Skocz do zawartości

[korba] SLX FC-M675 38-26 vs 38-24

Andys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

posiadam korbę SLX FC-M675 38-26, w której muszę wymienić blat. Przy okazji szukania blatu, okazało się, że blaty do wersji z młynkiem 26 i 24 zęby, różnią się między sobą. Młynek 26T mam w idealnym stanie, ale pomyślałem sobie, czemu by nie zwiększyć użytecznego zakresu poprzez mniejszy młynek. Pytanie do osób, które miały styczność z obiema wersjami, czy jakość zmiany przełożeń w wersji 38-24 będzie znacząco gorsza niż 38-26? Przy okazji spytam, czy Waszym zdaniem blat od korby XT FC-M780 będzie trwalszy od SLXa (jest 2x droższy) i przede wszystkim, czy zamontuję go bez problemu na swoją korbę?

Napisano

Tarcze od XT bez problemu pasują do korby SLX (i odwrotnie) ale na pewno nie są 2 razy wytrzymalsze jakby wynikało to z ceny - wiadomo wyższa grupa wyższa cena , nawet za to samo.

Jesienią z racji przesiadki na 2x10 testowałem kilka konfiguracji na zębatkach XT . Tarcza 38T(AM) dedykowana dla 24 z małą 28T wielokrotnie zaciągała łańcuch przy zmianie na wyższy bieg , przy 26T zdarzyło się to tylko raz (ale kombinacje testowałem po ok.50km) . Są też osoby które twierdzą że w ich przypadku nie było żadnych różnic tak więc trochę w tym loterii ale ja wychodzę z założenia , że jak coś jest dedykowane to wolę się do tego stosować.

Jaka jest różnica w budowie 38 dla 24 i 26 (na przykładzie XT) masz tu http://aaronryan.com/wordpress/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3926.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za szczegółowe rozwinięcie tematu. Doszedłem do wniosku, że blat i tak pewnie będę znów wymieniał za rok ... i zdecydowałem, że jak nie zdobędę własnego doświadczenia, nie będę do końca przekonany. Zamówiłem już blat 38T w wersji pod młynek 24 z nowym młynkiem. Obecną zębatkę 26T schowam, jeśli przez ten rok zauważę znaczne pogorszenie pracy napędu, zmienię w przyszłym roku blat z powrotem na wersję pod 26.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...