Skocz do zawartości

[Rower] CTM caliber 1.0 (2016)

mayor

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Mam ochotę zakupić CTM caliber 1.0 2016  w cenie około 2900 zł.

Warto ? może mi ktoś przedstawić mocne i słabe strony tego roweru ?

Ma mi służyć do jazdy po ścieżkach leśnych, jakimś szutrze itp. (mam szosę na asfalt).

Mam też dylemat co do wielkości ramy. Mam 172 cm wzrostu (74 kg). 17 czy może raczej 19 " ?

z góry dzięki.

Nie chce Rometa. Pewnie to przez to, że jestem stary i dzieciństwo na romecie spędziłem, który sie psuł i nie było fajnie. 

Dzięki za pomoc w doborze ramy.

A możecie mi napisać mocne i słabe strony tego CTM'a ?

Nie chce Rometa. Pewnie to przez to, że jestem stary i dzieciństwo na romecie spędziłem, który sie psuł i nie było fajnie. 

Dzięki za pomoc w doborze ramy.

A możecie mi napisać mocne i słabe strony tego CTM'a ?

Ja też jestem stary i też wychowałem się na Rometach. 

Tak jak kolega wyżej, teraz to inne rowery, poza logo nie mają nic wspólnego z tamtymi.

A mi tamte Romety wcale tak bardzo się nie psuły.  Technologia była jaka była i tyle. Były lepsze 100 razy od dzisiejszego "makrokeszu".

EDYTA:

Co do geometrii CTM wyraznie pisze ze to długość "po rurze" ale czy ktoś wziął pod uwagę że to wymiar dla ramy 16,5"? 

Biorąc pod uwagę rozmiar ramy, wymiary A i B długości efektywnej może wyjść całkiem przyzwoicie.

Czy się opłaca go kupić? Nie wiem, nie obserwuję specjalnie tego segmentu ale osprzęt du... nie urywa.

Romet zaproponowany przez kolegę wypada zdecydowanie ciekawiej.

Na twoim miejscu to bym kupił:

http://allegro.pl/rama-karbonowa-kross-level-a10-2013-nowa-17-i5962664622.html

Ramka za 1,1k , normalnie 2,6k zł. Masz dobrą bazę na lekki rower, podczas składania podszkolisz się w serwisowaniu, same plusy. Ta rama była podawana na rower o wartości katalogowej 9999 zł. Kross węglowy, nie ma złych opini jak ich ramy alu.

Na mniej wiecej komponenty Sh. SLX powinno ci wystarczyć.

Nie chce Rometa, sorry. Nie bo nie. :) składał roweru też nie będę. Bo sie nie kalkuluje. 

dzięki za odpowiedzi.

Zastanawiam sie jeszcze czy może http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.1.ltd/24528/89332/#specifications szukać czegoś takiego w promocji. 

a jak znalazł bym wersje z 2015 roku to chyba brał bym w ciemno.

Lepiej ?

Wielu bikerów 180 cm jezdzi na ramach 17'. Nie ważne jak producent nazwał rozmiar, masz mieć długość ramy dobraną co do centymetra i prawidłową wysokość rury górnej dla krocza. Ja mam rame 16,5' 26er i jest na mnie idealna przy 179-180cm. Wciąż jezdze na 26er - moja zimówka. 26er nigdy nie umrze, jak napędy 7-8 biegowe.

Ta S-ka i tak jest na Ciebie ciut za duża, a raczej powinienem napisać prawie idealna, bo powinieneś mieć dł. rury horyzontalnie 565-580 !

Bardzo fajny Kross. Jak wybierzesz Talona to też S i rura górna będzie niżej o 5 cm w porównaniu do Kross-a (39 cm vs 44 cm).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...