wolek Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Witam, pacjent Aion LO-r. Rower kupiony używany, jest tam od strony komory powietrznej nakrętka z logo @ACTIVIA, a na tłumiku jest data z 2018 roku (sam rower jest rok starszy). Zalać dolne golnie olejem, jeśli tak to jaka ilość? Czy należy wymienić uszczelkę w tłumiku, jeśli tak o którą konkretnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Co wy macie z tym zalewaniem Suntour-ów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Amortyzatory Suntoura nie są przystosowane do kąpieli olejowej w dolnych goleniach - olej może zostać zassany do tłumika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Jak nie lejecie więcej niż 10ml na strone tłumienia to nie zaciąga. Tam jest sporo miejsca na olej. Największy problem to te felerne uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 No ok, ale które uszczelki są felerne? I z ciekawości pytam - olej może zostać zassany do tłumika... ale w tłumiku jest olej, wymiesza się, wybuchnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Według @ACTIVIA 10ml wystarczy, żeby zepsuć tłumik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 No spoko, ale pytam jak, jak tam już jest olej. Może głupie pytanie, ale jestem ciekawy. Co innego w modelach gdzie są tłumiki nie rozbieralne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 W modelach w których tłumiki są rozbieralne po zassaniu oleju można w prosty sposób naprawić zwyczajnie spusczając nadmiar oleju. Ja tak składałem dużo suntourów w ten sposób i nigdy nie było żadnych problemów, amorki jeżdzą do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 A kwestia uszczelek Przez które robi się problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Tą na dole kartridża po której przesuwa się tłok tłumika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 W kartridżach rozbieralnych to uszczelki co są na końcu kartridża na której pracuje ta złota rurka to idzie je wymienić wraz z odpowiednią ilością oleju, natomiast w nierozbieralnych to są maszynowo zaprasowane i nic z tym więcej nie zrobisz Ja mam uszczelki wykonane pod zamówienie przez odpowiednią firmę, Opracowałem je po to żeby właśnie we wszystkich amorkach Suntoura z kartridżem rozbieralnym mozna było zalewać dolne lagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi