Skocz do zawartości

[koła] rasowanie kobiecego crossa Giant Cypress

rlego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zastanawiam się nad udoskonaleniem "żonowego" Gianta Cypress SE 

http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=1091

chodzi o wymianę opon / całych kół na bardziej terenowe. W obecnych stockach zjazdy na śćieżkę mniej utwardzoną / równą (mimo, że sporadyczne) wiążą się ze spadkiem komfortu i obawami o uszkodzenia. Żaden hardkor, rekreacyjne wypady, waga okolo 65kg (tylko ciszaaa).

Jest możliwość i sens modyfikować?

Napisano

A jak z trakcją? Bo jak nie jest źle, to niezbyt jest sens coś zmieniać. Te opony są stosunkowo szerokie, a pod tak lekkim jeźdźcem ryzyko dobicia opony do obręczy jest niewielkie.

Zmiana kół w Twoim przypadku powinna się wiązać ze zmianą wolnobiegu na kasetę, a to dodatkowy koszt.

Napisano

cos w tym stylu? Schwalbe Smart Sam PE 28x1.75 drutowa opona (5755492596) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Dokładnie o te chodzi. Mam je w rowerze "roboczym" i muszę powiedzieć że jest to niezły kompromis między trakcją a lekkością jazdy oraz komfortem. Działa nieźle w każdych warunkach. Wejdzie na pewno do każdej ramy crossowej. Rower nabierze bardziej zadziornego charakteru i jazda po bezdrożach będzie o wiele bardziej komfortowa. Na szosie toczy się naprawdę dobrze.  

Napisano

Wejdzie na pewno do każdej ramy crossowej.

Bałbym się tak kategorycznych stwierdzeń. W moją ramę weszły, ale błotnik przestał się mieścić i musiałem trochę pokombinować. W starą ramę nie miały szans wejść.

Napisano

z tym wejściem to było chyba zbyt optymistyczne :) Przód gra, tyl-góra również, ale tył dół ma luzu po bokach po 2-3 mm. Dziś spróbuję zniwelować lekkie bicie, popompować, poustawiać, ale jest trochę nerwowo.

Za to odbiór wizualny bardzo pozytywny.

Napisano

niestety po napompowaniu opona jest dokładnie tak szeroka, ile jest miejsca w ramie. Z smartsamow widze jeszcze 28x1.40 i 28x1.60. Sprawe zalatwiam wysylkowo, dlatego znowu prosze o sugestie.

Napisano

to jestem zdziwiony że wersja 1,75 nie mieści się w ramie crossowej... ja mam jakiegoś tam meridowskiego crossweya i 1,75 włazi z dużym zapasem po 7 mm na stronę... no cóż bierz wersję 1,6 w takim układzie. 

Napisano

Nie... nie zdarzyło mi się żeby 1,75 nie weszło do współczesnego crossa-dlatego me zdziwienie (trochę się nazmieniałem w wielu markach). A klienci zmieniają nagminnie na szersze. Masę ludzi pakuje nawet z powodzeniem 29 ;-) Nie chce mi się wierzyć że giant takiego babola popełnił. 

Napisano

Jeśli 1,75" dotyka do widełek ramy to odpuść 1,6 bo to tylko 3,8mm mniej czyli po 1,9mm na stronę. Tak więc delikany decentr koła czy nawet nieco krzywa opona i będzie obcierać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...