kaszaluk Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witam Rozpoczynam składnie roweru na ramie Accent Peak 29" 2015. Na pół sezonu chcę wstawić budżetowy amortyzator (wymiana docelowo na Rebe lub coś podobnego). W ten sposób rozłożę trochę koszty budowy w czasie. Mam możliwość zakupu w identycznej cenie dwóch amortyzatorów: SR SUNTOUR XCM RL / skok 80-100mm / manetka / golenie 30mm Rock Shox XC 28/MG/TK 29cali / skok 100mm / manetka / golenie 28mm Który wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Może lepiej zamiast tych amorków wstawić sztywniaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Popieram zdanie poprzednika. Aluminiowy widelec potem sprzedasz, a budżetowe amortyzatory będą już padnięte i warte co najwyżej symboliczne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotofx Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Dobry aluminiowy sztywniak za 260zł http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/czesci/widelce_sztywne/force/37296/mtb_29_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaszaluk Napisano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Zastanawiałem się na sztywnym widelcem jednak od 10 sezonów nie jeździłem na rowerze bez przedniej amortyzacji.m Wydaje mi się że wolę niskiej jakości amortyzację ale zawsze jakąś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 oj warto spróbować... a w między czasie zbieraj na porządny uginacz za tysiaka. Sztywny widelec daje niesamowitą frajdę z jazdy, lepszą precyzję w sterowaniu, poprawia technikę jazdy i ogólne podejście- myślenie podczas jazdy. Kiedyś ktoś napisał że ludzkie ciało to najlepsza amortyzacja. Jak mam wybierać amor za 300 i sztywniaka....zdecydowanie sztywniak najlepiej stalowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Tak jak koledzy napisali wybierz sztywny widelec lub jak już masz coś kupić amortyzowanego to kup coś porządnego i przede wszystkim amor powietrzny na podstawowe modele szkoda kasy.Złudna amortyzacja a tak w ogóle to jej brak.Obciążysz jedynie niepotrzebnie rower bo taki amor to waży i waży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Kup po prostu do tego szerszą oponę na przód i taka opona będzie lepiej pracować niż byle jaki uginacz. Rock Shox już jakoś pracuje, ale przy goleniach 28 mm jest wiotki jak wierzbowy patyk, już nie mówiąc o XCM, który ma plastikowe ślizgi łapiące luzy od montażu widelca w ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.