Skocz do zawartości

[bloki] przekręcony gwint

IBNZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No, gwint mi sie, kurczę, przekręcił w bloku w jednym z moich Szymano 121 i teraz mam tzw. "wałka". Ma ktoś jakiś pomysł jak to odkręcić, czy od razu iść do jakiegos kowala?

Napisano

Nie wiem jak wyglądają bloki spd więc moje metody mogą nie przynieść rezultatu!!

Masz kilka możliwości:

1. Zakleić na stałe

2. Rozwiercić i przegwintować na większy rozmiar śruby.

3. Otwór wypełniasz jakimś metalem, wiercisz, gwintujesz na normalny rozmiar śruby

Sposób który nie zawsze wychodzi: do dziury wpuszczasz bardzo mocny klej, śrubę smarujesz wd40(aby zapobiec przyklejeniu) i wkręcasz ją do otworu. Po zastygnięciu kleju wykręcasz śrubę.

Napisano
2. Rozwiercić i przegwintować na większy rozmiar śruby.

To jest dobry pomysł tym bardziej, że gra jest warta świeczki. Zabierz buty do tokarza, on powinien to precyzyjnie zorbić za małe pieniądze.

Napisano

mialem ten sam problem. mozna to latwo rozwiazac:)

sam na to wpadlem po dobie wymyslania. odwroc blaszke i wykorzystaj drugie gniazdo do blokow. a jesli w twoich butach sie nie da (nie wiem, moze blaszka ma tylko jedna pare gwintow), to mozna tez dopasowac taka plytke:

http://www.velo.com.pl/sidi/sidi_32.htm

pilnik ze szlifierka w dlon i jazda:)

• 3 tygodnie później...
Napisano

wlasnie dzis miaem tak samo dokrecalem prog i dup gwint poszedl w ... ale spoko na szczescie trzyma sie na 1 srubie mocno a ta naderwana tez swoje dociska an szczescie nie ma problemu z jazda ale raczej zminie srube i wkrece w 2 pare otworów

PS czy cos takeigo mozna reklamowac w sklepie bo butki mam na gwarancji ?

pozdro 4 all

Napisano

a dokrecales zgodnie z podana w instrukcji sila kluczem dynamometrycznym?

raczej watpie, zeby to przyjeli na gwarancje- ja nawet nie probowalem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...