hulajnogaA Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Kupiłem sobie klucz dynamometryczny w zakresie 2-24Nm a teraz poszukuję drugiego na większy zakres do kasety na przykład. Na allegro sporo jest takich 10-108Nm ale one działają podobnie jak mój tylko do zwykłych "prawych" gwintów. Może ktoś z Was spotkał się z takim obustronnego (prawo/lewo) działania z zakresem do około 100Nm w rozsądnej cenie i może polecić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Potrzebujesz odkręcić "z momentem"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulajnogaA Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Nie no dokręcić lewy gwint. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Potrzebujesz taki klucz, który na wymienne końcówki (nasadki, grzechotki, otwarte klucze) i wtedy możesz nasadkę obrócić - będzie działało na lewy gwint. Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie mojego klucza i będzie jaśniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozek Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Potrzebujesz czegoś takiego http://7i9.pl/klucz-dynamometr-lewo-prawo-20-100-nm-3-8/p/71691 za "parę" złotych więcej masz 20-110nm http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-20-110-nm-lewo-prawo-jonnesw-i5932612763.html Mój błąd, źle popatrzyłem na końcówkę Chodzi o klucz z "przeciskanym" trzpieniem np. http://www.slet24.pl/klucze-dynamometryczne/2115-klucz-dynamometryczny-promat-10-100-n-m-dl-395mm-din-en-iso6789.html No ale cena zabójcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulajnogaA Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Potrzebujesz taki klucz, który na wymienne końcówki (nasadki, grzechotki, otwarte klucze) i wtedy możesz nasadkę obrócić - będzie działało na lewy gwint. Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie mojego klucza i będzie jaśniej. To super - więc czekam na fotkę. Dodam, że ten klucz który kupiłem też miał w opisie "lewo-prawo" a jak się okazało sprzedawca myślał, że skoro na główce grzechotki jest zapadka przełączająca kierunek to dynamometr też działa w obu kierunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Jesli szukasz klucz dynamometryczny na lewy i prawy gwint to polecam ci tylko proxxon http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-proxxon-20-100nm-23351-i5749592767.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Co to masz za piasty, majace lewy gwint nakretki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 No ale nakretka kasety ma przeciez prawy gwint. Jedyne co mi przychodzi na mysl z lewym gwintem to jeden pedal i jedna miska suportu i bebenk. Warto kupowac specjalny klucz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulajnogaA Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Tego Proxona widziałem i fajny jest ale cena trochę duża. Przmor słusznie zauważył że dla tych kilku lewych gwintów pewnie nie warto kupować klucza. Tym czasem w Castoramie dziś widziałem takie 5-25, 28-210, 19-110, firmy Macalister (marka castoramy) te klucze są w cenie 80-90 zł więc taniej niż ten co na allegro kupiłem a wygląda identycznie, pewnie te same żółte rączki go produkują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Tylko licz się potem w miarę z dokładnością. Pracowałęm kiedyś w fabryce OPLA Gliwice na warsztacie centralnym i klucze dynamometryczne tylko używaliśmy Proxxona ze względu dokładności w mierzeniu dokręcenia Nm. zaś wtedy ja swój domowy miałem firmy Proline i biorąc sobie go na zakład żeby sprawdzić moment obrotowy w NM to się okazało że gdy proxxon miał dokręcenie 10Nm to na Proline było dopiero na 13NM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulajnogaA Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 O dokładność się nie martwię bo kontrola dokładności i kalibracja takiego klucza jest banalna i do zrobienia w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Przy tak niskich wartościach momentu, nie jest to takie proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Mam taki z castoramy 28-210. Kupiłem parę lat temu do grzebania przy aucie i wożę jako klucz do kół. Całkiem solidny. Teraz przydaje się też przy rowerze. Co do dokładności się nie wypowiem bo trzeba by to jakoś zmierzyć a nie znam się na tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulajnogaA Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Przy tak niskich wartościach momentu, nie jest to takie proste. Właśnie przy tak małych wartościach jest proste. Ja swój klucz sprawdziłem używając butelki 2-litrowej po Coca-Coli, kijka narciarskiego, metra, wagi kuchennej no i jeszcze trzeba wiedzieć, że matka ziemia przyciąga do siebie każdy kilogram z siłą 9,81 Niutona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roxorloops Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Ja uważam, że w domowych (nie pro) warunkach klucz dynamometryczny jest zbędny. Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pojęcie o serwisie rowerowym obejdzie się bez przykręcania wszystkiego odpowiednim momentem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Może i da się w warunkach domowych zrobić kalibracje tych kluczy, lecz ja na serwis potrzebuję konkretny przez to kupiłem lepszy. Gdybym dla siebie tylko prywatnie potrzebował to na pewno tez bym tańszy kupił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulajnogaA Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Piotrze Twój klucz ma zarabiać więc to jasne że wybierasz profesjonalne narzędzia. Póki co jestem zadowolony ze swojego klucza nabytego za 75zł dokładność mnie zadowala. Ten na większy zakres kupię w Castoramie bo ma gwarancję na 5 lat a kosztuje jedyne 10zł więcej niż te z Allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Piotrze Twój klucz ma zarabiać więc to jasne że wybierasz profesjonalne narzędzia. Póki co jestem zadowolony ze swojego klucza nabytego za 75zł dokładność mnie zadowala. Ten na większy zakres kupię w Castoramie bo ma gwarancję na 5 lat a kosztuje jedyne 10zł więcej niż te z Allegro. No i Git. Po prostu ma działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Używał ktoś takiego? http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/narzedzia-reczne/klucze-i-wkretaki/klucze/nasadowe/klucz-dynamometryczny-macallister-1-4.html "Pokazuje" mniej więcej prawidłowe wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulajnogaA Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Ja mam dwa klucze 2-24Nm z Allegro za około 80zł i tego Macallistera z zakresem 19-110Nm z Castoramy za 90zł. Polecam obydwa bo w zasadzie różnią się jak widać na fotce tylko chromem połysk vs. matowy. Obydwa mają pod gumową zaślepką śrubkę do kalibracji. Obydwa sprawdzałem i są bardzo dokładne jak na moje "rowerowe" potrzeby. Różnica jest tylko taka, że w Castoramie dają 5lat gwarancji !!! a na Allegro wiadomo jak jest... Na dzień dzisiejszy bym ten mniejszy zamiast na Allegro też kupił w Castoramie. W sąsiedztwie mam serwis sprzętu ogrodniczego (kosiarki, piły) widziałem u nich tego Macallistera i właśnie dla tego go kupiłem. Ponoć wystarczy pamiętać żeby po użyciu klucz przechowywać odkręcony na minimum a będzie służył latami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Kupiłem go właśnie, nie wiem jak z dokładnością ale sprawia wrażenie bardzo solidnego sprzętu. Także zdecydowanie warto wydać 90 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Ponoć wystarczy pamiętać żeby po użyciu klucz przechowywać odkręcony na minimum a będzie służył latami. Nie ponoć, tylko na pewno. Klucz dynamometryczny przechowuje się "wyzerowany". Sprężyna musi być zwolniona inaczej zmienić może się jej charakterystyka i będzie do wyrzucenia (przynajmniej klucz z Casto, bo na bank nie ma do nich części zamiennych) Kupując tanie zamienniki należy pamiętać, że klucz dynamometryczny jest przyrządem kontrolno-pomiarowym, to nie moze być tania chińszczyzna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Jasne, wiadomo, jednak wydaje mi się że do okazjonalnego grzebania przy rowerze powinien taki wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.