Marcin_Gutek Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Napisano 18 Stycznia 2016 to pytanie zasadnicze, wybór padł na Talon-a 27,5 0 głównie ze względu na rebę - cena katalogowa 4699, mam ofertę za ok 4 tys/ Ale jak Talon 2 - wyposażony w SR SUNTOUR Epixon LO RC 27.5 - też nie jest zły, - cena katalogowa 3099 - zapewne za 2,6 bym dostał, to może nie warto dopłacać do Talona 0 Wiem że to nie jedyna miedzy nimi różnica, tu porównanie obu: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bike-compare/ Proszę o fachową opinię, Talon 0 wart dopłay, czy lepiej się na Talonie 2 zatrzymać ? Bartek wyprzedziłeś moje pytanie.... czyli Talon 2 - i modyfikacja, - korbę zostawić taka jaka jest w Talonie 2 - z przodu zostawić przerzutkę Deore - z tyłu założyć XT - manetki na XT - hydraulika hamulców na SLX Jak to kosztowo by wyglądało ? czy obecny sprzęt który byłby wymieniany można opchnąć ? Czy ten epixon sporo gorszy od Reby ? nie ma zdalnej blokady
Fenthin Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Nijak się nie opłaca. Biorąc pod uwagę rabaty jakie można dostać na Gianta, zostanie Ci 1400zł, które można dużo lepiej zainwestować. Manetki XT 250zł, hamulce SLX dostaniesz za 450zł. Będziesz miał jeszcze 700zł + szpej. Blokada w manetce jest ostatnią rzeczą, nad którą zastanawiałbym się przy zakupie roweru.
radomir82 Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Z tego co podałeś wymienił bym manetki + klocki w tych tektro, za resztę kasy (zakładając że nie masz tych rzeczy) kupiłbym jakieś rowerowe ciuchy, buty i pedały spd.
beskid Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Nie ulegaj aż tak za bardzo magii Reby. Ja już napisałem co bym zrobił. Jak nie masz takiej opcji to bierz model wyżej. Za prawie 1,5K to bym zrobił z tego Talona naprawdę konkretny sprzęt włącznie z przepleceniem kół na nowych piastach a Epixon jest solidnym sztućcem. Brakuje mu do Reby ale raz nie jest to dużo a dwa powątpiewam czy i tak wyczuł byś różnicę. To co napisałem to kombinacja i to spora. Nie realna bez znajomości, dostępu do części włącznie z ich sprzedażą. Innymi słowy nie każdy sklep na to pójdzie. Nie wydaje mi się byś w to wszedł więc pozostaje model 0. Tylko tutaj i tak musisz uzyskać wymianę hamulców bo to co tam jest to szajs. Manetki też bym wywalił i na tym koniec. Ja słyszę manetka w RS'e to skacze mi ciśnienie. Wyleczyłem się z każdej wersji tego usrojstwa.
Alsew Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 Z tego co podałeś wymienił bym manetki + klocki w tych tektro, za resztę kasy (zakładając że nie masz tych rzeczy) kupiłbym jakieś rowerowe ciuchy, buty i pedały spd. Jak juz musi to być Giant to bierz tego Talon a 2 i na początek zrób tak jak pisze kolega @radomir. Pamiętaj ze takie manetki czy inne części możesz sprzedać dość łatwo na olx czy allegro. Dalsze modyfikacje zawsze możesz wprowadzać...
Marcin_Gutek Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Napisano 19 Stycznia 2016 a czy wymiana manetek na XT nie musi być połączona z wymianą przerzutek, w Talonie 2 obie są Deore Czy korba na wielowypuście będzie dla mnie zauważalna w porównaniu z korbą jaka jest w Talonie 0 - pusta korba - nie wiem jak to się fachowo nazywa, czy tutaj tylko jest walka o wagę ? rozumiem że blokadą amora się nie sugerować, że nie jest to istotna sprawa.
Shiryu Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 a czy wymiana manetek na XT nie musi być połączona z wymianą przerzutek, w Talonie 2 obie są Deore Nie. Nie ma potrzeby, żeby przerzutki i manetki były z tej samej grupy. Przerzutki Deore w terenie będą wystarczająco dobre, za to zmiana manetek przyniesie ogromną poprawę precyzji pracy całego układu. Czy korba na wielowypuście będzie dla mnie zauważalna w porównaniu z korbą jaka jest w Talonie 0 - pusta korba - nie wiem jak to się fachowo nazywa, czy tutaj tylko jest walka o wagę ? To kwestia trwałości. Korby HollowTech II (z pustymi ramionami) są lżejsze, ale ich konstrukcja jest mniej trwała. Octalink jest trwalszy i niewiele cięższy.
Alsew Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 manetki XT z przerzutkami Deore będą działać i to dobrze. Jeśli chodzi o korbe to akurat sztywną oś jest zaletą... taka korba Deore kosztuje około 300.
Marcin_Gutek Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Napisano 19 Stycznia 2016 tutaj jeszcze fajna opcja, ale poza moim miejscem zamieszkania niestety http://allegro.pl/rower-27-5-megamo-natural-xt-hyd-taper-manitou-air-i5920668520.html - niestety nie ma rozmiaru L już dostępnego... więc kicha Giant-a mam na miejscu i cenę zawsze można dogadać, serwis na miejscu itp Ale to Megamo ma taper i osprzętowo dobrze wygląda, a kasa prawie taka jak za talona 2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.