siimon Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Od jakiegoś czasu intensywnie szukam nowego kasku. Napaliłem jak szczerbaty na suchary na Whispera, ale po przymiarce okazało się, że kompletnie nie leży. Priorytety to wentylacja i waga. Cena nie jest super ważna ale wiadomo, czym taniej tym lepiej. Najlepiej chyba leżał na mi głowie Lazer Genesis, genialna jest w nim regulacja, ale jest jednak trochę za drogi i coś mi optycznie nie pasił. Nie mam za wiele czasu, żeby łazić po sklepach, dlatego najpierw chciał bym wyszukać coś w sieci a potem iść do sklepu.Jakieś propozycje kasków spełniające te kryteria? Kask na szosę, MTB i miasto. Może używa ktoś Sterlinga od Rudego? pozdr Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilRZ Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Spróbuj Lazer O2. Znakomita regulacja jak w droższych modelach, bardzo przewiewny. W tamtym roku kupiłem go poniżej 300zł ale teraz widzę trochę podrożał. Przymierzałem duuużo kasków ale ten najlepiej leżał. Ze swojej strony polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory34 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Miałem podobne odczucia do Whispera,wizualnie suuuper,na glowie niestety już nie tak fajnie się w nim czułem.Następna przymiarka,to był właśnie Rudy Sterling i tak już zostało.Idealnie spasowal do głowy.Wygodna regulacja,w komplecie zapasowe wkładki do kasku,siatka przeciw owadom,daszek którego nie używam.Wg mnie warty każdej wydanej zlotówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Właśnie wróciłem ze Ski-teamu. Przez telefon "Tak, tak mamy kaski.." a na miejscu trzy Cube na krzyż. @@Gregory34, Jak wygląda sprawa wentylacji/przewiewu w tym kasku? Masz porównanie do innych kasków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory34 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 W porównaniu z Giro (niestety nie pamiętam modelu),następny był Alpina Mythos to Sterling wychodzi zdecydowanie na plus, nawet z założoną siatką przeciw owadom.Na pewno jest lżejszy i trochę głębszy od Mythosa,Wiesz jak to jest z kupnem kasku,to co dla jednego cud,miód i orzeszki,komuś innemu wcale nie musi pasować .To tylko taka moja subiektywna opinia,Idź do sklepu i przymierz parę modeli, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Podłączę się pod temat, bo też szukam nowego kasku. Co sądzicie o Giro FATHOM? Chciałbym go nabyć na ten sezon, jednak jeszcze nie miałem go w rękach ani na głowie. Ktoś miał z nim kontakt i może coś napisać? http://www.giro.com/eu_en/fathom.html/ Rudy Sterling też mi się podoba, są to w sumie 2 kaski, które najbardziej mi się podobają w tej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Attorn Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Mam trzy kaski, które są bardzo porównywalne. Catlike Whisper, SH PLUS Shabli Evo, Rudy Project Windmax. Rudy Windmax rozbiłem wiosną, znaczy, że dobrze mi się przysłużył. Miałem go zresztą najdłużej ze wszystkich kasków. Te trzy są z bardzo wysokiej półki. Ceny są zbliżone. Każdy ma swój jakiś tam system bezpieczeństwa. Waga każdego jest bardzo podobna, minimalnie lżejszy jest SH PLUS. Każdy z nich polecam, bo już kilka kasków rozbiłem i za każdym razem wyjeżdżając na rowerze mam świadomość, że lepiej rozbić kask niż makówkę. Stąd mam przekonanie o konieczności używania kasków w ogóle. I staram się wybierać mocne, solidne kaski. Ale tak naprawdę czy był/jest mocny to wiadomo po teście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Polecam Bontrager Velocis wentylacja pierwsza klasa, waga dopasowanie bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Kupno kasku o tej porze roku to jednak wyzwanie. Giro i Rudy to moi faworyci, może w sobotę je gdzieś znajdę w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Polecam Bontrager Velocis wentylacja pierwsza klasa, waga dopasowanie bardzo dobre Polecam zdecydowanie najpierw przymiarkę kasków Bontragera, zakup w ciemno to moim zdaniem w ich przypadku ryzykowne zagranie. Dopasowanie rozmiaru i do kształtu głowy Giro w porównaniu do Bontich (wszystkich) to bajka. Mam dostęp do wszystkich jednych i drugich. Zastanawiałem się - kolejny raz - nad Giro; zakres cenowy produktów bardzo duży, przy przymiarce Foray'a i Synthe nie odczułem żadnej różnicy. Oba - w ręku - lekkie, dobrze wykonane, łatwo dopasowywalne. Różnica w cenie - kilkukrotna. Więc Foray. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Fiku miku, Giro leci ze sklepiku. Tabelkowo wypadłem między rozmiarami lecz po przymiarkach okazało sie, że w M czapka już nie wlezie, ale L leży równie wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Rudy Sterling - mam, używam, chwalę, polecam Bardzo wygodny kask i jego duży plus - ma siateczkę chroniącą przed owadami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Fiku miku, Giro leci ze sklepiku. Tabelkowo wypadłem między rozmiarami lecz po przymiarkach okazało sie, że w M czapka już nie wlezie, ale L leży równie wyśmienicie. Co to za model? Atmos?Możesz napisać jaki masz obwód glowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Atmos 2. Obwód 59. Ale obwód to nie wszystko jeszcze liczy się czubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Zastanawiałem się - kolejny raz - nad Giro; zakres cenowy produktów bardzo duży, przy przymiarce Foray'a i Synthe nie odczułem żadnej różnicy. Oba - w ręku - lekkie, dobrze wykonane, łatwo dopasowywalne. Różnica w cenie - kilkukrotna. Więc Foray. Się wepnę: tobo czy w rozmiarówce Foraya jest xl? L-ka jest git ,mierzyłem ale czapki już nie założę. A drugi kask na zimę mi nie po drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 jak wygląda podział kasków szosa, mtb? Np taki Giro Aeon niby szosowy ale w niektórych opisach można znaleźć szosa/ mtb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartZ Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Ja mam Speca Prevail i jestem bardzo zadowolony. Chciałem kupić Giro Ionos ale zdecydowałem sie na Speca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 jak wygląda podział kasków szosa, mtb? Np taki Giro Aeon niby szosowy ale w niektórych opisach można znaleźć szosa/ mtb? Z jednej strony masz konstrukcje FF i typu TLD A1 czy Fox Striker. Z drugiej aero nocniki i kaski czasowe. Tu nie trzeba chyba nic tłumaczyć. Pomiędzy tym masz masę lżejszych kasków, które między modelami MTB a szosa różnią się częso tylko nazwą*, kask MTB ma zwykle w standardzie daszek. Na szosie to jakbyś na audiencje do angielskiej królowej przyszedł w dresie. Tyle. *Porównaj np. Giro Fanthom XC i Atmos II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tylko pojedz bez daszka przy zacinajacym deszczu albo w stronę zachodzącego słońca na audiencje do królowej Ja jestem dresiarzem. Testowałem obie opcje i szosowy kask w takim momencie zwyczajnie się nie sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Prawdziwy gentleman zna zasady, więc może je łamać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Na szosie, do tego służą czpeczki z daszkami pod kask..... KASK ma bardzo dobre wykonanie (Infinity Protone) , szczegóły bardziej dopracowane niż w Giro. Jak komuś głowa pasi, to są super wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tylko pojedz bez daszka przy zacinajacym deszczu albo w stronę zachodzącego słońca brak daszka nigdy mi nie przeszkadzał , poza tym z daszkiem mi się nie podobają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Rudy Sterling i nie chcę innego kasku Kask lekki a wyściółka tak miękka, że wcale go na głowie nie czuć. Mam, używam, polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Sterling nie jest lekki Ja wybrałem Atmosa, bo a) pasuje na mój czerep, znalazłem w bardzo dobrej cenie, c) podoba mi się, d) ma dobra wentylację, e) daszka i tak nigdy nie używam.Daszek pomaga odprowadzać wodę z kasku podczas deszczu, dzięki czemu ta nie płynie tak bardzo po twarzy. W pozostałych przypadkach tylko przeszkadza. Plusem są wkładki z jonami srebra, miękkie oraz mięsiste (wyglądają na żelowe), miękkie i łatwo regulowalne paski oraz bardzo dobrze dopasowuje się go do głowy. Atmos II niby jest lekki, ale nadal cięższy niż mój stary kask za trochę ponad 100zł. Jakość wykonania to nie szwajcarska precyzja ale to chyba normalne w kaskach (przynajmniej ja nie widziałem perfekcyjnie wykonanego kasku). W zestawie dostajemy zapasowe wkładki oraz naklejkę do wpisania swoich danych, siatki na owady brak.Pozostaje czekać na lato, żeby zweryfikować przewiewność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 11 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Jakość wykonania to nie szwajcarska precyzja ale to chyba normalne w kaskach (przynajmniej ja nie widziałem perfekcyjnie wykonanego kasku). W zestawie dostajemy zapasowe wkładki oraz naklejkę do wpisania swoich danych, siatki na owady brak No to się dopisze. Giro Fathom. Wygląda jak bliźniak Atmosa ale z daszkiem. Dobrze leży na mojej dużej i okrągłej głowie (L-ka z luzem na czapkę), zapasowe wkładki, zaślepki do otworów po daszku, naklejka. Dla niezdecydowanych mtb czy szosa polecam. Po zdjęciu daszku udaje Atmosa. Dobra cena (2015r). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.