Skocz do zawartości

[pytanie] rower do miasta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję od marca zmienić komunikację miejską na rower i tu zaczyna się problem... mianowicie jaki rower wybrać. Znalazłem kilka ciekawych ofert i z nich wybrałem najciekawszą, chciałem aby ktoś doradził mi czy to dobry czy zły wybór. Z góry dziękuje  :)

Rower McKenzie HILL 700, opis z aukcji:

Sprzedam rower na aluminiowej ramie rozmiar kół to 26 hamulce jak i biegi działają poprawnie, przedni amortyzator dział poprawnie, dodatkowo amortyzowana sztyca dobrej firmy, poprawia komfort jazdy, podobnie jak na rowerze z tylnym amortyzatorem , jednak nie tracimy siły na rozpędzenie roweru,wzmacniane felgi,po ostatnim serwisie(wymiany linek, klocków hamulcowych przednich,tylnej zębatki itp przejechane niecałe 200km Pytania jaki i ewentualne propozycje na na email
mozliwosć wysyłki + 50zł

Cena : 700 zł

post-193849-0-15249900-1454613993_thumb.jpg

post-193849-0-83605700-1454613995_thumb.jpg

Ma terenowe opony, amortyzator z dużym skokiem, koła 26", to wszystko Cię spowalnia na utwardzonych trasach. W mieście liczy się niska masa i ewentualnie delikatna amortyzacja. To jak jazda jeep'em wrangler'em, fajnie wygląda ale pierwszy lepszy samochód miejski poradzi sobie znacznie lepiej. 

Z takimi balonami do jazdy miejskiej? Ja choć sam jeżdzę na góralu, tyle że zwykłym nigdy bym się na takie coś nie przesiadł. Opony to max do szerokości 2.0 i przede wszystkim bez amortyzatora, niepotrzebna masa i pogorszony komfort jazdy, miejskiej oczywiście bo do takiej zdaje się potrzebujesz. Wg mnie o wiele lepiej nadało by się przykładowo coś takiego http://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-gorski-meski-ctb-shimano-26-v-brake-led-i5620523096.html

Z takimi balonami do jazdy miejskiej? Ja choć sam jeżdzę na góralu, tyle że zwykłym nigdy bym się na takie coś nie przesiadł. Opony to max do szerokości 2.0 i

Balony do miasta dają radę. Jak np. schwalbe big apple, czy supermoto. Ważne by miejski bieżnik miały.

Tragicznie ciężka rama, najtańsze koła jakie są na rynku nawet nie mają szybkozamykaczy. Jaki płyn mają trzymać te hamulce? Chyba wodę, pozostałą w pancerzach po deszczu...
To nie jest rower do przemieszczania się po mieście. Ewentualnie można pojechać po bułki do sklepiku przecznicę oddaloną od domu.
Na Twoim miejscu poszukałbym jakieś starszej szosy czy singla. Dużo lepiej sprawdzi się w mieście, a od tego jak najdalej!

Rzeczywiście ten sprzęt nie ma hydraulicznych hamulców,po klamkach widać.Co do kół to jak szprych magnes się nie czepia to są git,takie moje kryterium,dlatego najlepiej jakby ktoś obejrzał kto się zna.

Po za tym rower dość ładny,ja i tak bym go przerobił.

Dzięki, ale chyba zaryzykuję i do wakacji będę przesiądę się na niego :)

Po co w takim razie pytasz czy nada się na miasto?

Będzie to zły wybór ale cóż, taka u nas moda żeby po mieście jeździć na rowerze MTB więc nie będziesz jedynym który się męczy. Amortyzowana sztyca tylko to pogłębi bo paradoksalnie jest gorsza od roweru z pełnym zawieszeniem :)

OK czyli do miasta to zły wybór, a na drogi szutrowe czy ścieżki leśne będzie ok ?

prawda jest taka że po mieście możesz jeździć na czym chcesz. Na kolarce, ostrym, na damce, na fulu, goralu treningu czy cruiserze. Każdy się nada jeśli tobie będzie to pasować. I będzie Ci wygodnie.

Kup rowery jaki Ci się podoba i tyle.

Oczywiście do miasta warto zadbać by nie był szczególnie atrakcyjny dla złodzieja, miał oświetlenie, błotniki czy bagażnik czy opony z bieznikiem na asfaltu oraz z wkładką anty-przebiciowa. Ale to są szczegóły. Jak rowery Ci się podoba i jest Ci na nim wygodnie to kupuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...