Skocz do zawartości

[Suliwoods] Ścieżki na Ślęży- wspieramy projekt

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wprawdzie to nie moje klimaty ale zastanawia mnie czemu tak dużo tego typu projektów powstaje w tamtej części naszych gór a od strony Bielska na wchód lipa. To kwestie techniczne na zasadzie "bo tam jest lepszy las" do tego?? 

Wiem o planach sporej ilości tras od Kowańca po Turbacz w Gorcach czy w okolicach Magury Witowskiej na Podhalu ale wszyscy w tym pomysłodawcy mają zagwozdkę co będzie jak wjadą tam motocykliści. To pewnik tylko nie wiadomo na jaką skalę. Taki problem też występuje w rejonie Sudetów czy to tylko "beskidzka" przypadłość?? Pytam całkiem serio bo może to jest główny powód na nie dla tego typu pomysłów. 

Napisano

Niestety, motocykliści i quadowcy to problem wszędzie - był swego czasu filmik na FB, jak biker spotyka jadącą od dołu grupkę zdebilałych quadowców, którzy ledwo mieścili się na ścieżce :/

Pewnym rozwiązaniem jest projektowanie krętych, ciasnych tras, z bramkami i szykanami na wjazdach...

Napisano

Widzę że problem ogólnopolski  :icon_confused:

Wprawdzie z linkami/drutem się nie spotkałem (choć słyszałem o takich przypadkach, i to na lokalnych miejscówkach) ale sam dwa razy praktycznie wpadłem na powalone drzewo zaklinowane za zakrętem w poprzek singla. Nie z uwagi na rowerzystów tylko właśnie quadowców. 

W innymi miejscu gdzie rowerzyści stworzyli kilka hopek w lesie tak samo "spalili" miejscówkę i miejscowi zaczęli sypać szkło. Kostki w crossach pewnie nawet się nie przejęły ale my musieliśmy się pożegnać z trasami. 

A żeby orać pumptrack motocyklem to już trzeba być idiotą, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. 

Miejmy nadzieję że tutaj ten problem w jakiś sposób zostanie rozwiązany. 

Napisano

Jeżdżę po dolnośląskich górach dość sporo i prawdę mówiąc nie myślę że motocykliści to jest duży problem. Raz spotkaliśmy w Karkonoszach dwóch debili na szlaku pieszym. A ci w Srebrnej Górze to raczej lokalna firma, która organizuje wyprawy quadami po górach, dała ciała i wpuściła Januszy w to miejsce. Na przykład nigdy nie widziałem motocyklistów ani na Ślęży ani Raduni, mimo że jeździłem tam już ze sto razy jak nie lepiej.

• Mod Team
Napisano

Na Ślęży motocyklistów spotkałem chyba dwa razy- działa tam dosyć mocno Straż Leśna.

Na Raduni- ani razu,ale widziałem ich w okolicach Przełęczy Słupickiej. Ale to jednostki.

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team
Napisano

Filmik z pierwszego tygodnia prac na ścieżkach

Jakby kogoś już tam nosiło, to jest prośba, coby na razie nie jeździć po świeżo zrobionych trasach.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wprawdzie to nie moje klimaty ale zastanawia mnie czemu tak dużo tego typu projektów powstaje w tamtej części naszych gór a od strony Bielska na wchód lipa. To kwestie techniczne na zasadzie "bo tam jest lepszy las" do tego?? 

Wiem o planach sporej ilości tras od Kowańca po Turbacz w Gorcach czy w okolicach Magury Witowskiej na Podhalu ale wszyscy w tym pomysłodawcy mają zagwozdkę co będzie jak wjadą tam motocykliści. To pewnik tylko nie wiadomo na jaką skalę. Taki problem też występuje w rejonie Sudetów czy to tylko "beskidzka" przypadłość?? Pytam całkiem serio bo może to jest główny powód na nie dla tego typu pomysłów. 

rozwieszasz tabliczki informacyjne , ze na trasie moga wystepować stalowe linki rozwieszone miedzy drzewami na wysokosci szyji motocyklisty i po problemie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...