Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałabym w tym roku na wakacje pojechać na tydzień na Bornholm z synem 11 lat, aby zwiedzić tą wyspę na rowerach. Czy jest ktoś chętny dołączyć? W grupie raźniej, a i dzieci będą miały towarzystwo. Termin do ustalenia.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Chciałabym w tym roku na wakacje pojechać na tydzień na Bornholm z synem 11 lat, aby zwiedzić tą wyspę na rowerach. Czy jest ktoś chętny dołączyć? W grupie raźniej, a i dzieci będą miały towarzystwo. Termin do ustalenia.

proszę o maila, ja tez planuję wypad z dziećmi. Byłam na bornholmie w zeszłym roku

Napisano

Nie mamy jeszcze ostatecznego terminu, ale wstępnie zaplanowane jest okolice 20-28.08 na 7dni. Na razie jest 2 kobitki i 3 dzieci w wieku 11 lat. Czekamy na więcej :-)

Plan jest wynająć domek w Nexo i robić wycieczki rowerowe w różne miejsca. Gdzie konkretnie - to do ustalenia. Ale jak ktoś będzie chciał jechać w inne miejsce lub zostać na kempingu - to oczywiście nie będzie problemu.

Witam jaki termin i ile osob juz jest na wysepke? ile czasu na objechane wyspy planuje pani?

Napisano

Witaj , w taki sposób no to nie dla mnie ponieważ mam w planie jechać na Bornholm i objechać dookoła wysepkę w 3-4 dni nocując gdziekolwiek w namiocie . Miłego wyjazdu 

Napisano

civikator87 kiedy jedziesz? Ja ze swoją grupą jedziemy z Warszawy pod koniec czerwca między innymi przez Twoją Bydgoszcz więc może się jakoś spotkamy po drodze. 

Na początku lipca zamierzam jechać w Bieszczady rowerem a na Bornholm w week majowy lub przed 20 sierpnia ponieważ 28 jestem na weselu w okolicy Krakowa.

Napisano

Witaj , w taki sposób no to nie dla mnie ponieważ mam w planie jechać na Bornholm i objechać dookoła wysepkę w 3-4 dni nocując gdziekolwiek w namiocie . Miłego wyjazdu 

Ty jesteś zawodowiec a Bornholm w obwodzie ma niewiele ponad 100 km, coś tam jeszcze  w środku wyspy możesz pojeździć ale nie wiem czy starczy Tobie kilometrów na 3-4 dni.

Z nocowaniem gdziekolwiek w namiocie musisz uważać bo tam generalnie nie wolno (w przeciwieństwie do Szwecji czy Norwegii). Policję tylko raz tam widziałem więc być może Cię nie znajdą ale warto mieć świadomość co wolno a co nie.

Bornholm to idealna wyspa na wypad z dziećmi, nada się też jako taki wstęp do dalszych przygód z turystyką rowerową ale dla łowców kilometrów to już nie za bardzo ;)

Plan jest wynająć domek w Nexo i robić wycieczki rowerowe w różne miejsca. Gdzie konkretnie - to do ustalenia. Ale jak ktoś będzie chciał jechać w inne miejsce lub zostać na kempingu - to oczywiście nie będzie problemu.

W Nexo jest fajny kemping jakieś 2 km od miejsca do którego przybija prom. Można wynająć drewniane domki albo rozbić namiot i wtedy będzie budżetowo bo tam bywają ciekawe promocje w stylu 2os + namiot na 1 tydz. za 800 koron. Z wynajmem domków prywatnych to w sumie nie wiem.

Kemping Nexo -> http://www.nexocamp.dk/index_pl.htm

Napisano

diesel16 Witaj , moje 3-4 dni są wliczone z czasem dojazdu z Bydgoszcz (samochodem) - Bornholm - Słupsk - rowerem , słyszałem właśnie że na wysepce są 3 pola namiotowe/kempingi więc nocowanie pod chmurką będzie ciężkie - nie zamierzam podpaść tamtejszej Policji bo po co . Ja zamierzam pojechać na pare dni ponieważ na początku lipca zamierzam jechać w Bieszczady ( jak widać moje ogłoszenie w innym poście). Może wybiorę się z w/w osobami ale to jeszcze się zobaczy :) 

Napisano

No to trochę zmienia postać rzeczy chociaż z drugiej strony wcale nie uważam że 3-4 dni to za długo na pobyt na Bornholmie bo tam jest generalnie co robić, kwestia rozplanowania. Widziałem Twojego posta o Bieszczadach nie pamiętam dokładnie, ale chyba pisałeś jakoś o 150 km/dzień (chyba że coś pomyliłem) i doszedłem do wniosku, że Bornholm będzie dla Ciebie za krótki ;)

Co do samej wyspy to mi szczególnie przypadł odcinek między Sandvig a Ronne, jazda przy samym morzu, zamek Hammershus, klimatyczne wędzarnie, Jons Kapel, czy uroczy port jachtowy w Hasle. Niedaleko Sandvig jest zbiornik wodny, jakbyt zalany kamieniołom, chyba Opalsoen się nazywał, gdzie można było przejechać się Tyrolką (oczywiście odpłatnie) nad wodą, nie wiem czy to jeszcze tam jest ale generalnie fajna sprawa.

Polecam też wygospodarować dzień i popłynąć na Christianso

Dla dzieci oczywiście Natur Bornholm i Braendesgaardshaven

Jeśli chodzi o pola kempingowe to w sumie nie wiem ile ich tam jest, my rozbiliśmy się w Nexo i stamtąd robiliśmy wypady. Oprócz tradycyjnych kempingów są również takie przydomowe pola kempingowe ale tam nie ma tej całej infrastruktury typu kuchnia, jadalnia, prysznic może jakiś jest ale szczegółów nie znam musiałbyś sobie poszukać. Ceny na pewno są dużo niższe niż na tradycyjnych kempingach, gdzie oprócz standardowej opłaty trzeba założyć i wykupić tzw. kemping kartę, kiedyś było to bodaj 100 koron.

• 3 miesiące temu...
Napisano (edytowane)

Jeżeli chodzi o noclegi na dziko. Jest zakaz , często sami mieszkańcy widząc takiego delikwenta dzwonią na policję. Nie dzwonią po to żeby Ci dokopać , tylko dlatego że lubią porządek i co nie ma się dziwić zarabiają  poniekąd na turystach. Jednak jak to się mówi Polak jak chce to potrafi. Wczoraj właśnie wróciłem z owej wyspy , było Nas 9 osób i mieliśmy dwa noclegi. Nocowaliśmy na dziko pod namiotami, po prostu pilnowaliśmy pewnych zasad. Po pierwsze oczywiście wybieraliśmy miejsca oddalone od budynków co nie jest aż takie proste bo wyspa nie jest taka duża. Druga zasada to taka że jak wchodziliśmy na wybrane miejsce to nikt Nas nie widział . Kolację jedliśmy nie na noclegu tylko w wyznaczonych miejscach bo są takowe, a na noclegu już tylko rozkładaliśmy namioty i spanie. O 4 rano pobudka. Z dziećmi może być trudniej , ale dorośli już jak najbardziej dadzą radę. Co do policji to przez 3 dni widzieliśmy jednego policjanta spacerującego w Rønne . 

Edytowane przez tomek040982