Skocz do zawartości

[rower MTB za 2400zł] Kross level R4 czy Northtec gravity DR?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Chciałbym się przywitać z wszystkimi na forum. Bez względu na to jaką decyzję podejmę, myślę, że będę tutaj często zaglądał, może czasem się też udzielał :D

Od zaszłego sezonu przymierzam się do zakupu porządnego roweru MTB do jazdy w zróżnicowanym terenie (również górskim). Wcześniej jeździłem na zwyczajnym rowerze taty, w dodatku crossowym i zjeżdżanie z góry po nierównościach nie należało do najprzyjemniejszych rzeczy ale i tak przejeździłem tak cały sezon ponieważ wciągnąłem się w jazdę po górskim terenie. 

Będzie to tak naprawdę mój pierwszy dobry (mam nadzieję) rower i w dodatku jestem zwyczajnym amatorem, który raczej nigdy nie będzie brał udziału w żadnych zawodach, no chyba, że dla przyjemności. Dlatego miałem zamiar wydać maksymalnie 2000 zł na rower ale czytając różne artykuły, fora i pytając po ludziach doszedłem do wniosku, że rowery kosztujące 2700 zł można wynegocjować taniej albo kupić po przecenie i wychodzi na to, że dołożę 300, 400 zł, a rower będzie o wiele lepszy :D

Chciałbym się Was poradzić ponieważ widzę, że na tym forum są użytkownicy, którzy znają się na rzeczy i chętnie pomagają takim laikom jak ja. Teraz zastanawiam się nad dwoma rowerami. Po pierwsze powiem, że mam około 190 cm wzrostu, zdecydowałem się na koła 27.5, a ważę 74 kg.

1. Kross level R4 2014 http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-275quot/level-r4

To rower który bardzo mi się podoba wizualnie, w przeciwieństwie do modelu 2015 ma amortyzator XCR, a czytałem, że jest on lepszy od XCM. Naczytałem się o R4 trochę i znawcy pisali, że komponenty też są w miarę dobre. Być może model nowszy, a więc 2015 ma nawet lepsze części, ja tego nie potrafię ocenić ale widzę, że czymś się tam różnią. Jeżeli ktoś to wytłumaczy to byłbym wdzięczny. Jednak amortyzator XCR zamiast XCM mnie przekonał i dlatego ostatnio jeżeli już kross to właśnie myślę tylko o R4 z 2014 roku. Właśnie, czy to, że rower został wyprodukowany w 2014 roku czyni go gorszym przez to, że trochę przeleżał nieużywany? Jeżeli to głupie pytanie to przepraszam :D

2. Northtec Gravity DR  http://www.artex-rowery.pl/northtec-gravity-275-dr-czarnobialy-p-778.html

Ten rower wiele osób chwali bo większość to Deore, amortyzator też mi się podoba i właściwie to po specyfikacji bardziej przypadł mi do gustu.

Problem polega na tym, że Krossa mogę dostać w moim mieście, gdzie wiadomo mógłbym w każdej chwili podjechać jakby coś się działo to jestem w lepszej sytuacji. Na razie czekam też na telefon czy będzie model 2014, a nie tylko 2015. Northtec nie chcą mi tam zamówić, w linku który podałem podoba mi się to, że jest ładnie przeceniony. Tylko, że ja nawet nie umiem ocenić czy wszystkie dane techniczne zgadzają się z tymi jakie powinien mieć ten Northtec i nie wiem jaki to model. W dodatku boję się trochę kupić rower przez internet. W sklepie wiadomo, wszystko by wyregulowali itd.

Co mi radzicie, czy któryś z tych rowerów jest lepszy, jeżeli tak to czy znacznie? Czy jeżeli w krossie pasuje mi rozmiar L to w Northtec też tak będzie? Ma nadzieję, że coś mi doradzicie. Czekam też na wasze pytania. 

Napisano

Dziękuję za pokazanie tej oferty :) Jest to niska cena, aż trochę podejrzana. Konto ma trochę negatywów i widzę, że zajmują się głównie sprzedażą rowerów miejskich. Myślisz, że to nie jest ryzyko? Oszczędność w sumie spora.

Napisano

trodno jest mi o sprzedawcy cokolwiek powiedziec. zawsze masz 14 dni by rower odeslac, ryzyko tylko takie, ze kuriera do sprzedawcy oplacasz. no i nie wiem czy wielkosc ramy ci pasuje. sam bym lyknal ten rower, gdyby nie to ze mam juz cztery... 

sledzac oferty na alledrogo zauwazylem jeszcze tem rower: http://allegro.pl/rower-gorski-arkus-nr10g-mega-wyprzedaz-40-i5914144149.html. 

Napisano

Muszę się zastanowić i być może jutro już kupię ten rower. Nie zauważyłem, że można odesłać. Tak, to mój rozmiar ramy. Dzięki za pomoc :) Czekam na opinie innych i będę informował co i jak.

Napisano

ps. co do northeca to mam ich produkt od 3 lat, suport w miedzyczasie, tylko, padl. reszta ma sie ok. mam ten model: http://www.bikestats.pl/rowery/Northec-Cayon-29_14873_14326.html .

wszystko kupione przez net masz prawo odeslac w ciagu 14 dni, bez podawania przyczyny. tylko odsylane fanty sladow uzywania nosic nie moga. ps. widze ze w aukcji jest opcja ,, przesylka kurierska''. wiec zamawiasz, sprawdzasz przy kurierze czy jest ok, i dopiero wtedy placisz. wiec, zero ryzyka. byle serwis krossa patronowal nad zakupem. 

Napisano

co do northteca, to moj jest z 2013 roku, w sumie niewiele w nim zmienilem. suport, kierownice, mostek, pedaly, i amortyzatoz na sztywne widelki. ale w sumie , poza suportem, zmiany byly podyktowane moimi potrzebami. po gorach nie jezdrze, wiec z amora zrezygnowalem. i przy okazji rower schudł okolo 2 kg. niebawem korbe wymienie. na 48-38-28. ale znowu tylko ze wzgledow osobniczych. 

19 cali na kolach 26 cali by nawet pasowalo na chlopa 190cm po wysokosci, zwlaszcza w gorach. acz sztyce 400mm lub 450mm trza by bylo w rame zamontowac. natomiast na teren plaski, bardziej cywilizowany 19 cali , pod 190cm wzrostu, to na kole 27,5 lub 29 cali jest lepsze. 

Napisano

19 cali na kolach 26 cali by nawet pasowalo na chlopa 190cm
też tak kiedyś jeździłem 188 wzrostu (koło 26) i wydawało mi się OK, bo małe jest piękne. Sztyce się gieły... dobrze że rama strzymała. Ewoluowałem pomiędzy rozmiarami kół i ram.... teraz mam 20,5 cala na kołach 29 i jest super. Rozwiewam od razu wątpliwości - rower jest równie sprawny na technicznych odcinkach co poprzednie za małe... a pozycja o wiele bardziej komfortowa. Nie ma co tkwić w przekonaniu że góral musi być o rozmiar mniejszy. Zawsze bałem się że xl na 29 nie będzie skręcać tak jak 26 z za małym rozmiarem... ale po roku jazdy uważam że jest OK. Masz 190 wzrostu rama XL i to lepiej na kołach 29- no chyba że masz jakieś zaburzenia w proporcjach ciała. 
Napisano

O proszę, właśnie zauważyłem, że pod tym linkiem, który teraz wysłałeś mamy sklep Green Bike. To to samo co wtedy znalazłeś na allegro :D Jak mają sklep to nawet spoko. 

To prawda, przymierzałem krossa i dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest L 21". Przymierzałem koła 27.5 i być może woji ma rację co do kół 29 przy takim wzroście ale wydaje mi się, że na tych będzie równie dobrze. Na pewno dla kogoś kto ma ponad 186 cm wzrostu co najmniej rama 21" i koła 27.5". Co do proporcji ciała, w sumie sprawdzę długość nogi :D

Poniosło mnie chyba ale znalazłem ten rower http://www.goride.pl/mtb-275/7581-kross-level-r6-2014.html i już go zamówiłem :) Przeczytałem, że R6 jest nawet lepsze no i kiedyś kosztowało 3200 zł, a ja zapłaciłem trochę mniej niż 2400 zł. Trochę wytargowałem i jest. Powiem wam, że gdyby u tego samego sprzedawcy była R4 w moim rozmiarze to kupiłbym za 2000 ale była tylko XL. 

No nic, czekam na rower, podzielę się wrażeniami :D

Napisano

Też mi się wydaje, że facet z którym rozmawiałem jest kompetentny i bardzo fajnie jak na razie wszystko przebiega :) Mam pytanie. Czy jak dostanę rower to koło i kierownicę po prostu trzeba przykręcić i żadnej filozofii nie ma czy koło trzeba jakoś ustawiać, żeby było dobrze?

Napisano

jesli zrobili przeglad ,,zerowy'', u mnie tak bylo, to przykrecasz kolo, pedaly i kierownice. pedaly maja oznaczenie R i L, na srubie, ktora wkrecasz do ramion korby. L wkrecasz do lewej a R do prawej. lewa korba to ta bez tarcz napedowych. pedaly musisz na sile wkrecic. kierownice, sruby mostka, mocno acz z wyczuciem. i w droge!!! bez wzgledu na pogode na zewnatrz, wszak zawsze jest jakas pogoda. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...