Skocz do zawartości

[2400 -3000] Giant Talon 27,5 3 2016 vs Cube AIM SL

lurtz88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie!

Proszę o pomoc w doborze roweru generalnie waham się między Giantem a Cube mam inne rowery Gianta i jestem zadowolony ale innymi markami też nie pogardzę

Linki do rowerów:

http://cube.pl/rowery_2016/mtb-hardtail/cmpt/cube-aim-sl-red-n-black-2016/

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.3/24528/89336/

Wiem że Giant miał w poprzednim sezonie 2015 nie taperowaną główkę i był później problem z wymianą amortyzatora, obecnie jest stosowany nowy standard.

Napisano

Taperowaną rurę sterową :P a nie " temporowaną" :sweat:  bierz tego który Ci się podoba bardziej....specyfikacje mają prawie identyczną  :whistling:  mini różnice w hamulcach i tylnej przerzutce (na "+ "w giancie) , hamulce to w obu przypadkach to takie budżetowe "spowalniacze") aczkolwiek w starym biku mam Aurigi i problemu nigdy nie miałem, uważam, że w cenie 2,5K - 3K powinienneś poszperać a znajdziesz coś ciekawszego :thumbsup: 

Napisano

Za 3000zł rower, to podstawa dobry amortyzator z przodu.

Ten Romet podany wyżej ma już dość sensowny widelec, do tego hamulce 506, a nie 395, jest warty przemyślenia.

Napisano

Za 3000zł rower, to podstawa dobry amortyzator z przodu.

Ten Romet podany wyżej ma już dość sensowny widelec, do tego hamulce 506, a nie 395, jest warty przemyślenia.

z tymi hamulcami to bym doczytał bo wygląda to na "niezły" markieting, BL-M506 to jest oznaczenie klamek do których podejdą budżetowe zaciski zwykle BR-M447 wiem bo mam takie w swoim Krossie i w takim zestawie często je można kupić, wyższe heble to by były M615 (klamki i hamulce) o wyższości M447 nad M395 się nie wypowiem bo się nie znam ;) zgadywałbym, że podobny poziom 

Napisano

HT2 to nie suport tylko korba a nawet w twoim rozumieniu nie wyklucza to press fita. Ten Magamo poza tym HT2 nie ma, opis kłamie. Ma zwykłą dwuczęściową Deore czyli nie masz przewagi nad Hollowtechową korbą na Octalink ani pod względem masy ani żywotności.

Napisano

Ten Magamo poza tym HT2 nie ma, opis kłamie.

Opis nie kłamie . Megamo ma HT2 czyli korbę ze zintegrowana osią i zewnętrznym suportem ( FC-M625 + SM-BB51 to komponenty Hollowtech II ) .

Napisano

Megamo bardzo mi się podoba , a to co jest w nim najlepsze to znakomity amortyzator Manitou Marvel Comp AIR QR15 100mm Remote Lock Out

Napisano

Nie prawda. HT2 to nie tylko zintegrowana oś i zewnętrzne łożyska ale też drążone ramiona. Bez drążonych ramion jest to "2-piece". HT2 zaczyna się od SLX.

Napisano

Właśnie w tym. Hollowtech i Hollowtech2 to technologie korby a nie suportu. I o ile każda korba HT2 musi mieć zewnętrzne łożyska to nie każda korbą z zewnętrznymi łóżkami jest HT2.

@gtb Jeszcze znajdź mi to w oficjalnych materiałach Shimano a nie na stronie jakiegoś blogera.

HT2 to rozwinięcie HT a nie coś zupełnie innego.

Napisano

A możecie coś więcej o tych rowerach Megamo powiedzieć?? Ja zupełnie nie kojarzę marki. Także wszelkie informacje będą pomocne

Napisano

tych rowerach Megamo powiedzieć
nikt nie może powiedzieć bo to marka krzak... Dobrze obwieszona. Ja tam bardziej zaufałbym napisom na ramie. Choć zawsze można ramę zmienić ;-) kiedyś.  
Napisano

Nie jest to taka firma krzak jak myślisz , na rynku istnieje już trochę czasu (pierwszy raz widziałem około 2000 roku) i w rodzimej hiszpanii jest dość rozpoznawalna. Idąc twoim tokiem rozumowania firmą krzak jest również np. Unibikę u nas w miarę rozpoznawalna , a za granicami już nie.

Ostatnio jeden z forumowiczów sprzedawał takiego Megamo http://www.forumrowerowe.org/topic/195534-sprzedam-megamo-natural-1-29er-jak-nowy/ tak więc możesz się z nim skontaktować i dowiedzieć bezpośrednio od użytkownika jak z jakością , warunkami gwarancji , itp.

Napisano

no niby tak.... najbliższy dystrybutor na Litwie i Austrii. I tak postawiłbym na markę posiadającą polskiego dystrybutora. Jest ich parę. 

Czepiam się ale moją przygodę z MTB zaczynałem jak napis na róże do czegoś zobowiązywał ;-) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...