Mendoza Napisano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 29er chodził mi po głowie od 4 lat. Początkowo większe rowery wydawały mi się brzydkie, kobylasto-mulaste ale z czasem zaczęły mi się podobać ( trochę jak muzyka Dawida Bowie:)) W końcu w trakcie wypadów rowerowych zaczynałem się ślinić na widok większych kółek. Pod koniec 2015 roku zbudować stosunkowo zrywny, w miarę lekki 29-kołowiec. Spędziłem sporo czasu na stronie Teamu 29-erów i wpadłem na pomysł by spróbować się z tematem bez zbytniego nadwrężania portfela. Jedyne na czym nie zamierzałem oszczędzać to koła. Chciałem sztywnych i lekkich. Miały być plecione ale ostatecznie padło na XM-y. Rower jeszcze nie jest złożony. Sporo części odziedziczy po Ridley-u. Takie rzeczy jak korba będą pewnie kuć w oczy. Ciekawy jestem bardzo jak hamować będą r1s -ki? No i nigdy nie jeździłem na Rebie:) Czuje, że będzie dobrze:) Poniżej specyfikacja z wagami. Bar Ends: (Rogi) - 0Bar Plugs: (Korki do kierownicy) - 6gBottle Cage: (Koszyk na bidon) - 0Brake (Front): - Formula R1s – 224g – plus 112g tarcza plus adapter 30g PM – 366gBrake (Rear): Formula R1s – 244g – plus 85g tarcza – 329gCables: (Pancerze i linki) Jagwire Ripcord – 90 gCassette: (Kaseta) XTR 11-34 - 239g Chain: (Lancuch)Accent 991 - 273gCrankset: (Korby) Truvativ Stylo - 808g-Crank Arms: (Ramiona)-0g-Bottom Bracket: (Suport) Aerozine - 85g –Derlr (Front): (Przerzutka przednia) – Dura Ace - 91gDerlr (Rear): (Przerzutka tylna) Sram X0 - 193gFork: (Widelec) REBA RL 120 – z osią - 1670gRear Shock: (Damper)-0Frame: (Rama) – ACCENT Peak 29 ( L ) - 1780gGrips: (Gripy) – Esi Chunky - 50gHandlebar: (Kierownica)- Bontager RXL31.6x680mm - 186gHandlebar Tape: (Owijka) - 0Headset: (Stery)- Octane Warp Tapered - 120gPedals: (Pedaly-)- Look s-Track - 286gSeat: (Siodlo) - Fizik Gobi XM - 252g -Seatpost: (Sztyca) – Thomson Elite 31.6 350mm - 253gSeatpost clamp: (Zacisk sztycy)- Aest Ti – 25 gShifters: (Manetki) - Sram X0 - 192gSkewers: (Zaciski kol) - Aerozine Ti - 11gSpacers: (Podkladki pod mostek) - 0gStarnut: (Gwiazdka)-0Stem: (Mostek) – Bontrager RXL 100 mm - 126gTire (Front): (Opona przednia) – Maxxis IKON EXO - 560gTire (Rear): (Opona tylna) - Maxxis IKON TR - 589gTop Cap: (Top cap) - 0Tubes: (Detki) - CAFFELATEX - 120gWheel Front: (Kolo przednie) – DT Swiss xm1501 – 812 g-Hub: (Piasta)-Rim: (Obrecz)-Spokes: (Szprychy)-Nipples: (Nyple)-Rim tape: (Opaska)Wheel Rear: (Kolo tylne) - DT Swiss xm1501 – 916 g-Hub: (Piasta)-Rim: (Obrecz)-Spokes: (Szprychy)-Nipples: (Nyple)-Rim tape: (Opaska) Total: 10428 g Zdjęcia soon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Edytowane 29 Stycznia 2016 przez Mendoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 29 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Mendoza, możesz dać zdjęcie w lepszej jakości? Bo na tym trochę mało roweru widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Szeroki kąt mi się gdzieś zawieruszył no i tylko pedała zaprezentowałem. ( jakkolwiek to brzmi) Poglądowe. Zacisk Aest totalnie nie gra ze sterami w kwestii koloru. Turkus w sterach robi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 30 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 nooo... coś widać. Zapowiada się nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Ciężki jest. Opony siadły pod ciężarem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Ja mam taki zwyczaj by zawsze na początku pokazać rower na flaczkach. To niechlubna tradycja Przed chwilą uszczelnialem i ..miałem nadzieję, że balon w maxxisach będzie zacny a wygląda jakby to było 2.0. Nasłuchalem się, że to dobra guma więc spróbuję się z nimi dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Zaciski kół 11g??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Ta waga całości jakaś mocno teoretyczna. Celuję w 11-12kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Z zaciskiem to dałem w palnik. Miało byc 22g:) Rambolbambol - Części są ważone każda osobno. Po złożeniu zważę go w całości. Za kilka dni zacznę wrzucać fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Moja Cobia wazona część po części i wedle marketingowych folderów ma niecałe 10600g. Jednakże jako cały rower po wsadzeniu na wagę rędkarską wychodzi mi 11560g. Nie mam pojęcia gdzie ten kilogram się mieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 ze sztywniakiem... czy amorkiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Rambolbambol masz gdzieś rozpiskę z wagami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Moja Cobia wazona część po części i wedle marketingowych folderów ma niecałe 10600g. Jednakże jako cały rower po wsadzeniu na wagę rędkarską wychodzi mi 11560g. Nie mam pojęcia gdzie ten kilogram się mieści. Zagubiony kilogram odnajdzie się albo w kieszeni szefa marketingu firmy rowerowej albo firmy produkującej wagi wędkarskie. Kto by nie chciał mieć lekkiego sprzętu? Kto by nie chciał złowić taaakiej ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Masa roweru w folderze jest często podawana bez pedałów i czesto w rozmiarze ramy M. Gdy mamy "Elke" i dodamy do tego masę SPD xt to może wyjść plus 500 g do katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 na ten czas Author podaje wagę rozmiarze L i tak zazwyczaj jest jak stoi napisane +/- 200 gr. Większość ważonych to potrafi właśnie o kg się pomylić...... to som jajca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Zazwyczaj masa części katalogowych odbiega od realnych. Moje koła miały ważyć 1690 g. Na każdej części kilkadziesiąt gram i się później uzbiera kilkaset gram... Rambolbambol mam wrażenie, że czegoś zapomniałes dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Mam rozpiskę z wagami i mogę podełać, nie chce śmiecić ci w wątku. Ważyłem oczywiście na sztywnym widle. Cała sprawa rozbija się o zaokrąglane dekadramy na każdym elemencie, płynie do tublessa, jakichś śrubkach co nic nie ważą i BAM, rower na kołach waży znacznie więcej niż zakładana waga bazująca na poszczególnych elementach. Najsensowniej ważyć takie projekty wrzucając wszystkie elementy w jeden wór i ważąc jako całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nagrix Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Trzeba pamiętać, że powietrze w kołach też waży . Przy 2-2,5 atm. wypada dodać sobie do rozpiski ~25g. Z zaciskami kół dalej jest coś nie tak. Najbardziej anorektyczne zestawy P+T to ~40g. Siodełko zdaje się też zaniżyłeś , 252g waży w wersji k:ium, zwykłe pręty to ~270g. Fizik strasznie zaniża wagi katalogowe. Denerwujące, biorąc pod uwagę że wydaje się np. 500zł. Z oponami zazwyczaj ta sama bajka... W ogóle wagi katalogowe najczęściej są nic nie warte, jak już pisali koledzy wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Opony wazone. Waga realna. Siodło też. Ważyłem kilka dni temu. Zacisk jedna sztuka bo w Rebie jest z oska przeca. Też wazony kilka dni temu. Poza tym 10.4 na 29 to niezła masa ale nie jakiś kosmiczny wynik... Sztyca i siodło z blotkiem i waga się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nagrix Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Ach, z ośkami faktycznie . A fizik mnie zdziwił, trafiłeś na jakiś leciutki egzemplarz . Miałem 2szt. gobi kium (najnowsze chyba z 2013r) i ważyły 252-255g. Deklarowana 229...10,4 normalny przyzwoity wynik na alu ramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Rambolbambol mam wrażenie, że czegoś zapomniałes dodać. a puszka towotu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 No i nigdy nie jeździłem na Rebie:) Czuje, że będzie dobrze:) będzie pan zadowolooonyyyy miałem rebę, (co prawda DA), ale po zmianie na Foxa mocno tej zmiany, żałowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 https://drive.google.com/file/d/0By2KsxwPVb1ednVFUUhEdXFLLUE/view?usp=docslist_api Taki teaserek Rower już jeździ i to jak Mostek pójdzie pewnie na minus i ciut niżej. Więcej zdjęć jak słońce nas odwiedzi. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 7 Marca 2016 Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Fajnie to wygląda:) Ile masz wzrostu i jak Ci się czujesz na tej ramie? Jak się sprawują hamulce Formuli? Pedały dają radę? Top Cap jest uwzględniony w wadze sterów? Lejesz tylko 60ml mleczka na koło? Waga wentylków jest uwzględniona w wadze kół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi