SpeedBiker Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Cześć.Parę dni temu pierwszy raz niefortunnie otarłem ramę aluminiową swojego nowego roweru o ścianę garażu (zdjęcie w załączniku). Otarcie jest znacznie i wyraźnie widoczne na rowerze i aż serce się kraja jak na to patrze. Moję pytanie jest następujące, czy da radę pastą polerską zakryć to otarcie ? (Gdy przecieram wodą otarcie jest mniej widocznie, po wyschnięciu pojawia się dalej). Zakupiłem dzisiaj na allegro dwie pasty:- Automax (http://allegro.pl/show_item.php?item=5335000593)- K2 Ultra Cut - pasta woskowa lekkościerna (http://allegro.pl/show_item.php?item=5441767925)Czy za pomocą jednego z tych dwóch past uda mi się ładnie zakryć to przetarcie ? Jeżeli nie to co mam innego zrobić ?Czy polecilibyście mi zakup folii ochronnej na rower i czy jest ona skuteczna, aby na przyszłość uniknąć podobnych zdarzeń z otarciami ? LINK: http://allegro.pl/folia-ochronna-na-rower-road-bezbarwna-blyszczaca-i5907638252.html
Mod Team michuuu Napisano 1 Lutego 2016 Mod Team Napisano 1 Lutego 2016 Rysy za głęboki żeby pasta polerska dała radę. Pewnie trochę się uszkodzenie zmniejszy ale aluminium nie przykryje. W miejsce otarcia przyklej jakąś gustowną naklejkę albo szpachel i lakier. Albo przeboleć i jeździć.
SpeedBiker Napisano 1 Lutego 2016 Autor Napisano 1 Lutego 2016 Jak pasty przyjdą to będę musiał je wypróbować... A czy lakiernikowi samochodowemu udałoby się takie otarcie na ramie aluminiowej ładnie zakryć aby nie było widocznego śladu ?
Mod Team michuuu Napisano 1 Lutego 2016 Mod Team Napisano 1 Lutego 2016 Lakiernik da radę. Po klepaniu blachy nie z takimi parchami walczą.
SpeedBiker Napisano 1 Lutego 2016 Autor Napisano 1 Lutego 2016 Jak myślisz, ile za taką usługę lakiernik sobie policzy aby mi to ładnie, bez śladu zrobił? I takie pytanko jeszcze, czy warto jest zabezpieczyć sobie rower folią ochronna firmy BIKESHIELD: http://allegro.pl/bikeshield-naklejki-ochronne-fullpack-cyklomania-i5902319844.html
endrzer Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Pastą n ie da rady tego zapolerować. Ja osobiście bym to psiknął czarnym sprayem. Ryski pokryje kolorem i nie będzie się tak rzucać w oczy, choć wgłębienia pozostaną. Druga sprawa, to najgorsza pierwsza takie rysy, później się już tak nie patrzy. Jesienią kupiłem nowego quba prawie za 6k i przy pierwszej, czy drugiej jeździe rama dostała kamieniami, cos tam odprysło ale tak jak pisałem aż tak bardzo teraz na to nie patrzę - choc wiadomo zawsze szkoda. Rower jest do jeżdżenia i prędzej czy później takie przypadłości się zdarzą. A tak jak ci lakiernik zrobi na cacy, to znów niedługo będzie Ci tak samo żal, jak za pierwszym razem A co do folii to nie wiem, nie używałem ale sam bym chciał się dowiedzieć jak to się sprawuje i jak wygląda..
SpeedBiker Napisano 1 Lutego 2016 Autor Napisano 1 Lutego 2016 Ja zrobie tak, że dam go do lakiernika, żeby elegancko mi to zrobił a potem pokryje całą ramę folią ochronną (mam potwierdzone info że folia BikeShield jest bardzo dobra i skuteczna). Orientujesz się może, ile taki lakiernik +- życzyłby sobie za taką usługę ?
rambolbambol Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Lakiernik, o ile to nie jest twój bardzo bliski znajomy, weźmie ci: - za pierdnięcie farbą w tym miejscu 50zł - za pierdnięcie farbą pod kolor na oko 100zł - a za 150zł się pofatyguje, żeby kolor dobrać Naklej sobie coś w tym miejscu i jeździj dalej. Nie pierwsza i nie ostatnia rysa, jaką zaliczysz. To je aluminium, to nie zardzewieje :-)
cervandes Napisano 2 Lutego 2016 Napisano 2 Lutego 2016 czekam na fotkę z zeżartą w miejscu otarcia ramą...
SpeedBiker Napisano 2 Lutego 2016 Autor Napisano 2 Lutego 2016 @Cervandes: Czemu z zeżartą ramą w miejscu otarcia ?Rower jest wart ok. 10 tys zł. więc nie zamierzam naklejac na niego naklejki albo przepłakiwać uszkodzenia, choć serce się kraja...Co zrobie. Poszukam w swoim mieście dobrego lakiernika, który dobierze odpowiedni kolor i zakryje mi to nieszczęsne otarcie a następnie zakupie BikeShield (folie ochronną) i całą ramę nią pokryje aby w przyszłości takich wypadków uniknąć.
Mod Team michuuu Napisano 2 Lutego 2016 Mod Team Napisano 2 Lutego 2016 całą ramę nią pokryje aby w przyszłości takich wypadków uniknąć. To trochę zakrawa na lekką dewiację. Na nowe buty też zakładasz worki foliowe przed wyjściem z domu. Bez urazy ale z tą folią na całym rowerze to przesada.
rambolbambol Napisano 2 Lutego 2016 Napisano 2 Lutego 2016 Oprócz oklejenia całej ramy folią, taki drogi rower to najlepiej trzymać w domu a na jazdy w warunkach zewnętrznych najlepiej używać jakiegoś makroszrota, co by go nie było żal jak się przyrysuje. SpeedBiker, tak jak michuuu mówi, trochę przesadzasz, Pierwszą rysę się panikuje, drugą się opłakuje a trzecią i każdą następną się już nie zauważa.
SpeedBiker Napisano 2 Lutego 2016 Autor Napisano 2 Lutego 2016 Żeby to była rysa to bym tu nic nie pisał ale to jest dość widoczne otarcie. Rower jest trzymany w ocieplanym garażu. Chce go okleić w newralgicznych miejscach aby juz nic takiego mi sie nie przydazylo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.