Skocz do zawartości

[do 4000] Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ten cube za prawie 4000zł ma gorszy osprzęt od rometa Orkan 5.0 za 2300zł.

Znalazłem tego rometa Orkan 5.0 ale za 3300zł może model na ten rok.

http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_50_M,10,677,678,14099,2015.html

Czy znalazłeś gdzieś taniej oczywiście chodzi mi o nowy rower.

Uuu tak z ciekawości zajrzałem i faktycznie ten cube ma szaloną cenę. Nawet przeszło 1000zł taniej by wyszło kupić Orkana dla osprzętu i sąmą gołą cube'a i przełożyć.

Wspominacie o przekładaniu ramy na inną a czy ten romet ma coś nie tak z tą ramą? Coś długo nie było o tej firmie słychać a przynajmniej ja nie słyszałem a tu na wet całkiem ciekawy sprzęt mają. No to daliście mi do myślenia swoimi wypowiedziami.

Napisano

Nie, Romet ma ramę ok (oczywiście nie mówię o geometrii bo to kwestia gustu). Jak ktoś chce mieć napis cube na ramie to można kupić tą ramę za 500zł i przeszczepić komponenty z rometa (będzie dużo taniej i lepiej niż gotowy cube). Odnośnie cen orkanów - tak podawana była za rocznik 2015 z wyprzedaży i tylko na takich warunkach warto kupować. Nie wiem jak z orkanami ale inne romety, którymi się interesowałem poza wyższą ceną straciły sporo na klasie komponentów pomiędzy 2015 a 16.

Napisano

Michale bez owijania... kup sobie Romet-a Orkan 5.0 z 2015 roku za 2300 zł i ciesz się życiem jak coś zechcesz wymienić to masz na to czas i zaoszczędzone pieniądze Orkan 5.0 za 2300 zł to Nr1 w kategorii cena-jakość

:thumbsup:

Napisano

Ten Romecik posiada amortyzator SR Suntour NRX D RL 700c - czy ktoś się orientuje czy to już jest model z systemem powietrznym czy sprężyna?

Michale bez owijania... kup sobie Romet-a Orkan 5.0 z 2015 roku za 2300 zł i ciesz się życiem jak coś zechcesz wymienić to masz na to czas i zaoszczędzone pieniądze

:thumbsup:

To fakt nie raz nie warto przepłacać tym bardziej za napis. Muszę poszukać sklepu w okolicach Gliwic bądz w samych Gliwicach gdzie będę mógł zobaczyć ten model.

Napisano

Możesz przymierzyć innego Orkana różnią się tylko osprzętem ramy są takie same 5.0 ma super siodełko Selle Royal Respiro Sport za 240 zł

Napisano

Warto by się jednak przymierzyć do wybranych rowerów, sprawdzić na którym pozycja najbardziej odpowiada ...

Napisano

Orkan 5.0 na 100% ma powietrzny amortyzator (AIR) wada tego rozwiązania to konieczność zakupu pompki do amortyzatora ;)

Napisano

Akurat dopytywałem na sklepie jak to jest z amortyzatorem NCX -D-RL Colil  w rowerze CUBE Cross i ten na pewno ma sprężynę ale w lewej goleni ma powietrze które słóży do ustawienia ugięcia wstępnego i w tedy też używa się specjalnej pompki. Ciekawe czy Romet Orkan 5 ma takie rozwiązanie czy poszli o krok do przodu i amortyzator jest w pełni powietrzyny?

Napisano
Akurat dopytywałem na sklepie jak to jest z amortyzatorem NCX -D-RL Colil  w rowerze CUBE Cross i ten na pewno ma sprężynę ale w lewej goleni ma powietrze które słóży do ustawienia ugięcia wstępnego i w tedy też używa się specjalnej pompki.

Ciekawe... :whistling: Według specyfikacji producenta jest tam sprężyna stalowa :woot:

Ciekawe czy Romet Orkan 5 ma takie rozwiązanie czy poszli o krok do przodu i amortyzator jest w pełni powietrzyny?

W amortyzatorze powietrznym w jednej goleniu znajduje się komora powietrza a w drugiej tłumik. 

Są albo amortyzatory powietrze albo z sprężyną stalową. Te dwa system łączy się bardzo rzadko najczęściej są to dość stare amortyzatory(marzocchi asysta powietrza)

Napisano

Znalazłem tego rometa Orkan 5.0 ale za 3300zł może model na ten rok.

http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_50_M,10,677,678,14099,2015.html

ten link powyżej to model na 2015 rok

Zaczołem szukac i znalazłem poniżej link na stronę z Orkanem na 2016 rok i ceną wyjściową 3500zł też nie mało a tak na szybko zauważyłem zmiany w piastach ( ale może tylko nazwe grupy jak Deore zastąpili numerami ? ) i hamulcach pytanie czy na lepsze czy gorsze ?

http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_5_M,10,698,699,14455,2016.html

Napisano

Piasty te same tylko inaczej podpisane :whistling:

Hamulce raczej podobnej jakości 

Między tymi rowerami  nie ma różnicy więc nie warto dopłacać 1200zł :woot:

Napisano

Ciekawe... :whistling: Według specyfikacji producenta jest tam sprężyna stalowa :woot:

W amortyzatorze powietrznym w jednej goleniu znajduje się komora powietrza a w drugiej tłumik. 

Są albo amortyzatory powietrze albo z sprężyną stalową. Te dwa system łączy się bardzo rzadko najczęściej są to dość stare amortyzatory(marzocchi asysta powietrza)

Takie informacje dostałem w sklepie że w jednej komorze to fakt tłumik z hydrauliczną blokadą a w drugim sprężyna i powietrze ( które to ponoć służy do ustawienia ugięcia wstępnego ) znalazłem na wet instrukcję obsługi i tam też coś wspominają o ustawieniu ciśnienia, ale może tyczy się to innego modelu sam już nie jestem pewny, mój stary rower miał amortyzator ale zero ustawień. Chciałem wrzucić wycinek z instrukcji ale jest problem z dodawaniem.  

Napisano

ten cube za prawie 4000zł ma gorszy osprzęt od rometa Orkan 5.0 za 2300zł.

Ja rozumiem, że można być fanem Rometa, ale porównywanie ceny za model Cube'a z tego roku do Rometa zeszłorocznego z wyprzedaży delikatnie rzecz ujmując jest mocno nie fair, a mówiąc wprost, jest to wprowadzanie w błąd. Oficjalna cena za Cube Cross 2016 to 3850 zł, a za Rometa Orkana 5,0 to 3500 zł, więc różnica nie jest tak duża. Posiadam Cube'a i jestem niezmiennie zachwycony tym rowerem, zresztą tak jak zdecydowana większość jego właścicieli. Pomyśl czy amor powietrzny jest Ci aż tak bardzo potrzebny? Moim zdaniem nie zauważysz wielkich różnic w kulturze pracy. Wyposażenie aż tak dużo lepsze w Romecie nie jest. A najważniejsza w rowerze jest rama, która w Cube jest najwyższej jakości. Wystarczy, że spojrzysz na oba rowerki i zobaczysz różnicę. Nie bez powodu Romet daje na swoje ramy zaledwie dwa lata gwarancji, a Cube pięć...

Napisano

a rozumiem, że można być fanem Rometa, ale porównywanie ceny za model Cube'a z tego roku do Rometa zeszłorocznego z wyprzedaży delikatnie rzecz ujmując jest mocno nie fair, a mówiąc wprost, jest to wprowadzania w błąd. Oficjalna cena za Cube Cross 2016 to 3850 zł, a za Rometa Orkana 5,0 to 3500 zł, więc nie jest tak duża.

Czyli według ciebie lepiej mieć gorszy osprzęt i gorszy  amortyzator za wyższą cenne? :woot:  Jeśli jest promocja to należy z niej korzystać bo za jakiś czas już jen nie będzie :bye2:

Pomyśl czy amor powietrzny jest Ci aż tak bardzo potrzebny?

Spróbuj wyregulować amortyzator sprężynowy pod swoją wagę

A najważniejsza w rowerze jest rama, która w Cube jest najwyższej jakości. Wystarczy, że spojrzysz na oba rowerki i zobaczysz różnicę. Nie bez powodu Romet daje na swoje ramy zaledwie dwa lata gwarancji, a Cube pięć...

Ciekawe... :whistling: Wiesz że gwarancja to często fikcja? Wystarczy że wymienisz jakąś część i po gwarancji  :bye2:

Napisano

Coil = sprężyna stalowa (ustawianie naprężenia wstępnego sprężyny pokrętasem na goleni (zwykle nie działa to efektywnie))

Air = sprężyna powietrzna (ustawianie ugięcia wstępnego ciśnieniem w komorze powietrznej).

Nie łączy się jednego z drugim. Dodatkowo NCX vs NRX jest bardziej wiotki (golenie 28mm vs 30mm).

@Marden - ale za 3900 to można mieć Orkana 5.0 z 2015 i jeszcze trzy ramy cube cross. Tak więc rama to słaby argument za cube'em. Do tego wszystko inne a szczególnie amortyzator lepsze w romecie.

Napisano

@Marden napisałeś ''Wystarczy, że spojrzysz na oba rowerki i zobaczysz różnicę. Nie bez powodu Romet daje na swoje ramy zaledwie dwa lata gwarancji, a Cube pięć...'' jest taka firma Colnage jej warunki gwarancji to ; >>GWARANCJA COLNAGO
TRZY LATA bądź DWA LATA
Colnago Ernesto E.c Srl gwarantuje, że ramy zakupione u autoryzowanych dealerów Colnago są wolne od wad produkcyjnych i materiałowych:
Przez trzy lata od daty zakupu detalicznego, jeśli rama zostanie zarejestrowana w ciągu 10 dni od daty zakupu na stronie www.colnago.com
Przez dwa lata, jeśli rama nie zostanie zarejestrowana w ciągu dziesięciu dni od daty zakupu lub jeśli rejestrowana jest wymieniona rama otrzymana jako zamiennik.<< czy to znaczy , że Cube produkuje lepsze ramy niż Colnago bo daje na nie pięć lat gwarancji :wallbash:

Napisano

Jeżeli już decydować się na zmianę ramy z Rometa Orkan5 ( chociażby ze względu na napis i brak zaufania itp do tej firmy) to należało by też zmienić kierownicę,mostek, a może i rurę pod siodłową bo tam wszędzie jest znaczek bądź napis tej firmy. Chcą to zrobić nie koniecznie z firmy Cube! może być inna firma chociażby produkująca podzespoły rowerowe to jaka firma i jakie koszta dodatkowo by doszły? I jeszcze ten hamulec firmy mi osobiście nie znanej czy warto wymienić np na Shimano m355?

Napisano

napaliłeś się na inny rower i nie szukaj wad w romecie bo nie znajdziesz, dano Ci link do aukcji za 2300zl a Ty dalej twierdzisz że kosztuje 3200, mówią że amortyzator jest powietrzny a Ty dalej szukasz dowodu że nie jest. Chcesz to płać za napis na ramie, tacy też są potrzebni.

Napisano

Jeżeli już decydować się na zmianę ramy z Rometa Orkan5 ( chociażby ze względu na napis i brak zaufania itp do tej firmy) to należało by też zmienić kierownicę,mostek, a może i rurę pod siodłową bo tam wszędzie jest znaczek bądź napis tej firmy. Chcą to zrobić nie koniecznie z firmy Cube! może być inna firma chociażby produkująca podzespoły rowerowe to jaka firma i jakie koszta dodatkowo by doszły? I jeszcze ten hamulec firmy mi osobiście nie znanej czy warto wymienić np na Shimano m355?

Wspominany tu cube jest maksymalnie wybiedzony (gorszych komponentów już nie mogli instalować, bo odpadałyby przy wyjęciu roweru z pudełka). Patrząc na osprzęt to kierownica, sztyca i mostek są tam klasy co najwyżej budżetowego zooma - w sumie 100zł za wszystko (nawet mam wątpliwości czy nie obrażam zooma). Jeśli chodzi o br-m355 i temu podobne (z numerkami mniejszymi niż 615) to cieszą się bardzo złą opinią więc podejrzewam, że promax (czy co tam jest w orkanie) jest mniej problematyczny.

Napisano

Na amortyzatorze też jest logo Romet :thumbsup: sądziłem , że wymiana ramy miałaby być zrobiona za względu na brak zaufania do jej jakości  , a nie logo firmy :teehee: bo jak Polak może chcieć szpanować niemieckim Cube :icon_redface:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...