Skocz do zawartości

[przelewy zagraniczne] Jak najlepiej przesłać pieniądze do UK?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten temat po części za namową niejakiego Lorda znanego też jako @kazafaza bo jestem pewnie jednym z wielu którzy rowerowe zakupy planują "na Wyspach/w jUKeju".

Pytanie jest proste - jak najkorzystniej przerzucić pieniądze z Polski do Wielkiej Brytanii? 

Waluta nadawcy - PLN

Waluta odbiory - GBP

Wymagania (przynajmniej moje): w miarę niskie opłaty za transfer, bezpieczeństwo transakcji czy ewentualnie możliwość zakupu funtów w Polsce przy sprzyjającym kursie i przerzut w razie potrzeby. 

W grę wchodzi zapewne Paypal, przelew z konta walutowego czy skorzystanie z serwisów pośredniczących w takich transakcjach. 

Żywię nadzieję że z rad przekazanych w temacie skorzystam nie tylko ja :) 

Kilka razy kupowałem z zagranicznych sklepów, UK, Niemcy. Jak masz konto w banku w Polsce załóż sobie do niego kartę do płatności internetowych lub kredytową i problem z głowy.

Kupujesz, płacisz kartą, towar przychodzi kurierem.

Bank sobie przeliczy kasę z konta na walutę w której kupiłeś niestety doliczy sobie opłatę za przewalutowanie.

Możesz też mieć konta walutowe założone i do nich podpięte karty, będziesz mógł wtedy kupować waluty w momencie jak kurs będzie dla ciebie korzystny.

Nie za bardzo rozumiem po co w dzisiejszych czasach "przerzucać pieniądze do UK" cokolwiek to znaczy.

Możesz też przy okazji wizyty turystycznej w UK sobie konto w jakimś banku tam założyć i płacić z tamtego konta a pieniądze pomiędzy transferować normalnie przelewem (mój brat kiedyś jak był w wakacje pracować na zmywaku to założył sobie takie konto i do dzisiaj je ma, nic to go nie kosztuje)

Paypal - duże bezpieczeństwo, można wycofać środki sprzedającemu jak nie wyśle towaru, minusy: niezbyt korzystny kurs walut dla kupującego, dla sprzedającego wysoka prowizja.

Banki wszelakiej maści i przelew z PLN na waluty: Achtung, achtung! Bywają złodziejskie kursy, np. mbank sobie liczy euro po 5,5pln :) Jak nie robisz przelewu swift czy jak on tam się nazywa to prowizja za przelew może wynieść 20pln (pkobp)

Przy przelewach najlepiej korzystać z kantorów internetowych. Ja mam np. założone konto w takim kantorze w alior banku. Jak kupujesz u nich waluty to przelew nic nie kosztuje a i kurs walut mają w miarę korzystny.

Paypal nie pobiera prowizji od wysyłających kasę tylko od sprzedawców. A jak zaznaczysz, że robisz gift dla rodziny, przyjaciół to nie pobiera prowizji od nikogo. Tylko, że wtedy wpłacający nie może zażądać zwrotu pieniędzy. Te 40pln więcej wynika z dziadowskiego kursu.

• Mod Team

Załóż sobie bezpłatne konto w kantorze internetowym. Ja mam w https://kantor.aliorbank.pl/

Prowadzenie konta jest bezpłatne. Wymiana gotówki jest natychmiastowa. Polega to na tym, że przelewasz polskie złotówki i po ich zaksięgowaniu wymieniasz sobie na dowolnie dostępną walutę. Mając już daną walutę, uruchamiasz sobie z poziomu komputera konto walutowe na którym są trzymane pieniądze. Chcąc zrobić przelew tej waluty, masz go całkowicie bezpłatnie, przelew jest księgowany na koncie odbiorcy w przeciągu 24h.

Wymienioną walutę, możesz również odebrać osobiście na papierowy bilon w placówce aliorbanku.

Ja jestem zadowolony z takiego rozwiązania.

Witam,

W podobny sposób czyli poprzez kartę walutową zakupioną w kantorze internetowym również ostatnio robiłem zakupy w UK. Koszt karty 15 zł ale kurs zakupu waluty zdecydowanie korzystniejszy. Trzeba nadmienić, że nie wszystkie sklepy internetowe akceptują zapłatę poprzez PayPal tak jak było w moim przypadku. Na pewno to jest mniej bezpieczne ale na wyspach raczej trudniej trafić na kombinatorów.

Właśnie dzisiaj odebrałem towar, czas oczekiwania 6 dni.

A tak poza tematem spora obniżka Gienka CDF 2015 na winstanleysbikes.co.uk

• 1 miesiąc temu...

Powitał 

Skorzystałem z TransferWise i cóż, polecam! 

Po zarejestrowaniu się z reflinku kogoś kto już korzysta z tego portalu pierwszy przelew jest za darmo. 

A prędkość? Pieniądze wysłane o północy z mojego konta popołudniu tego samego dnia trafiły do odbiorcy w UK. 

Także w przypadku większych kwot jest to jak najbardziej godna polecenia opcja. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...