Skocz do zawartości

[SRAM] Konwersja 10s do 11s za 12 dolców

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba pełny dałngrejd  :icon_mrgreen:

Nie wiem co ludzie widzą w jednym blacie, zobaczcie kasety 11 rzędowe (11-40/42T), są około 70-80 gram cięższe niż ich odpowiedniki 10 rzędowe (11-34/36T). Różnica w masie względem kasety 11-32T jest jeszcze większa (około 125 gram, czyli 250 gram masy rotującej - ĆWIERĆ KILOGRAMA koledzy). 75 gram razy dwa (masa rotująca) daje apgrejd wagi roweru o około 150 gram, tyle co waży przednia ..... moda dwóch sezonów.

Napisano

A co to za teoria z podwajaniem masy? Z tego co pamiętam grawitacja przy powierzchni ziemi jest w miarę jednorodna i raczej nie występują aż takie odchylenia.

Moda 2 sezonów powiadasz? Ciekawe, że to już 4 sezon się zaczyna z 1x11.

Napisano

Teoria, a praktyka to sam wiesz. Przy częstym przyspieszaniu i hamowaniu masę obręczy, opon trzeba podwajać, w przypadku kaset, pedałów, korb i piast to może faktycznie można spotkać się w pół drogi na 1,5x masa.

Moda dwóch sezonów w cudzysłowiu oczywiście, mój błąd. Chodzi mi o to, że napędy 1x po kilku latach będą tracić popularność na rzecz nowoczesnych materiałów do produkcji ... lewej manetki.

Kolega jgrabowski mnie ubiegł  :woot:

Napisano

Ma rację? Że w miarę jednorodne pole nagle zmienia swoją wartość dwukrotnie? Chyba jednak zbyt duży skrót myślowy tu został zastosowany.

Co do samego patentu, z szipingiem wyjdzie około 300 randów co na  nasze da przynajmniej 100pln

sl-m8000 i rd-m8000 to w sumie 400, jak ktoś ma zmieniarkę x9 i manetką x9/x7 to po sprzedaży cenowo wyjdzie podobnie.

Co do samej mody, 1x w mtb znane jest już od kilkunastu lat, tylko ostatnimi czasy stało się też możliwe sprawne podjeżdżanie na tym cudzie.

Napisano

GTZaskar1991 - uwierz na słowo,że świat rowerów nie kończy się na xc.

Mnóstwo konstrukcji o cięższym zastosowaniu ( i nie tylko) ogranicza przednia przerzutka,a aktualne zestawy 1x X nie są jeszcze doskonałe (ratio).

Napisano

Koledzy, przecież ja nie bronię 1x, tylko krytykuje póki nie ma 12x i kaset 11-46. Na razie wolałbym 2x9 niż 1x11. Wagowy zysk napędów 1x wzgledem 2x wynosi około 300-400 gram, tyle można znaleźć na jednej ręce/nodze niejednego zawodnika z PŚ.

Napisano

Myślę, że Pan Adrian Banaś, pseud. Thor, właściciel firmy Banless byłby w stanie robić takie elementy za rozsądne pieniądze, gdyby był odpowiedni popyt. Myślę, że za 50 złoty można by to mieć razem z przesyłką.

Napisano

Koledzy, przecież ja nie bronię 1x, tylko krytykuje póki nie ma 12x i kaset 11-46. Na razie wolałbym 2x9 niż 1x11. Wagowy zysk napędów 1x wzgledem 2x wynosi około 300-400 gram, tyle można znaleźć na jednej ręce/nodze niejednego zawodnika z PŚ.

Ale temat jest o części umożliwiającej modyfikację manetki. Zysk to możliwość kupna takiej części zamiast całej manetki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...