Arkowal Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Witam, Przed zakupem pan servisant zapewniał,że amortyzator zostanie ustawiony na moją wagę. Po otrzymaniu roweru amortyzator wydaje mi się zbyt twardy. Kontaktowałem się z panem od serwisu a on poinformował mnie,że wystarczy upuścić trochę powietrza. Nadmienił też,że taką czynność najlepiej wykonać w serwisie a usługa jest bezpłatna.Z natury jestem ciekawą osobą więc patrzę na ten rower już drugi dzień i mnie korci aby czynność ta wykonać samemu. Chciałbym zapytać czy wykonanie takiej czynności jest aż tak trudne czy można spróbować samemu?Jeśli tak to ja to mogę zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Odkręc korek na lewj ladze i .........pssst..........upuść. Jak nie masz pompki,to wciskaj iglicę zaworu (jak w samochodzie) na ułamek sekundy i testuj efekt do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Niby można to zrobić bez specjalnej pompki, ale komora powietrza jest tak mała, że nawet minimalny ubytek powietrza to ogromny spadek ciśnienia w niej. Chcesz upuszczać powietrza "na oko"? A jak upuścisz za dużo (a na pewno tak będzie) to i tak czeka Cie wyprawa do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Rozwiązaniem będzie kupno pompki do amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Rozumiem,że chodzi o ten górny korek.Napisane jest na nim air czyli powietrze. Odkręc korek na lewj ladze i .........pssst..........upuść. Jak nie masz pompki,to wciskaj iglicę zaworu (jak w samochodzie) na ułamek sekundy i testuj efekt do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Pompki nie mam.Jaką pompkę byście mi polecili?Troche się boję:-)Fakt gdybym ja miał,zawsze mógłbym dopompować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Dokładnie tak, ale tak jak przedmówcy napisali - może okazać się, że upuścisz zbyt dużo powietrza i będzie zbyt miękki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 http://allegro.pl/mocna-pompka-beto-do-amortyzatorow-mp-002-alu-i5012413794.html Sprawdzona używana 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Dzięki siejak 1 za link.Popatrze jeszcze na e bay bo na tą chwilę w uk jestem.W Poz..dopiero za trzy tyg. Rozumiem,że upuścić troszkę powietrza przez naciśniecia zaworu który znajduje się pod korkiem a następnie dopompować według uznania? Easy:-) Czy jest jeszcze coś na co mam zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Zależy czy masz reba dual air czy solo Jeśli to pierwsze, to od dołu masz zawór od drugiej komory i nim też ustawiasz ciśnienie. W dziale rock shox jest przyklejony temat ustawiania reby A jeśli jest to solo to tylko od góry. Poza tym, najlepiej jest ustawić ciśnienie patrząc na SAG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Jak będziesz chciał upuścić tylko, na 100% pójdzie za dużo. Ja Beto do amortyzatora nie polecam, czasem przepuszcza i nie da się pompować, już nawet ktoś na forum o tym pisał. Natomiast mam od paru lat dwie Beto do kół i działają wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Zależy czy masz reba dual air czy solo Jeśli to pierwsze, to od dołu masz zawór od drugiej komory i nim też ustawiasz ciśnienie. W dziale rock shox jest przyklejony temat ustawiania reby A jeśli jest to solo to tylko od góry. Poza tym, najlepiej jest ustawić ciśnienie patrząc na SAG Raczej ten drugi.Zawór jest pod korkiem od góry:-)Ustawię według własnego uznania.Póki co gdy siadam na siodełku ugina się tylko około 1cm.Sprawdziłem na gumce.To nawet nie 20%:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Upewnij się Bo jest to dość ważna różnica. Po prostu zobacz czy od dołu masz zawór schradera czy śrubkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Moorzyn od dołu czerwona wystajaca śruba.Od góry zawór podobny jak w aucie i gwint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 masz solo air w takim razie, upuszczasz- pompujesz w zaworze na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Kup pompkę(np Giyo GS-01), to jedna z podstawowych rzeczy dla roweru z widelcem powietrznym. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Tak?Właśnie się zastanawiam na co mi ta pompka będzie potrzebna gdy już sobie amor ustawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) np: 1.utyjesz 2.zawór uszkodzony,trzeba dopompować 3.po serwisie widelca Bez jaj szkoda ci 60zł.? Edytowane 23 Stycznia 2016 przez topol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Nie,luz:-)myślałem,że więcej się już nie przyda.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 W dziale rock shox jest przyklejony temat ustawiania reby Chyba nie zauważyłeś ze kolega ma amortyzator Rosk Shok, to chyba cuś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Haha, nie zauważyłem, ale reba to chyba reba [emoji14] może jakaś dobra podroba? Co do potrzeby kupowania pompki. Przejechałem cały rok bez i da się, ale jest to trochę upierdliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 :-)Dopiero zauważyłem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi