MikeSkywalker Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Zakładam ten temat po części za namową niejakiego Lorda znanego też jako @kazafaza bo jestem pewnie jednym z wielu którzy rowerowe zakupy planują "na Wyspach/w jUKeju". Pytanie jest proste - jak najkorzystniej przerzucić pieniądze z Polski do Wielkiej Brytanii? Waluta nadawcy - PLN Waluta odbiory - GBP Wymagania (przynajmniej moje): w miarę niskie opłaty za transfer, bezpieczeństwo transakcji czy ewentualnie możliwość zakupu funtów w Polsce przy sprzyjającym kursie i przerzut w razie potrzeby. W grę wchodzi zapewne Paypal, przelew z konta walutowego czy skorzystanie z serwisów pośredniczących w takich transakcjach. Żywię nadzieję że z rad przekazanych w temacie skorzystam nie tylko ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozgala Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Kilka razy kupowałem z zagranicznych sklepów, UK, Niemcy. Jak masz konto w banku w Polsce załóż sobie do niego kartę do płatności internetowych lub kredytową i problem z głowy. Kupujesz, płacisz kartą, towar przychodzi kurierem. Bank sobie przeliczy kasę z konta na walutę w której kupiłeś niestety doliczy sobie opłatę za przewalutowanie. Możesz też mieć konta walutowe założone i do nich podpięte karty, będziesz mógł wtedy kupować waluty w momencie jak kurs będzie dla ciebie korzystny. Nie za bardzo rozumiem po co w dzisiejszych czasach "przerzucać pieniądze do UK" cokolwiek to znaczy. Możesz też przy okazji wizyty turystycznej w UK sobie konto w jakimś banku tam założyć i płacić z tamtego konta a pieniądze pomiędzy transferować normalnie przelewem (mój brat kiedyś jak był w wakacje pracować na zmywaku to założył sobie takie konto i do dzisiaj je ma, nic to go nie kosztuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Przerzucać = przesyłać do UK do osób które dokonają zakupu i prześlą do Polski. Czyli sytuacja podobna do transferowania pieniędzy na konto Twojego brata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 ja sam kombinowałem i okazało się że bank polski naliczył sobie prowizję i angielski ;-(((((((( Robiłem przelew z ING. (posyłałem przelew Lordowi z własnego konta na jego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 PAYPAL Jedną transakcję tak właśnie z Lordem Kazofazonem przeprowadziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Paypal - duże bezpieczeństwo, można wycofać środki sprzedającemu jak nie wyśle towaru, minusy: niezbyt korzystny kurs walut dla kupującego, dla sprzedającego wysoka prowizja. Banki wszelakiej maści i przelew z PLN na waluty: Achtung, achtung! Bywają złodziejskie kursy, np. mbank sobie liczy euro po 5,5pln Jak nie robisz przelewu swift czy jak on tam się nazywa to prowizja za przelew może wynieść 20pln (pkobp) Przy przelewach najlepiej korzystać z kantorów internetowych. Ja mam np. założone konto w takim kantorze w alior banku. Jak kupujesz u nich waluty to przelew nic nie kosztuje a i kurs walut mają w miarę korzystny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ja też uważam, że jeśli suma nie jest zbyt duża, to zrobić przelew paypalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Paypal spoko, ale jeśli przy przelewie 95 funtów z konta poleciało ponad 40 zł więcej a prowizje mają proporcjonalne do kwoty to obawiam się że wysłanie kwoty 4x wyższej może być kosztowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lex Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 https://transferwise.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Paypal nie pobiera prowizji od wysyłających kasę tylko od sprzedawców. A jak zaznaczysz, że robisz gift dla rodziny, przyjaciół to nie pobiera prowizji od nikogo. Tylko, że wtedy wpłacający nie może zażądać zwrotu pieniędzy. Te 40pln więcej wynika z dziadowskiego kursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 No to wszystko jasne. W takim razie przy większej kwocie zdecydowanie odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Załóż sobie bezpłatne konto w kantorze internetowym. Ja mam w https://kantor.aliorbank.pl/ Prowadzenie konta jest bezpłatne. Wymiana gotówki jest natychmiastowa. Polega to na tym, że przelewasz polskie złotówki i po ich zaksięgowaniu wymieniasz sobie na dowolnie dostępną walutę. Mając już daną walutę, uruchamiasz sobie z poziomu komputera konto walutowe na którym są trzymane pieniądze. Chcąc zrobić przelew tej waluty, masz go całkowicie bezpłatnie, przelew jest księgowany na koncie odbiorcy w przeciągu 24h. Wymienioną walutę, możesz również odebrać osobiście na papierowy bilon w placówce aliorbanku. Ja jestem zadowolony z takiego rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Czy konto w tym kantorze internetowym jest jednocześnie kontem walutowym do trzymania innej waluty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Nie. Tam masz konto złotówkowe I do niego otwierasz sobie według potrzeb konta walutowe, na wymienioną u nich walutę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Czyli dobrze kombinowałem że konto walutowe (bez kart i bez opłat) i korzystanie z tych kantorów internetowych to chyba najlepsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertoo2 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Witam, W podobny sposób czyli poprzez kartę walutową zakupioną w kantorze internetowym również ostatnio robiłem zakupy w UK. Koszt karty 15 zł ale kurs zakupu waluty zdecydowanie korzystniejszy. Trzeba nadmienić, że nie wszystkie sklepy internetowe akceptują zapłatę poprzez PayPal tak jak było w moim przypadku. Na pewno to jest mniej bezpieczne ale na wyspach raczej trudniej trafić na kombinatorów. Właśnie dzisiaj odebrałem towar, czas oczekiwania 6 dni. A tak poza tematem spora obniżka Gienka CDF 2015 na winstanleysbikes.co.uk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Tylko, że kartą nie zrobisz przelewu na konto kumpla a jak karta dopuszcza taka możliwość, to Ci dowalą wysoka prowizję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Przerzucać = przesyłać do UK do osób które dokonają zakupu i prześlą do Polski. Czyli sytuacja podobna do transferowania pieniędzy na konto Twojego brata. Western Union. U nas chyba BZ WBK ma jakaś umowę z WU i wysyłają tak kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Powitał Skorzystałem z TransferWise i cóż, polecam! Po zarejestrowaniu się z reflinku kogoś kto już korzysta z tego portalu pierwszy przelew jest za darmo. A prędkość? Pieniądze wysłane o północy z mojego konta popołudniu tego samego dnia trafiły do odbiorcy w UK. Także w przypadku większych kwot jest to jak najbardziej godna polecenia opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.