Skocz do zawartości

[kierownica] jaka długość kierownicy giętej do MTB

ronitl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam... Mam pytanko dotyczące kierownicy do MTB- mostek pod średnice 25,4 spokojna jazda raczej małe pagórki ścieżki w parku czy rzadziej asfalt. Dokładnie pytanko tyczy się jaka długość kierownicy dokładnie bo z tym mam problem aktualnie posiadam kierownice prostą 580 dł. i jest strasznie nie wygodna dla mnie bolą mnie nadgarstki. Posiadam średnią budowę ciała 182 cm wzrostu i ok 46- 48 cm w barkach. Czy patrzeć na długość 620 -640 ? Może macie inne sugestie ? 

Napisano

Kellys ma akurat pod 31,8 a mi potrzeba pod mostek 25,4 ale tutaj chodzi o sam pomysł 720 kurcze duż różnica :) 

Napisano

Ale mi właśnie chodzi o to żeby była łamana :) prostej nie chce. a 640 da jakąś różnice ?

Jszcze jest ważne pod jakim kątem gięta są pod kątem 9 stopni 5 stopni i wzniesienie ku górze 50 mm czy 30 mm kurcze nie mam pojęcia jak to ugryźć. Pomocy )

Co powiecie o tej ?

http://allegro.pl/kierownica-author-aco-xc-660-gratis-ambike-i5235339515.html

Gdyby chociaż kosztowała że trzy stówy i była opatrzona fajnym logo można by się pozachwycać. Albo gdyby ważyła 80 gram :)

A tak co można na jej temat więcej powiedzieć?

Zwykły kawałek aluminiowej rury :)

Co do doboru typu, kąta, szerokości, nikt ci nie powie. Kwestia indywidualna.

Napisano

Właśnie o ten kawałek rury mi chodzi mam gdzieś jakieś super logo bo na nim nie bede jeździł aluminium to aluminium chodzi mi o odczucia osób doświadczonych które gdzieś tam eksperymentowały z tym i mają danie na ten temat. Tyle że to kwestia indywidualna to ja to wiem :) 

Napisano

Właśnie o ten kawałek rury mi chodzi mam gdzieś jakieś super logo bo na nim nie bede jeździł aluminium to aluminium chodzi mi o odczucia osób doświadczonych które gdzieś tam eksperymentowały z tym i mają danie na ten temat. Tyle że to kwestia indywidualna to ja to wiem :)

No właśnie o to chodzi.

Każdy kto trochę jeździ eksperymentuje. Tyle że efekt mogą być różne. Jeden woli szeroko drugi wąsko. Choć można przyjąć że zasadniczo szeroko jest wygodniej. Pytanie tylko jak szeroko. Mi osobiście powyżej 700 było średnio. Mam aktualnie 680. Jest ok.

Kierownicą gieta podwyższa ci pozycję. I tutaj pytanie jaki masz rower? Jak 26 to można się pokusić, jak 29 to może być już za wysoko. Zbyt wyprostowaną sylwetka to też nie za dobrze.

Giecie w tył to już niuanse.

Prawdopodobnie zmiana na szerszą da już wyraźną różnice.

Inną kwestia czy pomoże na ból nadgarstków bo ten może tez np wyniknąć z nadmiernego przesunięcia ciężaru ciała na przód. Jeśli tak by było to warto skrócić mostek albo dać właśnie mocniejsze giecie w tył. Albo właśnie podwyższyć pozycję.

Ogólnie warto się zastanowić nad pozycja na rowerze jako kompletnemu

zagadnieniu gdzie kierownicą jest tylko jednym z elementów.

Napisano

ronitl napisz moze jaki masz rower, jakie wymiary itd a wtedy bedzie latwiej kolegom Ci doradzic. Moze masz zla pozycje na rowerze, moze mostek za dlugi itp. Nadgarstki moga bolec z roznych przyczyn. Jak masz za dluga rame to dajac szersza kiere tez nie bedzie za dobrze.

Napisano

Posiadam rame Giant kupilem go z drugiej reki. Wtmuiry powiedz jakie dokladnie potrzebujesz to pomierze i wrzuce fotki z opisem :)

Napisano

Usiądz na rowerze. Spójrz na przednią piastę. Jeśli jej nie widzisz bo jest zasłonięta kierownicą to długość zespolu rama+mostek jest odpowiednia. W innych wypadkach długość ramy czy mostka jest źle dobrana. Można to skorygować długością mostka ect.

Napisano

Niestety widze piaste siedząc na rowerze :) Ale mam wymiary swojej ramy które nałożyłem na rysunek pomóżcie chłopaki :)

jeszcze w załączniku mój mostek i rowerek :)

post-177179-0-89262800-1454601546_thumb.png

post-177179-0-58567800-1454602658_thumb.jpg

post-177179-0-08421500-1454602892_thumb.jpg

Napisano

Z tego co wiem to rozmiar ramy ustala sie po rurce podsiodlowej jezeli chodzi o wzrost czy sie myle? Bo Już teraz nie wiem czy mam za mała rame do mojego wzrostu? :)

Napisano

Sugerujesz ze musze zmienic rower? Nie dopasuje sie do niego?

Sugerujesz ze Musze wymienic rower ze nie dopasuje sie do niego?

Napisano

Co masz na mysli z grubsza? :) wedlug tabelek rozmiaru ram fo wzrostu pasuje tak jak ma byc. Jest napisane nawet gdy rama jest za mala to przy skrecie kolem mozna zachaczyc o buta u mnie nie ma takiej opcji daleko do buta wlasnie sprawdzalem:)

Napisano

Ja w mtb mam gorna rure 58cm plus mostek 9cm i jestem dosc wyprostowany. Tyle ze ja mam 173cm wzrostu. Dlugosc podsiodlowki pod wzrost to mpzna dobierac przy klasycznej geometrii a nie slopingowych ramach.

Napisano

To w takim wypadku po co sa te tabelki taki rozmiar 19 cali jest pod MTB w tabelkach rozmiaru na każdej stronie. Szczerze to juz zgupialem co mam robic...

Napisano

To w takim wypadku po co sa te tabelki taki rozmiar 19 cali jest pod MTB w tabelkach rozmiaru na każdej stronie. Szczerze to juz zgupialem co mam robic...

Tabelki są ok. Ale to oczywiście tylko orientacyjnie. Bo jeden ma długie nogi inny krótkie. Podobnie z rękami :)

Tak jak pisalem: poszukać strony o ustawieniu optymalnej pozycji. Tego jest mnóstwo. Będą rysunki schematy tabelki kalkulatory. Poczytasz usiadziesz na rowerze, porownasz, pomyslisz.

Po czasie ci się rozjaśni :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...