rgl Napisano 24 Stycznia 2016 Napisano 24 Stycznia 2016 Witam, chcę zakupić swój pierwszy zestaw SPD. Buty mam już upatrzone, są to sh mt44. Z racji tego, że od buta chciałbym żeby był nieco bardziej uniwersalny niż typowa skorupa (pójście do sklepu, przejście się kawałek, rozbijanie namiotu, etc) zdecydowałem się na wyżej wymieniony model shimano. Czytałem, że w tego typu butach po dłuższej przejażdżce czuć bloki w stopach. Czy model m530 z dodatkową 'ramką' nieco mógłby rozwiązać ten problem zwiększając powierzchnie nacisku?
phoe Napisano 24 Stycznia 2016 Napisano 24 Stycznia 2016 Kup buty M089 + PD-M520, nic nie boli, łatwo się wpiąć i wypiąć czego o M530 powiedzieć nie można. Jak górną klamrę poluzujesz da radę w nich chodzić okazjonalnie bez większego problemu. A jak kogoś boli stopa od bloku, to winny jest but, a nie pedał.
rgl Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Napisano 24 Stycznia 2016 z jakichś konkretnych powodów odradzasz wybrane mt44? :-)
phoe Napisano 24 Stycznia 2016 Napisano 24 Stycznia 2016 Bo typowe MTB są lepsze do jazdy, lepiej się w nich noga trzyma(sztywno), a okazjonalnie chodzić też się w nich da bez większego problemu, zresztą wczoraj 4 km wracałem do domu po złapaniu snake. Największy problem to blok szurający o beton i to w każdym bucie będziesz miał.
zekker Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Czytałem, że w tego typu butach po dłuższej przejażdżce czuć bloki w stopach. Mam mt32 i niczego takiego nie stwierdziłem. Buty turystyczne, czy mtb to kwestia indywidualna i konkretnych modeli. Te moje mt32 na dłuższe jazdy są takie sobie (za mało przewiewne i latem stopa się gotuje), ale chodzenie po twardych nawierzchniach jest znośne. Drugą parę mam Specialized Sport MTB i do jazdy są wygodniejsze (lepiej dopasowane, lepszy przewiew). Chodzenie po miękkim ok, po twardym tak sobie (klockowaty protektor nie daje płynności, mocno stuka). Najbardziej i tak krępuje chrzęst piasku pod blokiem Ale to niezależne od buta.
stilon Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Jestem tego samego zdania co phoe. Kupuj M089, są wygodniejsze od tych z serii MT. Miałem przez chwile MT43 i obecnie mam M089, bez porównania na korzyść "osiemdziesiątek dziewiątek". Podczas jazdy lepsze pasowanie stopy do buta oraz lepsze czucie jazdy, w serii MT czułem się jak w "klockach". Chodzenie też wydaje mi się wygodniejsze w M089. Serii MT (jak każdej innej sznurowanej) nie dociśniesz/dopasujesz tak jak butów z rzepami/klamrami. Także mimo że mam niewielkie doświadczenie z SPD polecam M089. A pedały posiadam 520 i jakbym jeszcze raz kupował wybrałbym 540. Coś mi jeden pedał skrzypi, i nie wiem od czego (smarowany, przeglądany).
rgl Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Napisano 25 Stycznia 2016 Dziękuję bardzo za odpowiedzi ;-)Celowałem w buty turystyczne (jeżeli można w ogóle tak powiedzieć o spd) ze względu na przewiewność no i żeby pochodzić w nich trochę np na kempingu, poszwędać się po rozbiciu namiotu, skoczyć do sklepu itd. Jak jest z poceniem się stopy w M089? Zazwyczaj jeżdżę w weekendy i wtedy sobie lubie pochulać np 10 godzin (rower trekkingowy )
stilon Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Co do pocenia stóp nie wypowiem się gdyż w M089 jeżdżę od jesieni. Ale odcinki ponad 100km były komfortowe w tych butach.
parmenides Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Miałem buty shimano mt33 z pedałami 520. Wszystko działało świetnie. Pedały działały później jeszcze dłużej z innymi rowerami. Buty sprawowały się świetnie. Bloków nie czuć, chyba że chodzi się na równym twardym podłożu. Ale i tak nie jest to specjalnie upierdliwe. Buty były przewiewne, na trekkingowe jazdy idealne. Można było spokojnie zwiedzać okoliczności przyrody, można było nawet spędzić w nich cały dzień. Tez zestaw był super. Nowszy model będzie pewnie również OK (nie sprawdzałem). A pedały m520 serdecznie polecam. pozdr
phoe Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Dziękuję bardzo za odpowiedzi ;-) Celowałem w buty turystyczne (jeżeli można w ogóle tak powiedzieć o spd) ze względu na przewiewność no i żeby pochodzić w nich trochę np na kempingu, poszwędać się po rozbiciu namiotu, skoczyć do sklepu itd. Jak jest z poceniem się stopy w M089? Zazwyczaj jeżdżę w weekendy i wtedy sobie lubie pochulać np 10 godzin (rower trekkingowy ) Ja mam co prawda starszy model - M088, ale nie ma problemów w lecie nawet na cały dzień w nich gdzieś wyskoczyć, zimą też dają radę jak dokupisz ocieplacze. A co do chodzenia... wiesz to są buty rowerowe, w zwykłych się chodzi wygodniej + blok nie szura o asfalt, ale chodzić się w nich da, po poluzowaniu górnej klamry nawet w miarę wygodnie. M520 maja gorzej rozwiązana ośkę, ale są 2x tańsze od M540, co czyni je wg mnie dużo lepszym wyborem. Przy trekingu to 2 lata bez dotykania powinny śmigać, a nawet dłużej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.