Skocz do zawartości

[zabezpieczenie rowerowe] czym zniechęcić złodzieja?

PilifS

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

na wstępie chciałbym podziękować wszystkim użytkownikom forum za praktyczne i zwięzłe porady dotyczące wyboru roweru, geometrii i rozmiaru ramy.

Czytałem o tym (co prawda biernie) od listopada zeszłego roku i kupiłem w grudniu pięknego CUBA REACTION, z którego jestem bardzo zadowolony :icon_cool:

Niestety, nie tylko mi przypadł do gustu ale również złodziejowi, który próbował wczoraj ukraść go z garażu podziemnego/wielostanowiskowego.

Na szczęście nie odniósł sukcesu. Rower wisiał na stojaku pod sufitem, przypięty do rury kanalizacyjnej ABUSem 8210.

Na zamku zostały ślady forsowania, i widoczne na instalacji kanalizacyjnej próby jej zdemontowania + trochę porysowna rama roweru :bye2:

..uj złodziej uparł się właśnie na mój egzemplarz, reszty rowerów - nawet dużo gorzej zabezpieczonych, chyba nie zaszczycił uwagą.

Nie wiem jeszcze co pokaże monitoring ("ochrona" nic nie widziała) - pewnie ..uja w kapturze i bejsbolówce, ale obawiam się, że może wrócić.

Wymyśliłem, że do obecnego zabezpieczenia dodam np.:

kotwę ABUS WA 50 http://www.abus.com/pl/Bezpieczenstwo-w-podrozy/Rowery/Zapiecia-rowerowe/Kotwy-podlogowe-i-scienne/WA-50

dla wzmocnienia punktu zaczepienia łańucha 8210

ulocka ABUS uGrip Plus 501 http://www.abus.com/pl/Bezpieczenstwo-w-podrozy/Rowery/Zapiecia-rowerowe/U-Locki/uGrip-Plus-501

do przypięcia, do stalowego stojaka, na którym wisi rower

Czy to wystarczy, żeby ..uja zniechęcić, czy też muszę przeprosić moją córeczkę i zmienić jej nieco wystrój pokoju?

• Mod Team

Kotwa to kiepskie rozwiązanie, bo jeśli złodziej zainteresował się Twoim rowerem, to na pewno przyjdzie jeszcze nieraz by przyjrzeć się słabym ogniwom zabezpieczenia. Myślę że następnym razem złodziej przyjdzie znów powalczyć z zabezpieczeniem albo jeśli jest inteligentny to przyjdzie po części i zwinie Ci wszystko co da się z łatwością wymontować.
Ja bym się przeszedł do jakiegoś składu rolniczego - wiem Stołyca nie jest rolniczym zagłębiem, ale może znajdziesz jakąś Agromę. Tam zapytaj o kuty łańcuch używany do ciągników(np do zrywki drzew itp). Kup odpowiednią długość łańcucha i działaj.

Za starych kawalerskich czasów, rower w pokoju był oczywistością :thumbsup:

Tylko teraz trochę tego nie widzę. Wrócę np. z Kampinosu, rower zmieni kolor na szaro-brązowy i mam go wnieść do mieszkania?

Wiadomo, że jak ..uj się uprze i będzie miał wystarczającą ilość czasu i stalowa cuma okrętowa go nie powstrzyma.

Chodzi mi raczej o rozwiązanie do garażu, takie żeby się ..uj wyluzował i nawet nie podchodził - w granicach 300 - 400 PLN.

Potwierdzę opinię że drogi rower pozostawiany ciągle w tym samym miejscu znika prędzej czy później. Podobnie sprawa wygląda z rowerami trzymanymi na klatkach. Nie wiem czy złodzieje robią obchody czy współpracują z listonoszami ale o wielu takich przypadkach słyszałem.

Rower do pokoju i święto. Jak bedzie brudny nie ma rady - trzeba umyć i ewentualnie przypiąć na chwilę do osuszenia. A na średnie warunki pogodowe kupić tanią zimówkę i ją przypinać. Uroki życia w Polsce jak ja to nazywam. Możesz albo to zaakceptować albo nie spać spokojnie bojąc się o rower przypięty nawet kilkoma ulockami.

Za starych kawalerskich czasów, rower w pokoju był oczywistością :thumbsup:

Tylko teraz trochę tego nie widzę. Wrócę np. z Kampinosu, rower zmieni kolor na szaro-brązowy i mam go wnieść do mieszkania?

Wiadomo, że jak ..uj się uprze i będzie miał wystarczającą ilość czasu i stalowa cuma okrętowa go nie powstrzyma.

Chodzi mi raczej o rozwiązanie do garażu, takie żeby się ..uj wyluzował i nawet nie podchodził - w granicach 300 - 400 PLN.

Zawsze można wziąć wiadro wody, pędzel i/lub szczotkę i rower umyć. Trwa to pięć minut, z czekaniem aż woda splynie - 10.

Mieszkanie to najbezpieczniejsze miejsce do przechowywania roweru.

• Mod Team

Kolego czy naprawdę musi spotkać Cię taka nauczka, że Ci w końcu buchną ten rower i wtedy zreflektujesz się do znalezienia jakiejś ściany do powieszenia go w mieszkaniu?

Rozumiem, że powiedzenie Polak mądry po szkodzie i w tym wypadku musi zadziałać?

Nie ma opcji, rowery jeżeli nam na nich zależy trzymamy w mieszkaniu. Kolejnym razem ten ku**s przyjdzie ze szlifierką akumulatorową i zamontowaną tarczą diamentową i Twoje kolejne zabezpieczenia na nic się zdadzą. Używaj ich jak zostawiasz rower na chwilę, chociaż dla mnie to też duże ryzyko :icon_confused:

Rower w komórce można zabezpieczyć. U kolegi złodziej dwa razy podchodził i nie dał rady. Za drugim razem pociął mu rower. Dosłownie. Zniszczył ramę. Poprzecinał ją i wszystko co tylko mieściło się w rozwarciu szczypiec pewnie. Przykre i idiotyczne ale prawdziwe.

A może dogadaj się z ochroną, żeby wisiał koło ich stróżówki?

A może dogadaj się z ochroną, żeby wisiał koło ich stróżówki?

A jak złodziej też dogada się z "ochroną", albo właśnie ochroniarz to złodziej?

Najbezpieczniej jest w mieszkaniu, bo jak to mówią okazja czyni złodzieja. Czyli jeśli do drogiego roweru będą miały dostęp obce osoby, to wcześniej czy później rower zniknie, albo tak jak w przypadku twojego kolegi zostanie zniszczony.

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Rower na 99% wyląduje w białym cycloc´u na ścianie z sówkami.

Trochę to smutne, bo myślałem że największym stresem związanym z nowym rowerem, będą gleby związane z przesiadką z nosków na spd´y. A to Polska właśnie. Wystarczyło żeby mróz odpuścił a robactwo...

W sumie może to i dobrze, że do tego doszło i skończyło się na razie, na emocjach (niemałych).

Dostałem maksymalnie wyraźne ostrzeżenie i rozwiązał się problem co zrobić ze starym ale jarym SCHWINN´em. Miałem go sprzedawać/oddać z braku miejsca w garażu na stojaku a tak przejdzie z czasem tuning, zwłaszcza, że jak czytam na forum stal CrMo przechodzi drugą młodość  :thumbsup:

Dziś usłyszałem, że ...uj wlazł do garażu około 14.00, rozglądał się szukał, na nagraniach to widać, może zostanie rozpoznany. Zapisu jeszcze nie widziałem.

Co myślicie o opublikowaniu na forum screenu z jego mordą?

• 2 miesiące temu...

Witam ponownie w tych pięknych poświątecznych okolicznościach przyrody :icon_cool:

Rower zawisł na CYCLOCKu:

post-193628-0-86410900-1459327514_thumb.jpg

Złodzieja Pawła N. zatrzymano i skazano na pół roku pozbawienia wolności. Wyrok obejmował również dwie inne (udane) kradzieże rowerów na warszawskim Bemowie.

Niech każdy złodziej rowerów pamięta, że żyjemy w świecie pełnym kamer i prędzej czy później pójdzie siedzieć :down: .

Gratuluję i dziękuję policji z Bemowa :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...