Skocz do zawartości

[opony] Prośba o pomoc w doborze opon i dętek do szosy

mtbikerrr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Najkrócej jak umiem.

Generalnie jeżdżę na MTB i tam ogarniam wszelkie potrzebne mi tematy. W tej chwili chciałbym dosiąść także szosy, bo trafiła mi się całkiem przyjemna w "spadku". W zeszłym sezonie na niej polatałem i bardzo mi się podobało. Problem polega na tym, że opony są już bardzo sparciałe (zrobiły swoje tysiące kilometrów w jueseju, a konkretnie w Colorado) i należy je koniecznie wymienić, bo to zaczyna być niebezpieczne, a nie chciałbym się wychrzanić przy 50km/h.

I teraz tak - na kołach znalazłem parametry takie: 28-622 700x28c. Na oponach szosowych nie znam się kom-plet-nie. Wiedza zerowa. Jak dobrać do roweru opony i dętki? Na jakie rozmiary mogę patrzeć? Najchętniej nic bym nie zmieniał, bo w zeszłym sezonie bardzo przyjemnie się na tym zestawie jeździło. Czy jest szansa zmieścić się w 100zł z jakimiś sensownymi oponami? W MTB mam Schwalbe Smart Sam, więc generalnie do jakości jestem przyzwyczajony :)

Ważę 100kg, jestem generalnie dużym jeźdzcem. Jazda będzie w 99% po asfalcie i ścieżkach rowerowych.

Pomożecie?

edytka:

Na ten moment wymyśliłem coś takiego, niestety sporo ponad budżet, ale z tego, co jest napisane na forum, wynika, że dla 100kg będzie wystarczająco wytrzymała:

http://allegro.pl/schwalbe-opona-marathon-28x1-1-700x28-gg-reflex-cr-i5628644827.html

Czy to będzie to, czego szukam?

I do tego:

http://allegro.pl/schwalbe-detka-sv15-700x18-28c-presta-105g-cr-i5475689394.html

Zrobiło się ponad 200zł, ale to w sumie kwestia bezpieczeństwa, więc...

Tylko pytanie, czy rozmiary są OK i czy w tej kasie kupię coś lepszego?

Napisano

Czy to nie jest tak, że 23 nie podejdzie pod niektóre obręcze? Jak to sprawdzić w moich?

Tak takie opony mogą nie pasować na niektóre obręcze. Masz jakieś oznaczenie na obręczach?

szerokosc-obreczy-a-opona.jpg

Napisano

Witam. Na obręczach jest tylko napisane Alexrims DA22. Czy to nam coś daje/mówi? Czy te Vittorie Zaffiro z Decathona będą ok do tej obręczy i czy wytrzymają moją masę?

Przepraszam za lamerskie pytania, ale szosa to dla mnie nowy temat.

Napisano

Na obręczach jest tylko napisane Alexrims DA22.
Tylko to? Żadnych innych naklejek?

Tak wygląda ta obręcz? Jeśli tak to prawdopodobnie ma 14mm szerokości ale dla pewności zmierz 

tyre_se3ction.jpg

Napisano

Cena tych Hutchinsonów mega :)

A czy moje 100kg nie będzie problemem przy oponie 23?

Udało mi się zmierzyć obręcz!!! :w00t:

Ma 14mm :)

Rozumiem, że szerokość opony 23 będzie git?

To teraz tylko wybór:

http://allegro.pl/opona-szosa-hutchinson-equinox-2-wyprzedaz-i5617248221.html

czy

http://www.decathlon.pl/opona-szosowa-zaffiro-iii-700x23-czarna-id_8343074.html#v868648

Co byście brali?

Panowie, prośba o pomoc! Chcę zamówić i nie wiem co :(

Napisano

A co tu doradzać..jedne i drugie to najtańsze drutówki. Pewnie mieszanka też nie powala przyczepnością. Do tego te Hutchinsony podejrzanie przecenione...cholera wi..może z 5 lat leżą komuś na magazynie. 

Napisano

A czy w bardzo amatorskiej jeździe odczuję dużą różnicę między drutówką a zwijaną na szosie?

Jeśli tak, to ile kosztuje jakieś sensowne minimum, jeśli chodzi o oponę zwijaną?

PS. Zakładam, że 14mm obręczy, opona 23mm będzie git?

Napisano

To nie jest tak że amatorska taka opona, a profi inna. Wiadome, że zawodowcy jeżdżą na gumach najwyższej klasy bo jeżdżą szybko i w każdych warunkach. Ale nawet totalny amator może gdzieś na zjeździe przycinąć, złożyć się mocniej w zakręcie, zaliczyć załamanie pogody i wówczas dobra guma wybacza więcej błędów. W tanich oponach z reguły mieszanka jest słaba, twarda, ludzie się chwalą, że ileś tam na gumie jeździli...a to raczej nie świadczy o niej dobrze. Dobra opona powinna się ścierać i zapewniać bezpieczną jazdę. Nie chcę tu robić jakiejś reklamy ale ja śmigam na Duro Hypersonic i jestem zadowolony. Co roku na wiosnę zmieniam na nowe. Nie jest to jakiś wielki koszt, jedna gumka 75-80 zł, razem około 160 zł. 

Napisano

Tak na marginesie,Vittoria Zafiro kiedyś kupiłem,myślałem że szlag mnie trafi przy zakładaniu,każda inna wchodziła prawie bez użycia łyżek,a te...

porysowana obręcz...

Napisano

Eeeeeeech, czyli zwijana. Jest jeszcze jakiś (nie)zadowolony użytkownik Duro? Albo jakiejś innej gumki? Ze Schwalbe które modele mają sens? Jakoś ufam firmie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...