ronitl Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Witam... Mam pytanko dotyczące kierownicy do MTB- mostek pod średnice 25,4 spokojna jazda raczej małe pagórki ścieżki w parku czy rzadziej asfalt. Dokładnie pytanko tyczy się jaka długość kierownicy dokładnie bo z tym mam problem aktualnie posiadam kierownice prostą 580 dł. i jest strasznie nie wygodna dla mnie bolą mnie nadgarstki. Posiadam średnią budowę ciała 182 cm wzrostu i ok 46- 48 cm w barkach. Czy patrzeć na długość 620 -640 ? Może macie inne sugestie ?
gtb Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Nikt ci jednoznacznie nie odpowie jaka szerokość będzie dla ciebie najwygodniejsza. Kup jak najszerszą np.720mm i metodą prób i błędów skracaj po 1cm z każdej strony i testuj aż dojdziesz do najwygodniejszej szerokości . Tu http://salon-rowerowy.pl/kierownice/2926-kierownica-kls-expert-318-720-mm-black-013.html masz niedrogą (niecałe 50zł z wysyłką) w sam raz do testowania.
ronitl Napisano 3 Lutego 2016 Autor Napisano 3 Lutego 2016 Kellys ma akurat pod 31,8 a mi potrzeba pod mostek 25,4 ale tutaj chodzi o sam pomysł 720 kurcze duż różnica
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 ciekawe gdzie kupisz 720' stke pod mocowanie 25,4... z tego co sie orientuje to max wynosi 680mmx25,4mm. poza tym, lepiej jest brac kierownice choc troche lamana, masz wowczas wiecej opcji jej pod siebie ustawienia.
ronitl Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Ale mi właśnie chodzi o to żeby była łamana prostej nie chce. a 640 da jakąś różnice ? Jszcze jest ważne pod jakim kątem gięta są pod kątem 9 stopni 5 stopni i wzniesienie ku górze 50 mm czy 30 mm kurcze nie mam pojęcia jak to ugryźć. Pomocy ) Co powiecie o tej ? http://allegro.pl/kierownica-author-aco-xc-660-gratis-ambike-i5235339515.html
wintermute Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 Ale mi właśnie chodzi o to żeby była łamana prostej nie chce. a 640 da jakąś różnice ? Jszcze jest ważne pod jakim kątem gięta są pod kątem 9 stopni 5 stopni i wzniesienie ku górze 50 mm czy 30 mm kurcze nie mam pojęcia jak to ugryźć. Pomocy ) Co powiecie o tej ? http://allegro.pl/kierownica-author-aco-xc-660-gratis-ambike-i5235339515.html Gdyby chociaż kosztowała że trzy stówy i była opatrzona fajnym logo można by się pozachwycać. Albo gdyby ważyła 80 gram A tak co można na jej temat więcej powiedzieć? Zwykły kawałek aluminiowej rury Co do doboru typu, kąta, szerokości, nikt ci nie powie. Kwestia indywidualna.
ronitl Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Właśnie o ten kawałek rury mi chodzi mam gdzieś jakieś super logo bo na nim nie bede jeździł aluminium to aluminium chodzi mi o odczucia osób doświadczonych które gdzieś tam eksperymentowały z tym i mają danie na ten temat. Tyle że to kwestia indywidualna to ja to wiem
wintermute Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 Właśnie o ten kawałek rury mi chodzi mam gdzieś jakieś super logo bo na nim nie bede jeździł aluminium to aluminium chodzi mi o odczucia osób doświadczonych które gdzieś tam eksperymentowały z tym i mają danie na ten temat. Tyle że to kwestia indywidualna to ja to wiem No właśnie o to chodzi.Każdy kto trochę jeździ eksperymentuje. Tyle że efekt mogą być różne. Jeden woli szeroko drugi wąsko. Choć można przyjąć że zasadniczo szeroko jest wygodniej. Pytanie tylko jak szeroko. Mi osobiście powyżej 700 było średnio. Mam aktualnie 680. Jest ok. Kierownicą gieta podwyższa ci pozycję. I tutaj pytanie jaki masz rower? Jak 26 to można się pokusić, jak 29 to może być już za wysoko. Zbyt wyprostowaną sylwetka to też nie za dobrze. Giecie w tył to już niuanse. Prawdopodobnie zmiana na szerszą da już wyraźną różnice. Inną kwestia czy pomoże na ból nadgarstków bo ten może tez np wyniknąć z nadmiernego przesunięcia ciężaru ciała na przód. Jeśli tak by było to warto skrócić mostek albo dać właśnie mocniejsze giecie w tył. Albo właśnie podwyższyć pozycję. Ogólnie warto się zastanowić nad pozycja na rowerze jako kompletnemu zagadnieniu gdzie kierownicą jest tylko jednym z elementów.
ronitl Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Jeszcze dodatkowa informacja posiadam mostwk cult 105 mm co z tym?
gtb Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 Tu http://jastabike.pl/pl/p/KIEROWNICA-IXS-DOWNHILL-X-1DH-25.4-K145/4050 masz giętą 25,4 , szerokość 780 daje dopiero pole do eksperymentów.
robertocarlos Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 ronitl napisz moze jaki masz rower, jakie wymiary itd a wtedy bedzie latwiej kolegom Ci doradzic. Moze masz zla pozycje na rowerze, moze mostek za dlugi itp. Nadgarstki moga bolec z roznych przyczyn. Jak masz za dluga rame to dajac szersza kiere tez nie bedzie za dobrze.
ronitl Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Posiadam rame Giant kupilem go z drugiej reki. Wtmuiry powiedz jakie dokladnie potrzebujesz to pomierze i wrzuce fotki z opisem
wintermute Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 Usiądz na rowerze. Spójrz na przednią piastę. Jeśli jej nie widzisz bo jest zasłonięta kierownicą to długość zespolu rama+mostek jest odpowiednia. W innych wypadkach długość ramy czy mostka jest źle dobrana. Można to skorygować długością mostka ect.
ronitl Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Niestety widze piaste siedząc na rowerze Ale mam wymiary swojej ramy które nałożyłem na rysunek pomóżcie chłopaki jeszcze w załączniku mój mostek i rowerek
przmor Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 182cm wzrostu i 55cm gornej rury? To chyba rower na 162cm.
Lumperator Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 Kierownice gięte potrafią mocno się różnić między sobą zagięciem i wnosem. Nikt Ci nie powie, która i jakiej długości byłąby dla Ciebie najlepsza. To trzeba samemu ogarnąć
ronitl Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Z tego co wiem to rozmiar ramy ustala sie po rurce podsiodlowej jezeli chodzi o wzrost czy sie myle? Bo Już teraz nie wiem czy mam za mała rame do mojego wzrostu?
ronitl Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Sugerujesz ze musze zmienic rower? Nie dopasuje sie do niego? Sugerujesz ze Musze wymienic rower ze nie dopasuje sie do niego?
wintermute Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 19 cali do wzrostu 182 z grubsza pasuje. Znajdź sobie jakąś stronę o pozycji na rowerze i poczytaj. Jak ustawić siodło jak kierownicę.
ronitl Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Co masz na mysli z grubsza? wedlug tabelek rozmiaru ram fo wzrostu pasuje tak jak ma byc. Jest napisane nawet gdy rama jest za mala to przy skrecie kolem mozna zachaczyc o buta u mnie nie ma takiej opcji daleko do buta wlasnie sprawdzalem:)
przmor Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 Ja w mtb mam gorna rure 58cm plus mostek 9cm i jestem dosc wyprostowany. Tyle ze ja mam 173cm wzrostu. Dlugosc podsiodlowki pod wzrost to mpzna dobierac przy klasycznej geometrii a nie slopingowych ramach.
ronitl Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 To w takim wypadku po co sa te tabelki taki rozmiar 19 cali jest pod MTB w tabelkach rozmiaru na każdej stronie. Szczerze to juz zgupialem co mam robic...
wintermute Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 To w takim wypadku po co sa te tabelki taki rozmiar 19 cali jest pod MTB w tabelkach rozmiaru na każdej stronie. Szczerze to juz zgupialem co mam robic... Tabelki są ok. Ale to oczywiście tylko orientacyjnie. Bo jeden ma długie nogi inny krótkie. Podobnie z rękami Tak jak pisalem: poszukać strony o ustawieniu optymalnej pozycji. Tego jest mnóstwo. Będą rysunki schematy tabelki kalkulatory. Poczytasz usiadziesz na rowerze, porownasz, pomyslisz. Po czasie ci się rozjaśni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.