Skocz do zawartości

[rama i sztyca] Trzaski w tym miejscu.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdy jadę po nierównej drodze słyszę trzaski i skrzypienie w miejscu, gdzie sztyca wchodzi w ramę. Gdy jadę na samych pedałach nie słychać nic podejrzanego.  Gdy stanę obok roweru i naprę ciałem na siodełko słyszę skrzypienie. Kiedyś skrzypiało mi w innej ramie z inną sztycą, podejrzewałem jakieś łożysko, aż pękła mi rura podsiodłowa zaraz pod górną rurą, ale to przez to, że sztycę miałem zbyt wysuniętą. Teraz sztyca siedzi w ramie jakieś 10 cm, jednak jeśli coś skrzypi to się porusza, a jeśli się porusza to zaraz pewnie pęknie.

W związku z tym chciałem się spytać, czy problem tkwi właśnie w miejscu sztyca rama, czy może to symptomy czegoś innego i czy można temu zaradzić? 

Napisano

To może być brud między sztycą i ramą. Wyciągnij sztyce i ja wyczyść dokładnie i to samo zrób z rurą podsiodłową od środka. To powinno pomóc. Jest jeszcze opcja że dźwięki wydaje siodełko a mianowicie połączenie prętów z plastikiem. Wtedy wystarczy psiknąć jakiegoś smaru w to miejsce.

Napisano

Jak już porządnie wyczyścisz to lekko przesmaruj jakimś smarem. Oczywiście po skręceniu wszystkiego dokładnie wyczyść nadmiar smaru, żeby nie łapał syfu.

Napisano

Jest jeszcze opcja że dźwięki wydaje siodełko a mianowicie połączenie prętów z plastikiem.

U mnie była dokładnie taka sytuacja - siodełko Selle Italia SL flow, skutecznie pomagało WD-40 co jakiś czas. Natomiast łatwo było rozpoznać, że dźwięk dochodzi spod siodełka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...