Skocz do zawartości

[namiot] namiot na wyprawy rowerowe

mariusz10

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tez miałem dylemat jaki kupić namiot , i kupiłem namiot Fjord Nansen Todis II  (w niezłej cenie 749zł) , duzo ludzi go poleca i mam nadzie ze sie nie zawiedzie.

Napisano

@mariusz10 - nikt Ci już tu ameryki nie odkryje ;) Namiot ma być łatwy i szybki do rozłożenia/złożenia, nie rwać się i trzymać jakieś podstawowe parametry. Reszta to bajer dla tych którzy nazywają się outdoorowcami, i robi im różnicę jakaś tam tasiemka lub waga niższa o 100 g. Rowerzysta ma przespać noc i jechać dalej, więc łatwość montażu stawiałbym dość wysoko w wymaganiach. Zebranie się z miejsca noclegu do jazdy zajmuje i tak dużo czasu.

W tej cenie masz już moim zdaniem podane sensowne namioty.

Napisano

Ja wiele namiotów testowałem. Napisałem na ten temat bloga.

http://poradyzbagazemprzezswiat.blogspot.com/

W ciągu kilkunastu lat umiłowałem sobie dwa namioty...

13A_00087.jpg

1. Marabuta model Sumatra
  2. oraz Fiord Nansena model Muvang

20150815_065550.jpg

Obydwa namioty są prawie minimalistyczne z rodzaju tunelowych. Oczywiście to jest wada jeśli chodzi o podłoże i komfort  ale zaleta jesli chodzi o wagę, ukrycie się i pakunek.

SAM_5870.JPG

Napisano

ukrycie się

Druga strona medalu - wygoda w środku.

Dużym plusem konstrukcji typy "podwójne Y" jest to, że dwie osoby mogą siedzieć w środku, co ma niebagatelne znaczenie dla wszelkich czynności wewnątrz. Mi osobiście takie konstrukcje najbardziej podchodzą jeśli chodzi o turystykę. No i waga też jest fajna.  

• Mod Team
Napisano

łatwość montażu stawiałbym dość wysoko w wymaganiach

rozwinę to - najlepsze do aktywnej turystyki są takie konstrukcje namiotów gdzie można najpierw rozłożyć tropik na stelażu, a dopiero później wewnątrz rozłożyć i podpiąć sypialnię. Sprawdzone w górach gdzie z językiem na brodzie i z rowerem na plecach wdrapujesz się na szczyt góry i widzisz że z drugiej strony góry leci na ciebie ściana poziomego deszczu.

• Mod Team
Napisano

użyłem skrótu myślowego.
Chodziło mi o to, że ważne jest by w sytuacji awaryjnej szybko rozłożyć sam tropik i się schować. Jadąc gdzieś z rowerem i namiotem, to zawsze osobno pakuję sypialnię, osobno tropik i osobno stelaż - mam na uwadze równomierne rozłożenie ciężaru(nie dotyczy to jazdy z sakwami, bo wtedy namiot idzie na bagażnik na tył w całości).

Napisano

Chyba wszystkie namioty ze stelażem zewnętrznym, który wsuwa się w kieszenie tropika ma zintegrowaną sypialnię oczywiście z możliwością odpinania ale ciągłe odpinanie i spinanie jest tak upierdliwe, że nigdy tego nie robię i cały namiot, po wyjęciu stelażu pakuje zawsze razem. Dzięki temu rozbijanie, ale także i zwijanie , jest bardzo szybkie.

Często się zdarza, że nie ma możliwości wysuszenia namiotu o poranku. Pakuję wówczas mokrą szmatę i staram się wieczorem nieco wcześniej się rozbić w bardzo przewiewnym miejscu. To wystarczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...