Skocz do zawartości

[do 4000] Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

napaliłeś się na inny rower i nie szukaj wad w romecie bo nie znajdziesz, dano Ci link do aukcji za 2300zl a Ty dalej twierdzisz że kosztuje 3200, mówią że amortyzator jest powietrzny a Ty dalej szukasz dowodu że nie jest. Chcesz to płać za napis na ramie, tacy też są potrzebni.

To fakt napaliłem się na inny a na wet kilka nie nie było tam rometa orkan, ale co do amortyzatora nie szukam na siłę że nie jest powietrzny, teraz jest tego  tyle na rynku, że człowiek który się nie zna może się w tym zagubić tym bardziej jak dostaje informacje z różnych zródeł a tych co rowery sprzedają nie zawsze można słuchać bo mogą sami nie wiedzieć stąd była moja dociekliwość. A przepłacać nie lubię :laugh: tym bardziej za napis. 

Na amortyzatorze też jest logo Romet :thumbsup: sądziłem , że wymiana ramy miałaby być zrobiona za względu na brak zaufania do jej jakości  , a nie logo firmy :teehee: bo jak Polak może chcieć szpanować niemieckim Cube :icon_redface:

Miałem kiedyś jako dziecko przez kilka lat motorynkę ( może nie którzy z was jeszcze ją pamiętają ) to też był romet a w nim rama wytrzymała przez te wszystkie lata, za to pewnego razu moje kości nie wytrzymały po konkretnej wywrotce :laugh: , póżniej był romet ogar fajna maszyna max prędkość około 60km/h na tym gleby nie zaliczyłem a jeżdziłem długo,  tak więc nie skreślam tej firmy tylko szukam sklepu stacjonarnego gdzie będę mógł go zobaczyć i przymierzyć.

Napisano

Takie informacje dostałem w sklepie że w jednej komorze to fakt tłumik z hydrauliczną blokadą a w drugim sprężyna i powietrze ( które to ponoć służy do ustawienia ugięcia wstępnego ) znalazłem na wet instrukcję obsługi i tam też coś wspominają o ustawieniu ciśnienia, ale może tyczy się to innego modelu sam już nie jestem pewny, mój stary rower miał amortyzator ale zero ustawień. Chciałem wrzucić wycinek z instrukcji ale jest problem z dodawaniem.

Coil = sprężyna stalowa (ustawianie naprężenia wstępnego sprężyny pokrętasem na goleni (zwykle nie działa to efektywnie))
Air = sprężyna powietrzna (ustawianie ugięcia wstępnego ciśnieniem w komorze powietrznej).
Nie łączy się jednego z drugim. Dodatkowo NCX vs NRX jest bardziej wiotki (golenie 28mm vs 30mm).
@Marden - ale za 3900 to można mieć Orkana 5.0 z 2015 i jeszcze trzy ramy cube cross. Tak więc rama to słaby argument za cube'em. Do tego wszystko inne a szczególnie amortyzator lepsze w romeci

Na stronie producenta w opisie modelu NRX D jest podane, że w lewej goleni jest sprężyna powietrzna ,,łamane na'' śrubowa: http://www.srsuntour-cycling.com/tr/bike/forks/NRX-D-4967.html 

Napisano

NRX D występuje zarówno w wersji powietrznej jak i sprężynowej (air lub coil). Znaczek slash "/" oznacza lub. Dodatkowo występują odmiany z:

- regulacją tłumienia odbicia

- rozbieralnym (serwisowalnym) tłumikiem olejowym

-z aluminiowymi goleniami

-z aluminiową rurą sterową

- ze sterówką prostą lub taperowaną

- z blokadą na goleni lub manetce na kierownicy

...

Imponująco wygląda też rozpiętość cenowa np. prosty NRX D LO Coil to koszt 330zł, za wersję NRX D RL Air przyjdzie zapłacić w PL około 600zł. Najbardziej zaawansowane NRX S RL R Lite rodzimi handlarze liczą sobie coś koło 1500zł. Swoją drogą to ewenement w światku amortyzatorów żeby w ramach jednego modelu była blisko pięciokrotna różnica w cenie.

Ten najbardziej wypasiony nie dość, że duuużo lżejszy od blaszaka to długowieczny że względu na nierdzewne golenie, serwisowalny tłumik i ślizgi z prawdziwego zdarzenia. Wersje podstawowe (D LO i D RL niezależnie czy Air czy Coil to takie "jednorazówki" - koszt wymiany goleni i tłumika przekroczy zapewne wartość nowego).

Napisano

Właśnie nie byłem pewny, bo kiedyś to na stronie rozdzielali te modele. Był D i był D Air.

Najbardziej zaawansowane NRX S RL R Lite rodzimi handlarze liczą sobie coś koło 1500zł.

Nie jest tak źle. 1500 zł to cena katalogowa. Użytkownik tego forum (dealer Sr Suntour) ma je po 1100 zł

Napisano

Fakt, niektórzy mają taniej. Podałem cenę S-klasse za oficjalnym importerem na PL. Co i tak żadną rewelacją nie jest bo u naszych zachodnich sąsiadów kosztuje 199EUR. Niby promocja ale cena stabilna od grudnia 2015. W naszym pięknym kraju wszystko co dobre musi być droższe.

Napisano

Ten w Orkanie 5.0 to wg cennika naszego forumowicza 700 zł , a cena w eurobiku czyli katalogowa SF3-NRX-D-RL-Air to 944 zł chyba , że coś pomerdałem :icon_redface:

Napisano

Ten w orkanie to koszt 570zł (na allegro wystawia jakaś firma) a u Niemca coś koło 100EUR. Za 120EUR można mieć NRX-E-RL Air który ma ALU golenie i nieco inną konstrukcję sprężyny powietrznej.

Ale oczywiście wg oficjalnych cenników importera koszt to jakiś kosmos.

Napisano

Bardzo proszę o link na stronę  niemieckiego sprzedawcy SR Suntour NRX D RL AIr 700c za około 100 euro żeby wysłali do Polski

Napisano

Orkana 5.0 za 2300 zł nie zrobisz w ilu miejscach potrzeba zrobić okazyjne zakupy i ile będą kosztować same przesyłki , ja za sześć przesyłek na doposażenie dwóch Orkan-ów 6.0 zapłaciłem ponad 200 zł

Napisano

@fotofx: proszę bardzo http://www.bike-discount.de/en/buy/suntour-sf13-nrx-d-rl-700c-air-suspension-fork-black-411774

Aczkolwiek polecałbym wersję E za 119.

Do PL będzie kilka EUR drożej że względu na inny VAT i około 7EUR koszt przesyłki. Kupuję u nich od czasu do czasu. Nigdy problemów z niczym nie miałem (zwroty, reklamacje). Przesyłka zawsze w 3 dni była u mnie. Kupowałem m.in. ramy, amortyzatory (mają cube edition ;)), siodła a w czasach gdy zł była mocniejsza korby, kasety, hamulce, przerzutki i wiele wiele innych (w końcu kilka cubów się złożyło z części ;)).

Napisano

To ustrojstwo tyle waży? To prawie pół kilo więcej, niż amor w tak wyśmiewanym tutaj Cube Cross :) Rowerem tego typu i tak nie wjedziesz w jakiś mocno hardkorowy teren, więc nie widzę sensu  takiego amora umieszczania. Cross to rower co najwyżej na leśne ścieżki, ubite dukty, czy to Cube Cross czy Romet Orkan. Ja osobiście wolałbym Cube'a za 3800 niż Orkana za 3500, bo tyle wynoszą oficjalne ceny tych rowerów

A jeśli już autor wątku tak się uparł na powietrzny amor (choć nie wiem po co) i może na rower wydać ok, 4 tys. to polecam ten sprzęt. Coś wspaniałego. Cena oficjalna wprawdzie 4600 zł, ale spokojnie można wynegocjować upust, np. w niektórych skiteamach. Ostatnio mój kumpel wyrwał tego Cube Cross Pro za 3800

http://cube.pl/rowery_2016/tour/cross/cube-cross-pro-silver-grey-green-2016/

Napisano

Mike dziękuję za link znam ten sklep jest Ok , nie jest to mój amortyzator z Orkana 6.0 przez lata narobili tyle tych wersji  , że połapać się już nie można może ten amor jest powodem zmiany wagi Orkana 6.0 w 2015 -12kg , a w 2016-13kg bo pedały na wadze chyba tyle nie przybrały

Napisano

Ja osobiście wolałbym Cube'a za 3800 niż Orkana za 3500, bo tyle wynoszą oficjalne ceny tych rowerów

Tyle że Orkan 5 z 2015 roku jest obecnie za 2300 zł a dokładnie to 2400, ponieważ 100zł biorą za poskładanie i jest to sklep stacjonarny tak się trafiło że mam do niego około 25 km więc kawałek. Mam tylko problem bo nie mam jak ten rower przymierzyć bo nie mają go poskładanego. A co do Cube bez dwóch zdań podoba mi się bardziej z wyglądu ale jak pisali wcześniej inni forumowicze ramę można zmienić, zmieniając tym samy wygląd. A ten model Cube Cross Pro za 3800zł nie udało mi się znaleźć.

• Mod Team
Napisano

jak pisali wcześniej inni forumowicze ramę można zmienić, zmieniając tym samy wygląd. A ten model Cube Cross Pro za 3800zł nie udało mi się znaleźć.

Tylko jaki sens ma zmiana ramy :icon_question:

Zmiana ramy dla wyglądu - nie czaję ...

Według mnie trzeba, a w każdym razie wypadałoby tak dobrać ramę, żeby nie trzeba jej było wymieniać, a jeśli mamy coś zamiar wymienić, to prędzej osprzęt niż ramę.

Napisano

@martinello: bo ma alu rurę sterową. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Kto jeździł na dobrze w wyregulowanym amorze powietrznym nie wróci do sprężyny. I nie chodzi o to, że bezwzględnie cube jest zły tylko o to, że jest o wiele zbyt drogi a cena w tym przypadku nie jest niczym uzasadniona.

Napisano

Hej, ja w tamtym roku miałem podobny dylemat :-) Z bardzo podobnym przeznaczeniem jak ty piszesz. Ja wybrałem Cube Crossa 2015 i jestem z niego bardzo zadowolony. Myśle że był to trafny wybór. W tym roku planuję dokupić do niego pedała spd.

W temacie na początku w zestawie brakuje mi jeszcze jednej ważnej marki tj. Treka 8.4.

Przemyśl jeszcze Treka bo warto. Ja od siebie polecam jeszcze Cube Crossa, którego mam i na którym bardzo fajnie się jeździ.

Napisano

Mike masz rację  , że jak ma być amortyzator to powinien on dobrze działać i tłumić miliony drobnych drgań ale aby się co do tego przekonać to trzeba pojeździć  po parę godzin dla porównania na amortyzatorze powietrznym i uginaczu takim jak np. w SR Suntour NEX , który jest w Trek-u 8.4

Napisano

Z amortyzatorami jest tak jak z samochodami - wszystko jest fajnie dopóki nie przejdzie się na następny poziom. Wtedy człowiek zastanawia się jak w ogóle mógł jeździć na czymś takim. Amortyzator w rowerze nie jest po to, żeby łatwiej krawężniki pokonywać a niestety sprężynowy niczego więcej nie zapewni bo dla 95% populacji jest po prostu zbyt twardy lub zbyt miękki - w ten sposób ze skoku nominalnego 75mm robi się w porywach 15mm użytkowego. A tyle to zapewnią dobre opony i dobrze dobrane ciśnienie w przednim kole.

No i żeby nie było, że taki antyniemiecki jestem - jeśli miałbym dzisiaj składać crossa dla siebie to pewnie na ramie cube tonopah ew. cross głównie ze względu na cenę, taperowaną główkę i wewnętrzne prowadzenie linek.

Napisano

Cube Tonopah SL ma świetną specyfikację katalogowo kosztuje 1800 euro to wolałbym Radon-a Scart Light 10.0 za 1300 euro i składanie nie ma sensu Radon Scart Light 10.0 za 9 miesięcy będzie do wyrwania u helmutów za jakieś 1100 euro http://www.radon-bikes.de/bikes-2016/urban/cross/scart-light-cross/scart-light-100/ ,  jedna  linka w ramie Cube , a druga pod nią to co za różnica jedna czy dwie pod ramą w Radonie jest tak samo ale amor jest lepszy Suntour NRX E, RL, Air, taper oraz wagą o 0,3 kg ;)

Napisano

Uuu nie przyczaiłem, że tylko jedna linka w ramie. Byłem przekonany, że dwie a tylko hydraulika na zewnątrz. W każdym razie rama jest za <500zł. W związku z tym można mieć bazę rama+amor (najwyższy model NRX)+koła (przyzwoite na novatecu) za 2000. Myślę, że w 3600 zamknąłbym się na osprzęcie klasy LX. W każdym razie na pewno nie kupiłbym gotowego bo nawet za 1000EUR jestem w stanie wyrzeźbić coś bardziej dopasowanego pod siebie.

Edit: właśnie sprawdziłem i obydwie linki przerzutek idą w ramie.

Napisano

500 zł za taką ramę to super cena :woot: masz racje lepiej sobie złożyć wyjdzie taniej i wszystko dobrane do własnych potrzeb , ja chciałem składać crossy na Alfinie 11 i i nic lepiej i taniej nie wychodziło niż gotowy Romet Orkan 6.0 na wyprzedaży za 2900 zł

P.S. daj link na tą ramę Cube z lekkiej wersji

Napisano

W bike-discount patrz. Tam mają obecnie najlepsze ceny na ramy cube'a. Z lekkich (ale geo raczej nie trek a bardziej "wyścigowy cross") to SL Road Pro za 99EUR. Tonopah (zwykła, anodowana) za 89EUR. W tej cenie też ramy cross bywają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...