Skocz do zawartości

[koła Mavic] Problem z serwisem

Nolan2020

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w zeszłym roku kupiłem komplet kół Mavic Aksium S M11WTS 2014 niestety, jak się okazało z wadą fabryczną wolnobiegu.

Reklamacja została uznana i koło wróciło do mnie naprawione "już" po pięciu miesiącach. 

Pierwsza jazda i co się okazało? Wolnobieg dalej nie działa.

Stąd pytanie, czy to odosobniony przypadek czy takie przypadki zdarzają się częsciej.

Pozdr.

Napisano

To może przetrzymali koło bez jego naprawiania?

Rozbiórka piasty jest prosta, można zrobić ją samemu i sprawdzić co się w środku dzieje.

Napisano

Niedziałanie objawia się tym że wolnobieg po prostu nie działa tzn. trzeba cały czas pedałować żeby łańcucha nie wciągneło pomiędzy szprychy.

Koło było sprawdzane w serwisie. Serwismen tylko odkręcił kasetę i stwierdził że bez dalszego rozkręcenia nic nie zrobi i lepiej jest odeśłać w ramach gwarancji, co też zrobiłem. Gwarancja została uznana i koło zostało wysłane do niemeckiego dystrybutora apotem do francuskiej fabryki. A teraz jest z powrotem nienaprawione lub naprawione źle.

Napisano

Te bębenki to jest tak prosta konstrukcja że nawet "Kazio ze złomowiska" by sobie poradził. Jesteś w stanie zakręcić kasetą do tyłu? koła nie pochodzą z Polskiej dystrybucji jak mniemam? 

Napisano

Niestety odełali bez żadnej dokumentacji.

Kasetą da się zakręcic do tyłu ale z bardzo wyraźnym oporem.

Koła były kupione na www.centrumrowerowe.pl tyle że koła były ostatnie z sezonu 2014 i nie mieli wymienić i jak wcześniej napisałem,

były "naprawiane" we Francji.

Napisano

Jak są na gwarancji i chce Ci się walczyć to działaj,albo rozbierz sam.Ewentualnie daj komuś obeznanemu z tematem.Bębenek FTS rozbiera się chwilkę.W necie jest pełno manuali jak to zrobić.Co prawda jak nie mogą naprawić(dziwne)powinni wymienić.

Napisano

Ciekawe że podali miejsce naprawy za granicą :-D chyba nie ufa się Polakom w kwestiach takich jak rozbiórka Najbardziej Skomplikowanego Mechanizmu na świecie jakim jest piasta.

Napisano

Harfa z tego co miałem okazję przetestować robi takie rzeczy od ręki i w 3 dni... bez odsyłania.... chyba że się coś zmieniło. 

Bębenek za ciężko chodzi i podciąga łańcuch????

Napisano

Wątpię żeby coś się zmieniło, po to są dystrybutorzy danej marki w kraju żeby nie odsyłać produktów z byle pierdołą do producenta, szczególnie takich jak. np Aksium gdzie pewnie przesyłka tam i z powrotem do Francji + ew. czas żabojada mechanika kosztuje więcej od samego koła ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...