fotofx Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 Szanowny Marcinie firmy motoryzacyjne jak Seat i Daewoo mają innych dostawców wyposażenia i napędów , a producenci rowerów Specialized , Merida (49% udziałów Specialized) i Romet składają swoje konstrukcje na identycznych podzespołach tych samych producentów jak Shimano , SR Suntour czy Rock Shock i kto wie czy nawet któraś z obecnych ram Rometa nie pochodzi z wytwórni Chińskiego giganta Merida dlaczego więc nie dać zarobić rodzimej firmie kupując coś lepszego za mniejsze pieniądze , XT to Xt , a Altus to Altus i SR Suntour NEX to nie to co SR Suntour NRX . Uważam że krajowe firmy lepiej składają rowery niż zagraniczne i wiem tez że są folksdojcze którzy wierzą że co niemieckie jest lepsze to przecież naturalne każdy swoje chwali
Marcin_77 Napisano 20 Stycznia 2016 Autor Napisano 20 Stycznia 2016 Szanowny Panie Andrzeju nazywanie kogokolwiek folksdojczem ze względu na to że jest zwolennikiem niemieckiej marki jest naprawdę nie na miejscu i chyba nie rozumie Pan słów jakich Pan używa. Myślę że mógł Pan w tym momencie urazić sporo osób które kupują produkty niemieckich marek i chwalą sobie ich użytkowanie ale jak myślę dla Pana nie ma to większego znaczenia. Niemniej jednak liczę że zaprzestanie Pan swoich wypowiedzi w tym wątku choćby ze względu na to że zatraciły one już jakikolwiek ton merytoryczny. Będę bardzo za to wdzięczny, pozdrawiam.
bender999 Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 Kolego Marcinie jeśli nadal szukasz roweru Unibike to przekręć do chłopaków z Bike Boys Lublin ul Głęboka koło Telepizzy oni mają punkt dystrybucji i z tego co wiem to na zimę mają -20% od ceny.
Pitof Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 nie wiem czy warto dopłacać, może ktoś pomoże :icon_question: W jednym i drugim rowerze pewną niewiadomą jest jakość korb i suportów w dłuższym okresie. W Meridzie masz amortyzowaną sztycę, a takie tanie modele często lubią złapać luzy. Generalnie, jeśli obydwa rowery przypasowały Ci w porównywalnym stopniu, to ja nie widzę wyraźnego uzasadnienia, żeby tak dużo dopłacać do Speca.
Marcin_77 Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Napisano 22 Stycznia 2016 Więc tak Od środy w moim garażu a właściwie chwilowo w pokoju stoi Specialized Crosstrail Sport Disc model 2015 Dlaczego Spec? Przymierzyłem wszystkie i najfajniej mi się na nim siedziało, najbardziej mi się spodobał i zaproponowano mi najkorzystniejsze warunki serwisu oraz bardzo duże zniżki na akcesoria rowerowe. Dlatego gorąco zachęcam do szukania, pytania i zwracania uwagi na wszystko, również na to serwis, akcesoria itp. Wszystkim forumowiczom dziękuję za zainteresowaniem wątkiem, życzę przemyślanych i udanych zakupów oraz szerokiej drogi na wymarzonym jednośladzie A gdyby tak czytał ten wątek ktoś z okolic Krasnegostawu to zapraszam na priv i wspólne śmiganie po szlakach rowerowych
fotofx Napisano 22 Stycznia 2016 Napisano 22 Stycznia 2016 Najważniejsze , że jesteś zadowolony z zakupu i otrzymałeś najkorzystniejsze warunki serwisu bo przy tak słabym osprzęcie będziesz częstym klientem ważne też jest jak się siedzi bo pracę amortyzatora Custom SR Suntour NEX, 63mm odczujesz podczas jazdy , ale nie jest tak źle znam kilka gorszych ofert na rynku
Marcin_77 Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Napisano 23 Stycznia 2016 Ja też kolego Andrzeju (fotofx) życzę Ci wszystkiego dobrego. Przede wszystkim udanych wypraw na dwóch kołach które takiemu pasjonatowi jak Ty przynoszą zapewne wyjątkowe doznania. Temat do zamknięcia, żeby inni czytający ten wątek nie popełnili takiego błędu jak ja :thumbsup:
Marcin_77 Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Napisano 25 Stycznia 2016 Wszystkim którzy mają podobne dylematy polecam fajny film: https://www.youtube.com/watch?v=_GFikXOaRxs w którym gość w bardzo prosty i sympatyczny sposób przedstawia rower jako całość a nie tylko osprzęt który dla niektórych jest wykładnią przy zakupie. Myślę że warto się nad tym zastanowić bo ta zasada z pewnością występuje w rowerach topowych jak i budżetowych. Ten film w przystępny sposób przedstawia argumenty którymi również kierowałem się przy wyborze roweru. Mam nadzieję że się komuś przyda:) Szerokości
fotofx Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Marcinie skoro prelegent filmiku jest dla Ciebie autorytetem zastanawia mnie dlaczego podczas wyboru roweru nie uwzględniłeś promowanych przez niego marek BMC i Kreidler
Marcin_77 Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Napisano 25 Stycznia 2016 Andrzeju tu nie chodzi o autorytet prelegenta tylko o podejście do tematu, czytaj proszę ze zrozumieniem!
fotofx Napisano 25 Stycznia 2016 Napisano 25 Stycznia 2016 Dalej uważam , że w rowerze crossowym do 2500zł jakość ram nie odbiega znacząco bez względu na markę producenta kilku forumowiczów w tym wątku proponowało Ci wybór Rometa Orkan 5.0 jeśli Tobie ten rower nie pasuje to rozumiem ale Ty wmawiasz nam że amortyzator i napęd jest sprawą drugorzędną , a napis na ramie roweru za 2500zł świadczy o jej jakości
Marcin_77 Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Napisano 25 Stycznia 2016 Ja nic nie wmawiam tylko pokazuję że można wybrać inaczej. Ale jak widzę po Twoich komentarzach masz duży problem z moim wyborem!!! Powiem tak, chcesz doradzić bardzo miło ale krytykować kogoś kto ośmielił się wybrać inaczej niż byś chciał? Jak dla mnie możesz sobie kupić rower tylko dla samego amortyzatora czy przerzutek, jestem w stanie to zrozumieć i uszanować. Tego samego oczekuję od Ciebie więc pomyśl zanim znowu coś tu napiszesz.
dyndun Napisano 26 Stycznia 2016 Napisano 26 Stycznia 2016 A może northtec z 2016 http://nrowery.pl/2016/cross/caledon-db-dr
tomash20 Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 Hej, też przymierzałem się do cross dlatego śledziłem ten wątek. Skłoniłem się jednak do argumentów fotofx i kupiłem sobie dzisiaj Orkan 5.0. Każdy kupuje co chce ale skoro jest polska marka na rynku która dostarcza rowery o dobrym stosunku jakość do ceny to czemu nie. Poza tym wygląd też jest bardzo bardzo. Pozdr
Sliwa007 Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 Tomash20 i git, poszedłem chyba tym samym tokiem rozumowania, rowniez mam Orkana 5.0 Powiedz gdzie kupiłeś? Bo we Wrocławiu nie bardzo chcieli sie podjąć tematu dopiero pan w Oleśnicy mi pomógł.
Marcin_77 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Napisano 27 Stycznia 2016 Hej. Fajnie że wątek się rozwija i padają nowe propozycje a nowym posiadaczom Orkana życzę szerokości i zadowolenia na pewno rowerki przyniosą wiele frajdy A tak swoją drogą to "http://nrowery.pl/2016/cross/caledon-db-dr" wygląda bardzo interesująco, ciekawa alternatywa np. dla Unibike. Fajnie że w Polsce składa się takie rowerki.
tomash20 Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 Hej Sliwa007 - kupilem na Allegro: http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-28r19-m-2015-wyprzedaz-deore-i5938291178.html Sprzedawca bardzo otwarty na kontakt. Ma być u mnie w pt. 14 dni na zwrot ale to raczej nie bedzie takiej potrzeby. Ma być ciepły weekend wiec planuje już pierwszą trasę. Zgadzam się że Northtec wygląda super. Właściwie tylko ta waga mnie trochę zbiła z tropu. Zobaczymy czy faktycznie 13 kg Rometa bedzie robił różnice.
fotofx Napisano 28 Stycznia 2016 Napisano 28 Stycznia 2016 Tomku w podanym przez Ciebie linku Allegro sprzedawca w specyfikacji napisał , że jest amortyzator SR Suntour NCX D RL 700c a fabrycznie powinien być SR Suntour NRX D RL Air 700c dowiedz się jaki dostaniesz bo to duża różnica w jakości i cenie powietrzny NRX kosztuje 900zł
Sliwa007 Napisano 28 Stycznia 2016 Napisano 28 Stycznia 2016 Kurcze to w końcu poniższy amortyzator to powietrzny czy nie? Tomek rzeczywiście inny jest na zdjęciu a inny w specyfikacji
Marcin_77 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Napisano 28 Stycznia 2016 Niestety przeglądając fora napotkałem się z wypowiedziami że w rowerach Romet zdarzają się różnice w wyposażeniach danego modelu jak to ktoś napisał co maja to wkładają i na to trzeba uważać. Na plus masz zapewnienie że sprzedawca zrobił przegląd zerowy bez którego firma Romet nie uznaje gwarancji.
fotofx Napisano 28 Stycznia 2016 Napisano 28 Stycznia 2016 Firma Romet sprzedaje rowery zgodnie ze specyfikacją katalogową natomiast sprzedawca z Allegro może sprzedawać co chce , a nawet w sklepie stacjonarnym (dowiedziałem się od jednego z serwisantów) że właściciel salonu kazał mu przekładać komponenty w nowych rowerach
moszczan25 Napisano 28 Stycznia 2016 Napisano 28 Stycznia 2016 Też słyszałem o przekładkach z Air na zwykłego w sklepach stacjonarnych.
fotofx Napisano 28 Stycznia 2016 Napisano 28 Stycznia 2016 Prawdopodobnie to są tylko błędy w opisie bo manetki są podane Shimano Alivio M4000 9 speed , a kaseta Shimano Deore 11-32 10 speed fabrycznie tylna manetka to Shimano Deore T610 10 speed
tomash20 Napisano 28 Stycznia 2016 Napisano 28 Stycznia 2016 Panowie, Faktycznie teraz dostrzegam pewne różnice. Przed zakupem sprzedawca zapewnił ze amor jest powietrzny ale... Przyjedzie jutro to dam znać jak jest faktycznie. dzięki wielki za zwrócenie uwagi na szczegóły. Skupiłem sie na tym czy hamulce są te same a trzeba było patrzy dalej dajcie znać na co jeszcze mam zwrócić uwagę.
Marcin_77 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Napisano 28 Stycznia 2016 No to firma Romet powinna się tym zainteresować bo taka polityka sprzedaży niestety negatywnie wpływa na postrzeganie całej marki. I później opinie że wkładają co mają. Jednym słowem "Polak potrafi"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.