kuku83 Napisano 26 Stycznia 2016 Napisano 26 Stycznia 2016 Cześć Mam takie pytanko i jeśli to nie problem, to chciałbym abyście mi doradzili. Chodzi o to, że z powodu eksploatacji muszę koniecznie wymienić jedną oponę Smart Sam 1,75 druga jest jeszcze w bardzo dobrym stanie, więc przeżucę ją do przodu, chciałbym spróbować czegoś nowego, więc pomyślałem o Schwalbe Mondial, myślę, że na teren w jakim się poruszam da radę, a jeżdżę ok. 70-80% asfalt, reszta to szutr, czy tam utwardzone ścieżki, zero piachu czy błota, dodam, że takie tereny pokonuję przy nie małej wadze 93kg. I teraz nie wiem czy brać wersję 1.75 zwijaną (to max jaki mi wejdzie na tył) czy może 1.60 zwijaną czy drut, co Polecacie ???
lewocz Napisano 26 Stycznia 2016 Napisano 26 Stycznia 2016 Drutówki są robione z gorszej mieszanki. Co do rozmiaru to Ty musisz odpowiedzieć sobie jaki potrzebujesz. Ja śmigam na 1,75 bo niekiedy droga mi się kończy .....a jechać trzeba dalej.
kuku83 Napisano 4 Lutego 2016 Autor Napisano 4 Lutego 2016 Zdecydowałem się na wersję 1.75 i już niebawem okaże się, czy czas który straciłem na zamówienie jest wart tej opony, już drugi sklep zwraca mi pieniążki za tą oponę, bo jak się okazuję co innego podają na stronie, a co innego się okazuje jeśli przychodzi do realizacji zamówienia, mam nadzieję, że trzeci sklep nie odwali żadnego numeru i pozostanie mi tylko oczekiwanie na odbiór oponki.
don_browarro Napisano 26 Marca 2016 Napisano 26 Marca 2016 @kuku83 I jak wrażenia z jazdy na tych oponach? Wybrałeś wersję zwijaną czy drutową? Sam stoję przed podobnym wyborem. Aktualnie jeżdżę na Schwalbe Silento 1.6 (są zamontowane od nowości) i chciałbym je wymienić właśnie na Mondiale. I nie wiem, czy zostać na 1.6 czy spróbować z 1.7. Jestem lżejszy od Ciebie (ważę jakieś 75kg), ale z drugiej strony jeżdżę z sakwami. Przeważnie z jedną sakwą, ale np. w tym roku planuję tygodniowy wyjazd z Wrocławia nad morze i tym przypadku będę już w pełni obładowany Będę wdzięczny za Twoją opinię.
kuku83 Napisano 27 Marca 2016 Autor Napisano 27 Marca 2016 Cześć Kupiłem zwijaną, osobiście na Twoim miejscu spróbowałbym wersji 1.75 względem Smart Sama którego mam z przodu, wyglądem przypomina bardziej oponę szosową niż semi slicka oczywiście widać jaki bieżnik ma Smart Sam a jaki Mondial, po założeniu sam się zastanawiałem czy nie było by lepszym wyborem kupno wersji 2.0 ale już trudno.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.