Carmion93 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Witam, niedługo wyjeźdżam do pracy jako kierowca ciężarówki do Anglii do Londynu gdzie będę pokonywał 10-20km. Mam 22lat 172cm wzrostu i aż 97kg wagi. Niestety nie będe tam posiadać samochodu ze względu na wysoki koszt ubezpieczenia oraz na codzień jestem prywatnym kierowcą taksówki i przez około rok czasu przytyłem 12kg jak nie lepiej ze względu na siedziący tryb życia i brak ruchu ponieważ poprzez swoją dyspozycyjność nie mogłem się za nic wziąć. Padł też pomysł na motocykl. Ale lubię bardzo jeździć na rowerze i kiedyś śmigałem codziennie rowerem w trasy. Będę tam chodzić na siłownie więc taki dojazd do pracy można by było zaliczyć już do aerobów. Bardzo podobają mi się kolarzówki ze względu na to że lubię szybko jeździć na rowerze. Zwykle jeździłem zwykłym góralem ale jazda nim była męcząca ze względu na szerokie opony i zbytnio nie mogłem się rozpędzać bo koćzyły się biegi. A bardzo lubię jeździć dynamicznie jednak już nie mam tej koncycji co kiedyś ale z czasem przyjdzie. Szukam roweru który będzie poruszał się tylko po ulicy ewentualnie chodiku. Aby był lekki, dynamiczny i też troszeczke wygodny żeby tyłek nie bolał po przejechaniu 5 kilometrów Oraz będę muisał wyposażyć go w lampy bo często będę miał na nocki. A czasem jak będę miał urolp to wyjazdy na dłuższe trasy. Coś podobnego do kolarzówki lub nawet i kolarzówka. Na wygląd nie zwracam uwagi. W anglii często pada więc będe musiał zadbać o specjalny ubiór. Bardzo bym prosił o pomoc w wyborze roweru bo wiem że jest tyle tych kategorii i co chwile wychodzi coś nowego a ja się kompletnie na tym nie znam. A o budżecie to jeszcze nie wiem. Serdecznie pozdrawiam.
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Lutego 2016 Mod Team Napisano 3 Lutego 2016 . A o budżecie to jeszcze nie wiem. Czyli nie wiesz najważniejszego I jeśli tego nie ustalisz sobie doradzanie ma delikatnie mówiąc mało sensu... Szacunek... I.
piciu256 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 bez budżetu to ciężko, ale jeśli chodzi o rodzaj roweru to jabym do takiego zastosowania wziął rower "hybrydowy"- taka kolarzówka z kierownicą mtb- szybki i zarazem w miarę wygodny. w mtb raczej nie ma co się bawić bo raczej ten rower itak nigdy nie zobaczy cięższego terenu, a w lesie wszystkim się pojedzie
Diablo_94 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Zwykle jeździłem zwykłym góralem ale jazda nim była męcząca ze względu na szerokie opony i zbytnio nie mogłem się rozpędzać bo koćzyły się biegi. A bardzo lubię jeździć dynamicznie Sam miałem dokładnie taki sam dylemat co Ty przez dobre parę miesięcy i jestem zadowolony i to bardzo z tego, jaki typ roweru wybrałem - ROWER PRZEŁAJOWY. Jeżeli chodzi o stan dróg w UK są one o niebo lepsze niż w Polsce więc taki rower by Ci się sprawdził. Ja mam typowego przełaja lecz naprawde nie narzekam na komfort/wygode ale poczytaj sobie również o rowerach szutrowych typu GRAVEL.
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Lutego 2016 Mod Team Napisano 3 Lutego 2016 Jeżeli chodzi o stan dróg w UK są one o niebo lepsze niż w Polsce LOL!!! Skąd masz takie rewelacyjne wieści??? Może drogi szybkiego ruchu, ale zwykłe, miejskie ścieżki, drogi boczne i niegłówne to poprostu wołają o pomstę do nieba... No chyba, że przespałem coś podczas ostatnich 10-ciu lat mojego pobytu w UK Do Autora. Udaj się do jednego ze sklepów sieci Evans Cycles lub Halfords. W Londku będzie dużo oddziałów tak jednego jak i drugiego. Jakoże są to duże firmy, mają one potężną siłę nabywczą i oferują dużo roweru za piniądze. Skupiłbym się na Twoim miejscu na rowerach hybrydowych i/lub Adventure Road Przykłady z Evan Cycles: Hybrydy: http://www.evanscycles.com/categories/bikes/hybrid-bikes Adventure Road: http://www.evanscycles.com/search?query=adventure+road&x=0&y=0 Podejdź, przymierz się i pamiętaj żeby rower miał przynajmniej mocowanie dla pełnych błotników. Typowy przełaj odpadnie tu bo w 99 przypadkach na 100 tego ostatniego nie posiada... Szacunek.. I.
drezyna Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Jakoże są to duże firmy, mają one potężną siłę nabywczą i oferują dużo roweru za piniądze. musiałem, z tym że ortografia rewelacja..
Diablo_94 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Cannondale CAADX którego przedstawiłem ma możliwość zamontowania błotników do tego ma naprawdę wygodną geometrie dlatego z czystym sumieniem mogę polecić. W UK masz możliwość zakupu CAADXa na osprzęcie Sora za ponad 4 tys pln także jezeli cos takiego Cie interesuje to przyjrzyj sie jemu.
woojj Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 O Diablo w końcu masz rower ;-)))) trochę to zetrwało ..... jak mnie pamięć nie myli. Było wąąąąąątpliwości co niemiara.;-)))) a i planów przebudowy...rozbudowy.... CAADX to dobry rower. Wygodny wszędołaz z moim ulubionym logo.
Diablo_94 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 hehehe zgadzam się w 100%. Dużo miałem wątpliwości ponieważ od zawsze jeździłem na mtb a chciałem coś na miasto z mozliwościa pojezdzenia po ubitych sciezkach lesnych/kostce brukowanej i do tego szybkiego. Zdecydowałem sie na CAADXa i to naprawde bardzo fajny rower jak na Moje predyspozycje. Duzo osob pisalo mi ze przełaj jest niewygody itd. Może i tak jest ale na pewno nie ten Canonndale Wziąłem go w ciemno bo nigdy wczesniej nie jezdzilem na przełaju/gravelu. Nie było w moim miescie w sklepie rowerowym żadnej sztuki zeby sie chociaz przymierzyc. Mam nadzieje ze bedzie sie dobrze spisywać
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Lutego 2016 Mod Team Napisano 3 Lutego 2016 musiałem, z tym że ortografia rewelacja.. A dokładniej może? Ja wiem, ze do ortografii mam stosunek... przerywany, ale własnie skonsultowałem z Żywym Słownikiem i poza "pinądze" - użyte z rozmysłem, aby zadać przaśnego sznytu wypowiedzi - wszystkie kropki, ogonki i cała ta reszta orto-śmiecia jest wpoż... A Autor niech się zastanawia z jakiej ilości szmalcu chce wyskoczyć, wtedy zaczniemy konkretnie radzić, bo teraz to takietam pitolenie-o-szopenie... Szacunek... I.
Carmion93 Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Witam ponownie, dziękuje za to że panowie zainteresowali się moim tematem z tymi drogami to może przesadziłem. Ale mieszkam w woj. Warmińsko-Mazurskie i nawet nie mam u siebie ścieżek rowerowych i gdzie nie wyjadę to wszędzie są dziury. Nie problem ze skrzywieniem felgi... Sercem jestem za kolarzówką ale nigdy na takim rowerze nie jeździłem i to będzie mój jedyny środek do przemieszczania się i podobno na kolarzówce w deszcz nieda się jeździć. Po zakupie roweru koniecznie będę musiał zastosować światła i błotniki a moim bagażem to będzie plecak. Rower CANNONDALE CAADX robi na mnie spore wrażenie. Po obejrzeniu rowerów typu hybrydy i Adventyre rorad też wpadło mi od razu w oko chociaż hybrydy wyglądają dużo bardziej uniwersalnie. A Adventyre road wygląda już jak profesjonalna kolarzówka. Szczerze? przed założeniem posta wiedziałem że są rowery górskie, szosowe, miejskie, cross. Rower mogę kupić w Polsce i nie będę mieć problemu z transportem do UK, ale jak w UK są lepsze oferty to wolę kupić tam sprzęt. A budżet? początkowo chciałem przeznaczyć do 2-3 tysięcy. Ale jak znajdzie się rower za 4tys-6tysiecy który będzie dużo lepszy to też jestem skłonny tyle zapłacić. Z tego co widzę to i tak co nie kupię to będżie dużo lepszym rowerem od starego górala z grubymi oponami gdzie na aslalcie cięzko było się rozpędzić a z górki brakowało przełożeń i po 20kilometrach już było się zmęczonym... Przecież i tak sporo pieniędzy mi się zwróci dojeżdżając rowerem do pracy zamaist motocyklem czy samochodem. A tym bardziej nie jadę tam na stałe tylko aby odłożyć pieniądze na kupno własnego mieszkanai w Polsce. Ale też szkoda wydawać dużo pieniędzy bo będę się bał że ktoś mi go ukradnie... Przypominam że mam 172cm wzrostu i 97kg wagi.
Diablo_94 Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 Jeżeli jesteś zainteresowany takim CAADX'em to użytkownik tego forum Pesti ma nówke rower na Sorze w dość dobrej cenie na sprzedaż i jest z UK. Jak chcesz to pogadaj z nim, może uda Ci się do niego przymierzyć. Ja brałem rower w ciemno (nie jeżdząc nigdy na przełaju) i jestem naprawde zadowolony. On ma rozmiar 54. Ty jesteś wg mnie pomiędzy 52 a 54. Nie wiem czy nie będzie on na Ciebie za duży (musiałbyś się przymierzyć)Tu link do wystawionej przez niego aukcji: http://allegro.pl/rower-cannondale-caadx-sora-disc-2016-nowy-i5962094267.html
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Lutego 2016 Mod Team Napisano 4 Lutego 2016 Nie kupuj w ciemno, szczególnie jak nie masz pomysłów na to co Ci przypasuje a co nie. Bo sie potem tylko bedziesz męczył. Idź do Evansa lub Halfordsa, pociagnij sprzedajacych za język żeby Ci zaproponowali kilka sztuk, rozmiarów, typów... W Polszcze można kupić, jednakowoz w UK raczej na pewno trafisz lepsze okazje - przynajmniej jeszcze przez jakiś czas, póki resztki 2015 nie poschodzą - no i odpadnie Ci targanie klamota przez Europę. Niby żaden to problem, ale zawsze jest ryzyko uszkodzenia w tak dalekim transferze... Szacunek... I.
Carmion93 Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 wyjazd będe mieć jakoś w marcu. Zabiorę ze sobą jakiś rower na początek aby był i wybiorę się do tych sklepów. A jeżeli wybiorę coś droższego i będę mieć za mało pieniędzy to uzbieram i kupię a jakiś czas się przemęczę na starym rowerku. Taki sprzęt by mi w zupełności wystarczył a nawet byłbym szczęśliwy: to jest coś czego szukam długość nogi mam niby 88. Ale ogólnie jestem niski i chyba coś źle zmierzyłem.
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Lutego 2016 Mod Team Napisano 4 Lutego 2016 długość nogi mam niby 88. Ale ogólnie jestem niski i chyba coś źle zmierzyłem. na pewno źle zmierzyłeś Ja przy 179cm mam nogę 84cm. No chyba, ze masz baaardzo długie nogi i krótki tułów. Szacunek... I.
Diablo_94 Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 to jest coś czego szukam Przed zakupem swojego roweru również oglądałem wiele razy ten filmik Szczerze co do rozmiaru powiem Ci tak... Ja wziąłem rozmiar ramy 54, mając wzrost 1,79 m i rower bardzo dobrze na mnie leży. Obawiam się, że na Ciebie może być nieco za duży, dlatego przed zakupem przymierz się do rozmiaru ramy 52.
Marker Napisano 5 Lutego 2016 Napisano 5 Lutego 2016 A ja na twoim miejscu rozejrzał bym się za ostrym kołem. W Londynie jest bardzo popularne. Tanie, proste I lekkie. Dobre ostre kupisz za 300-500£ a często będziesz mógł sobie złożyć rower na zamówienie. Na londyńskie warunki w zupełności wystarczy.
woojj Napisano 5 Lutego 2016 Napisano 5 Lutego 2016 ostre jest dla fetyszystów ;-) wymaga specyficznej techniki .... wiele łatwiej z wolnobiegiem na singlu.
Carmion93 Napisano 5 Lutego 2016 Autor Napisano 5 Lutego 2016 ostrym kołem? za bardzo nie rozumiem o co chodzi. No właśnie ja mam bardzo krótkie ręce i nogi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.