Skocz do zawartości

[wymiana napędu] Merida Crossway 10-v - przeróbka na kasetę czy Megarange?

weeman87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Od dłuższego czasu nurtuje mnie jedno pytanie - inwestować w obecny rower, czy kupić nowy. Posiadam Meridę Crossway 10-V z 2010 roku. Wymieniłem w nim kilka podzespołów, ale najważniejszy zakup czeka na mnie teraz - napęd. Napęd to 3x7, wolnobieg, Shimano Altus, klamkomanetki Shimano.

Największą wadą jest obecnie problem z podjazdami pod górki - brakuje większych koronek. Z drugiej strony bardzo rzadko korzystam z przełożenia 3 z przodu - 7 z tyłu. 

Czytałem różne wątki, jedni polecają, żeby zostać przy wolnobiegu i kupić Megarange od Shimano. Inni polecają przejście na kasetę i przełożenia 3x9 lub 3x10. Zależy mi na większej ilości przełożeń, ale nie mam pojęcia z jakimi kosztami się trzeba liczyć. Czy ktoś może polecić jakąś konfigurację?

Napisano

Jak chcesz więcej przełożeń to trzeba też zmienić manetkę która tyle obsłuży. Wiadomo 9 rzędów to manetka na 9 biegów (jak masz klamkomanetki to musisz jeszcze kupić klamkę) . Kaseta zawsze będzie lepsza od wolnobiegu ale wiąże sie to z wymianą piasty / koła. 

Napisano

Zdecydowanie lepsza będzie kaset.

Koszty  około 400zł w przypadku 8/9rz Napęd 10rz będzie znacznie droższy

200zł-koło

manetka-50zł 

klamka hamulca 20zł

kaseta-50zł

łańcuch około-70zł.

Przerzutka jeśli jest dobra to może zostać.

Napisano

Dzięki wielkie za pomoc Panowie. Przerzutka jest do wymiany od dawna, dla niej to była kwestia czasu ;) Czy jak zmienię łańcuch na ten przystosowany do 9rz to nie będzie problemów z przednimi zębatkami? Czy wymiana powinna obejmować także linki i kołnierze? W jakie serie sprzętu celować (robię około 2000-3000 km rocznie, głownie po płaskim, czasem mocniejsze podjazdy)?

Napisano
Czy jak zmienię łańcuch na ten przystosowany do 9rz to nie będzie problemów z przednimi zębatkami?

Nie będzie problemów. Korba może pracować z dowolnym łańcuchem i ilością zębatek z tyłu.

Czy wymiana powinna obejmować także linki i kołnierze?

Kołnierze? chyba chodziło ci o pancerze. Jeśli dawno nie były wymieniane to warto to zrobić.

W jakie serie sprzętu celować (robię około 2000-3000 km rocznie, głownie po płaskim, czasem mocniejsze podjazdy)?

Alivio 

Napisano

Kaseta + łancuch (11-34,9rz) https://www.cyklotur...ano,515833.html    125,00 zł

Kaseta nie musi być Alivio, chyba, że liczy się waga. Tu najważniejsze jest stopniowanie. Jeśli piszesz, że najcięższego przełożenia prawie nie używasz, to pomyśl o kasecie 12-36. Tutaj masz tanią i w zupełności wystarczającą kasetę. Ta kaseta da Ci za to większy wybór dostępnych stopniowań.

Łańcuch musi być jak najlepszy. Dlatego IMHO warto zastanowić się nawet nad tym XT.

Klamkomanetka przód https://www.cyklotur...ano,449048.html      90,00 zł Klamomanetka tył https://www.cyklotur...ano,449048.html      90,00 zł
Zdecydowanie lepiej wybrać st-m430. Nie działają gorzej, za to są dużo tańsze (ok 130 zł).

Tylną m4000 mam na sprzedaż. Jak jesteś zainteresowany, to odezwij się na PW ;)

Napisano

@@Shiryu,  

Jeśli piszesz, że najcięższego przełożenia prawie nie używasz, to pomyśl o kasecie 12-36.

Przerzutka Alivio obsłuży 36? Bo z tego co patrzyłem, to może maksymalnie 34 zęby. 

Tylną m4000 mam na sprzedaż. Jak jesteś zainteresowany, to odezwij się na PW

Będę miał na uwadze, jak coś odezwę się w najbliższym czasie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...