Skocz do zawartości

[Buty]Pierwsze buty SPD

Roman_71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie jestem nowy gościem wspaniałego forum i zacznę od prośby.Mam zamiar kupić buty spd (moje pierwsze w życiu) i zaciekawiły mnie dwa modele  i mam do Was pytanko.które buty zakupić,bardzo proszę o poradę!!!

1.  http://allegro.pl/buty-shimano-mtb-spd-sh-xc31-wh-pedaly-pdm-520-i5298981866.html

2.http://allegro.pl/shimano-sh-m089-buty-spd-r-43-pedaly-pd-m520-rt-i5922495579.html

Napisano

Stojąc przed dokładnie tę samą decyzją w grudniu zakupiłem M089+M520. Póki co zimuję, ale 100km zrobiłem jak było ciut cieplej i jest super. Buty noszę normalnie 43, Sh kupiłem 44 i pasują mi idealnie.

Napisano

Hej, też zastanawiam się nad SH M089 mają to być moje pierwsze buty SPD, czy w tym modelu łatwo i w szybki sposób można zdjąć but z pedała?

Jeśli noszę na co dzień but z 27cm wkładką to jaki rozmiar mam wybrać w tych shimano M089?

Napisano

A co ma model buta do łatwego i szybkiego wypinania się? Chyba że masz za duże buty to jednym krótkim ruchem stopy możesz się nie uwolnić od pedała ;) Wypinanie się to kwestia bloków i tego jak masz dokręcone sprężyny w pedałach przecież.  

Rozmiarówkę znajdziesz w tabelkach dotyczących konkretnego modelu choćby na allegro.

Napisano

Znaczy to że bloki czyli elementy łączące buty z pedałami które wkręcasz w podeszwę też się z czasem zużywają i mogą nie trzymać się w pedale tak dobrze jak kiedy są nowe, tym samym łatwiej się wypiąć ale może to tez prowadzić do tego że but sam się odepnie od pedała. Wtedy wymieniasz bloki na nowe (shimano ok 45 zł, decathlon 29zł). W jednych butach mam shimanowskie, w drugich zamienniki b'twin z decathlonu i nie widzę żadnej różnicy w działaniu, zobaczymy na ile wystarczą te z deca bo tyle co kupiłem ;) 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A co ma model buta do łatwego i szybkiego wypinania się?

Ano może mieć, choć raczej dotyczy to szybkiego wpinania niż wypinania - wzór podeszwy. Buty z potężnym „bieżnikiem” bywają problematyczne, niektórzy nawet przecinają to i owo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...