyduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajus23 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Od siebie polecam te buty: http://www.trekbikes.com/us/en_US/apparel/cycling-apparel/cycling-shoes/bontrager-ssr-multisport-shoe/p/10989 Mam takie, przejechałem w nich już trochę kilometrów i jestem bardzo zadowolony. Wygodnie się chodzi jak i jeździ, zapewniają naprawdę dobrą wentylację. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 zobacz spece, ja sie przymierzałem do wielu ale tylko spece pasowały. shimano za wąskie były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Cofam to o MT54 - rzeczywiście ikonka mówi o tym, że są nieco bardziej komfortowe od MT34 i MT44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szklankakoli Napisano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Dzięki za opinie. Z Shimano nie ma problemu, jest tego sporo i z przymierzeniem raczej nie powinno być kłopotu. Trochę mam wątpliwości co do trzymania stopy w SPD, samymi sznurowadłami, ale może się mylę. MT54 faktycznie wyglądają najbardziej pancernie. Pod uwagę brałem też inne firmy, mimo chyba najniższych cen, ponieważ Shimano jakoś najmniej kojarzy mi się z ubraniami, ale to tylko moje dziwne uprzedzenie Z pozostałymi markami jest już gorzej. Raz, że trudno znaleźć w stacjonarnym sklepie, dwa że i cena wyższa. Bontrager wygląda spoko, w Airbike'u powinni mieć do przymierzenia. Speca ma buty MTB Comp i jakoś super, więc podejrzewam, że i inne modele powinny trzymać poziom. Mavic ma chyba buty bardziej zorientowane na góry, niż zwykły trekking. Pozostaje chyba tylko poszukać i przymierzyć. Zobaczymy co wyjdzie. Jestem ciekaw opinii użytkowników butów Shimano. Jak z wygodą i trwałością ich produktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Trochę mam wątpliwości co do trzymania stopy w SPD, samymi sznurowadłami, ale może się mylę. Oto się raczej bym nie martwił, moje stare MT-42 trzymały bardzo dobrze, nie gorzej od następnych M087. Co prawda te trekkingowe miały rzep ale w niczym on nie pomagał w trzymaniu stoy i służył raczej przykryciu luźnych sznurówek. Moje zimowe Northwave też mają system ala sznurówkowy (system ściąganej żyłki) a rzep służy tylko do zakrycia/uszczelnienia wiązania. Jeżdżąc na MT-42, M087 i Northwave nie mam odczucia jakiejś różnicy w trzymaniu stopy, różnica jest owszem i to gigantyczna w wadze butów i ich sztywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szklankakoli Napisano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Znalazłem Bontragery SSR, przymierzyłem, pochodziłem i podpasowały Dzięki wszystkim, problem rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom3k88 Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Mam podobne wymagania, co do butów, ale chciałbym, żeby dały radę też w górach. Wiekszość czasu jeźdżę po asfalcie, ale zdarza mi się zajrzeć na jakieś górskie szlaki. Na piechotę chciałbym móc przejśc w nich maksymalnie 2-3km :-) Da się wyrwać coś fajnego w przedziale 300-400zł razem z blokami? Tutaj też zastanawiam się nad takimi z platformami, bo czasem jednak chciałbym móc podjechać gdzieś w zwykłych butach, ale sam nie wiem czy to ma sens. Jeździłem jakiś czas w noskach na drugim rowerze, i jak to ma tak wyglądać, że też trzeba się nagimnastykować, żeby trafić butem na dobrą stronę, to mogę odpuśić. Docelowo i tak chciałbym coś takiego: http://www.mobiuscycling.com Prosiłbym w miarę możliwości o coś co da się kupić w PL, a najlepiej przymierzyć we Wrocławiu. Jeżeli to jakaś wskazówka to przymierzałem Shimano MT-34 i były strasznie niewygodne, mam wysokie podbicie stopy i zwykle duży problem z doborem butów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.