kamikadze2014 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 witam! Mam okazje kupic całkiem niedrogo pompke z tematu. Nie pytam tutaj o ogólne sprawowanie (zakładam, że solidne- topeak chyba niezła firma) a raczej o uzyskanie odpowiedniego cisnienia bez manometru. Rozumiem że najlepiej ustawiać SAG "na czuja" pod własne wymagania ale mam obecnie Rebe z dual air i dowiedziałem sie ze najlepsza kombinacja cisnien to roznica ok 10PSI (wiecej w pozytywnej) no i pytanie czy da radę uzyskac to bez wglądu na manometr? Wspomniana pompka: LINK Pozdrawiam
jahoo84 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Do dual-a raczej odpada bo na "czuja" nie zrobisz różnicy 10 psi między komorami. Musi być manometr.
dran2 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Najlepsza kombinacja ciśnień to taka jak tobie pasuje a nie komuś kto sobie coś wymyslił. To 10 psi to jakiś tam uznaniowy punkt wyjścia. Może to być też 5, albo 0 które RS uznało za najlepsze i stworzyło Solo Air. A więc problemem nie będzie ustawienie "prawidłowego" ciśnienia bo czegoś takiego nie ma tylko powrót do twojego ulubionego ciśnienia po serwisie, awarii, chęci eksperymentowania z nowymi ustawieniami pod inny teren albo wyprawę z cięższym plecakiem. I właśnie do tego jest potrzebny manometr a nie do ustawiania wartości "z tabelki".
piciu256 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 to powiedz jak przepraszam ma ustawić takie smao ciśnienie w obu komorach bez pompki podłączając ją także trochę ciśnienia schodzi- więc bez manometru ciężko jest ustawić sobie to "upragnione ciśnienie" metodą prób i błędów za ile chcesz ją kupić? koszt dobrej pompki do amortyzatora (beto) to 60zł+ przesyłka więc z racji ze to nie fortuna bo to wydatek jednorazowy to bym się nie bawił w takie półprodukty
dran2 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Pół mojego wywodu jest o tym że musi. To punkt wyjścia nie prawda objawiona. A upragnione ciśnienie właśnie metodą prób i błędów ustawiasz. Tylko bez manometru nie możesz go "zapisać na potem".
piciu256 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 a skąd ma wiedzieć czy ma trochę za duże ciśnienie i powinien wypuścić powietrze, czy za małe i musi dopompować? wszystko się da, tylko wskaźnik o wiele ułatwia (może zapamiętać ciśnienie +- zapisując ile razy pompował wtedy kiedy mu pasowało zresztą podsumuję- jeśli masz tego tepeak'a za grosze to czemu nie- zawsze lepiej słabą pompkę niż jej brak,ale jak kosztuje tyle co taka z manometrem to nie ma sensu
dran2 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Zgadzam się że pompka bez wskaźnika jest bliska bezużyteczności, po prostu z innego powodu niż poprzednicy. a skąd ma wiedzieć czy ma trochę za duże ciśnienie i powinien wypuścić powietrze, czy za małe i musi dopompować? Po tym jak pracuje. To tak jakbyś zapytał skąd wiem czy na dobrym biegu jadę jak nie mam monitorka w manetce. Sam numerek nic nie znaczy. W widelcu zapisujesz go po to aby wrócić do znanego wcześniej dobrego ustawienia, nie do ustawienia widelca po raz pierwszy.
piciu256 Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 raczej chodzi mi o komorę negatywną- w pozytywnej po prostu jak jest dużo to twardo, ale w negatywnej trochę bardziej pokręcone to jest i tak ma jakieśtam doświadczenie- bawiłem się reba dual air. zresztą nieważne- autor wie już co robić. więc ja już kończę ot
kamikadze2014 Napisano 3 Lutego 2016 Autor Napisano 3 Lutego 2016 Dzięki za wszystkie podpowiedzi Panowie. Chodziło mi dokładnie o tym co wspomniał piciu256 czyli odpowiedniego dopasowania negatywnej komory bo tą na czuja bedzie ciezko ustawić. Topeak wyjdzie mnie 4dyszki+ najlepsza opcja czyli odbiór osobisty więc kwestia podjęcia decyzji Dzięki za pomoc
vpablov Napisano 3 Lutego 2016 Napisano 3 Lutego 2016 Topeak wyjdzie mnie 4dyszki+ najlepsza opcja czyli odbiór osobisty więc kwestia podjęcia decyzji tu nie ma co rozmyślać, to jakbyś chciał kupić rower bez kiery i powiedział jakoś to będzie
eloo Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 pompka do amora jest na lata więc nie ma co na siłę oszczędzać, zwłaszcza ze beto zaczyna się od 60pln(mi udało się dostać za 50pln). Zmienisz rower a pompke bedziesz miał tą samą. Oczywiście da się i bez manometru, tylko po ilu próbach uda się ustawić to idealne cisnienie? i tak co miesiąc. Mi by było szkoda czasu kosztem kilku złotych.
kamikadze2014 Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 zgadza się. Nie miałem na mysli ze duzo zaoszczedze tylko chciałem wiedziec jak z mozliwosciami 'zsynchronizowania' obu komór nie majac manometra. A to ze taniej i ze moge od razu odebrac na miejscu to juz plusiki
vpablov Napisano 4 Lutego 2016 Napisano 4 Lutego 2016 Po co kombinujesz masz Rebę z dwoma komorami, więc pomysł z pompką bez manometru , z gatunku poronionych. Na podstawie manometru ustalasz ciśnienie jedziesz na jazdę próbną i ewentualnie regulujesz ciśnieniem. Wartości ustawione sobie zapisujesz i masz amora po serwisie czy sezonie dostrojonego w 5 minut.
kamikadze2014 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Napisano 7 Lutego 2016 dzieki Panowie. Z manometrem najtansza to zapewne beto +/- 60zł czy jest cos podobnego godnego polecenia?
piciu256 Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 ta beto to chyba jedyna, a na pewno najlepsza w tej cenie- cała metalowa, jedynie można by się przyczepić mocowania manometru- jest dość delikatne, ale jak nią nie będziesz rzucał to wytrzyma lata
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.