Skocz do zawartości

[Błotniki] Wybór sprzętu do jazdy przez cały rok

Varenthin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Proszę o pomoc w doborze błotników do roweru Kross Evado 5.0, na którym będę jeździł przez cały rok, głównie po ścieżkach rowerowych oraz okazjonalnie po lesie. Zależy mi na dobrej ochronie przed wodą, błotem itd., ponieważ rower będzie wykorzystywany na dojazd do pracy, a w domu wieszany w pokoju na ścianie i fajnie byłoby mieć mniej rzeczy do czyszczenia.

Obecnie zastanawiam się nad dwoma modelami: Velo 55 Cross lub SKS Longboard 28"

Czy przy takich błotnikach można normalnie korzystać z amortyzatora i się nic nie uszkodzi (w innych modelach widziałem, że błotnik na odcinku przy amortyzatorze jest wyprofilowany) oraz czy nie ma problemu z montażem? W jednym miejscu usłyszałem, że nie da rady z powodu hamulców tarczowych, a w jednym sklepie, że amortyzator nie ma miejsca, w którym można zamontować druty od błotnika.

W rowerze mam standardowy sprzęt producenta. Widelec SR Suntour NEX XLO (skok 63mm), opony Schwalbe CX Comp Kevlar Guard 28"x1,5".

Z góry dzięki za pomoc. Póki co jestem zielony w kwestii rowerów (nie jeździłem chyba z 20 lat), więc pytania dla większości mogą okazać się śmieszne, no ale jakoś trzeba zacząć i chcę zaciągnąć opinii doświadczonych osób :)

Napisano

Używam takich błotników od dłuższego czasu i póki co nie narzekam :) 

http://velo.pl/akcesoria/blotniki/sks/atb-60-routing-42

Ewentualnie jakiś inny błotnik od SKS. Podlinkowane wyżej odraczem z tego względu że tylny błotnik jest krótszy a więc zarówno buty/spodnie jak i okolice korby będziesz miał mokre i ubrudzone syfem z ulicy. Błotnik ochronie jedynie plecy a nie o to w pełnych błotnikach chodzi. 

Nie wiem jak ich obecność mogłaby wpłynąć na pracę amortyzatora, nie ma z tym żadnych problemów. Druty można dociąć dopasowując do widelca.

A jeśli nie masz w nim mocowań to jest na to sposób. W razie czego pytaj. 

Napisano

Ten velo 55 ma jak sama nazwa wskazuje 55mm szerokości, opona powinna być węższa co najmniej o jakies 2x3mm, żeby to sens miało.

Dodatkowo trzeba sprawdzić przed zakupem, czy tylny błotnik wejdzie w ramę i jaki będzie prześwit. Moze zdarzyć się że błotnik będzie zbyt szeroki i będzie problem z wsadzeniem go bez modyfikacji, lub opona będzie za wysoka dla zamontowanego błotnika  i wtedy to już  bieda. :>

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Używam takich błotników od dłuższego czasu i póki co nie narzekam :)

http://velo.pl/akcesoria/blotniki/sks/atb-60-routing-42

Ewentualnie jakiś inny błotnik od SKS. Podlinkowane wyżej odraczem z tego względu że tylny błotnik jest krótszy a więc zarówno buty/spodnie jak i okolice korby będziesz miał mokre i ubrudzone syfem z ulicy. Błotnik ochronie jedynie plecy a nie o to w pełnych błotnikach chodzi. 

Nie wiem jak ich obecność mogłaby wpłynąć na pracę amortyzatora, nie ma z tym żadnych problemów. Druty można dociąć dopasowując do widelca.

A jeśli nie masz w nim mocowań to jest na to sposób. W razie czego pytaj. 

42mm błotniki są wystarczająco szerokie do 38mm opon?

Niestety przez ten sezon zimowy jest straszna lipa. W sklepach lokalnych nic nie mają i nie mam jak sprawdzić czy błotniki będą pasować, a chciałbym aby wszystko dobrze pasowało i nie trzeba było odsyłać do sklepu internetowego.

Napisano

Ciężko mi powiedzieć bo wersji pod 28" nie używam, ale podpytam. 

Wczoraj tak sobie pomyślałem że oznaczenie modelu (różne dla 26 i 28") może odpowiadać maksymalnej szerokości opony. Wynikałoby z tego że podejdzie. 

Popytałem i 35/38C spokojnie się pod nimi mieszczą. 

Napisano

Posiadam sks bluemels matt jedne z dłuższych na przednie koło ale następnym razem będę brał Longboard.

Jeśli zależy tobie na suchym ubraniu to przednie jak najdłuższe i jak największy chlapacz, tył nie stanowi aż tak takiego problemu jak przednie koło

Napisano

Tym chlapaczem bym się nie przejmował tak bardzo, grunt żeby błotnik wychodził odpowiednio daleko przed koronę widelca ale z tym już w ATB nie ma problemu. 

Chlapacz zawsze idzie dorobić - czy to z butelki, czy grubej dętki czy czegoś innego. Ja przedłużyłem błotnik kawałkiem butelki i sprawdza się to znakomicie od paru lat a korba jest wolna od piachu. 

SAM_4630_zpsb4a87890.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...