Marcin_77 Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Witam. Na samym początku chciałbym się gorąco przywitać z wszystkimi forumowiczami i pozdrowić odwiedzających jego poszczególne wątki. Z rowerem tak ambitniej jestem związany można powiedzieć od I Komunii kiedy to otrzymałem długo wyczekiwanego, upragnionego Wigry3 Trochę rowerów przerobiłem bo jak wszyscy tu zaglądający dobrze wiedza jeżdżenie rowerem wciąga jak narkotyk. Ale do rzeczy, właśnie stoję przed zakupem maszyny typu cross i bardzo chciałbym prosić o poradę w wyborze "najlepszego" z poniżej zaproponowanych modeli: 1. http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crosstrail/crosstrail-disc#specs 2. http://www.rowerymerida.pl/produkt1076/crossway-40-d-rower-merida.html 3. http://www.rower.lublin.pl/sklep/cross/196-cube-curve-pro.html#/26-typ_ramy-meska/59-rozmiar-58 4. http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2016/cross/phanatic-10-silver/silver Będę wdzięczny za Wasze opinie, porady jak również inne propozycje, choć nie ukrywam że są to moi faworyci po wstępnej wyczerpującej selekcji Proszę również o pomoc w wyborze wielkości ramy, mam 176 cm wzrostu a długość nogi to jakieś 76 cm. W dotychczasowym rowerze Kellys Viper SF miałem ramę 19,5 ale czytałem że przy crossach jest nieco inaczej. Z góry dzięki i udanego sezonu 2016 Marcin
Sliwa007 Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Cześć przed chwila stałem przed takim samym problem, dzięki kolegom zdecydowałem sie na Romet Orkan 5.0 z 2015r Nie wiem czy czytałeś poniższe wątki np [3000-4000] którego crossa wybrać? Wg. Nas najlepiej w relacji cena/ jakość wychodzi właśnie ten model. Przeczytaj podany wątek, moze coś Ci sie rozjaśni. Pozdrawiam
fotofx Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Marcinie wymienione przez Ciebie rowerki są śliczne i zagraniczne ale mają osprzęt o dwie klasy słabszy od Rometa Orkana 5.0 , którego można jeszcze kupić za 2300 zł (model z 2015 roku) podobny Orkan 5M na 2016 rok kosztuje już 3500 złhttp://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-hydraulika-xt-mega-cena-i5905144763.htmlhttp://www.romet.pl/Rower,ORKAN_5_M,10,698,699,14455,2016.html Odpowiednim rozmiarem ramy w Orkanie będzie dla Ciebie 19''
Marcin_77 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Napisano 15 Stycznia 2016 Czytałem ten wątek i muszę się przymierzyć do tego Rometa. Zastanawiam się jeszcze nad: http://www.expertbike.pl/unibike-zethos-gts-2015-p-530.html właśnie go znalazłem w sklepie z mojej okolicy i zastanawiam się czy warto dopłacić te 300 - 400 zł? Kurcze im dalej w las tym więcej grzybów :)
fotofx Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Nie warto Unibike ma słabszy amortyzator bez manetki na kierownicy z mniejszy skokiem i tylna przerzutka jest o dwie grupy słabsza za tylko hamulce ma lepsze poza tym wybierz taki na którym będziesz się lepiej czuć no i oczywiście ładniejszy według Twojego uznania w Lublinie czy Chełmie są sklepy gdzie będziesz mieć możliwość przymiarki jakiegoś Orkana
Marcin_77 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 No cóż w poniedziałek planuję odwiedzić kilka sklepów rowerowych w Lublinie i przymierzyć się do wybranych modeli. Nie mniej jednak będę wdzięczny za rzeczowe porównanie moich czterech propozycji bo sam już nie wiem który z nich będzie dobrą bazą do dalszych ewentualnych modyfikacji. Nie wiem czy dobrze myślę ale nie kupuję roweru tylko ze względu na jego osprzęt, ważna jest jego trwałość, wygoda, wygląd też ma pewne znaczenie ale to już kwestia indywidualna. W tej cenie chciałbym żeby osprzęt był przyzwoity jak dla amatora bo z czasem pewnie i tak pójdzie do wymiany. Więc co jest dobrą baza w tej cenie, w którym z tych modeli przyszłe modyfikacji będą bardziej kosztowne a w którym mniej. Ech
alyjen Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Nie warto Unibike ma słabszy amortyzator bez manetki na kierownicy z mniejszy skokiem i tylna przerzutka jest o dwie grupy słabsza za tylko hamulce ma lepsze poza tym wybierz taki na którym będziesz się lepiej czuć no i oczywiście ładniejszy według Twojego uznania w Lublinie czy Chełmie są sklepy gdzie będziesz mieć możliwość przymiarki jakiegoś Orkana Ten Unibike ma może słabszy amorek (NCX vs NRX) ale akurat blokadę skoku to ma. Hamulce ma akurat dużo lepsze bo te Deorki to pierwsze hydrauliki, w które w miarę spokojnie można wejść. O wyższości przerzutki XT nad SLX też można by polemizować, przy manetkach poniżej XT wielkiej różnicy nie będzie Do tego w Unibike można sobie zarejestrować ramę i przedłużyć gwarancję do 5 lat Żeby nie było, obydwa rowerki są bardzo dobre jak za tą cenę, o wyborze powinna zadecydować raczej geometria bo osprzęt jest zbliżony.
Marcin_77 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 Ok. a co z moimi pierwszymi typami wypowie się ktoś na temat tych sprzętów: 1. http://www.specializ...rail-disc#specs 2. http://www.rowerymer...wer-merida.html 3. http://www.rower.lub...a/59-rozmiar-58 4. http://www.kellysbik...0-silver/silver ?
gtb Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Poza aspektami wizualnymi , różnice sprowadzają się do : 1. napęd 3x8 , tarczówki mechaniczne 2. napęd 3x9 , tarczówki hydrauliczne 3. napęd 3x8 , tarczówki hydrauliczne 4. napęd 3x9 , V-brake Nie wiem w jakich cenach możesz mieć te rowery , ale patrząc na te z linków to radziłbym się grubo zastanowić nad wcześniej wspomnianym Rometem Orkan 5.0 - komponenty w nim zastosowane są 2 ,3 grupy wyżej niż w tych co przedstawiłeś a cena mimo wszystko poniżej twojego budżetu.
moszczan25 Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Moim zdaniem rowery z pierwszego posta powinny być o 50% tańsze....nie reprezentują poziomu jak na taka cenę. W tej cenie tylko i wyłącznie Romet Orkan 5.0 z 2015r
Marcin_77 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 I już się pojawiają różnice których nie widziałem (dzięki gtb). Myślę że te rowery mógłbym nabyć jakieś 10% taniej nie więcej bo to już kolekcja 2016 I teraz tak: 1. czy w rowerach typu cross hamulce typu hydraulicznego to są bardzo potrzebne, czy mechaniczne nie wystarczą? bo V-brake raczej eliminują Kellysa 2. jak z jakością ówczesnych ram w rowerach Romet i Unibike, bo chyba powoli skłaniam się ku tym rowerkom (rodzima produkcja) Chyba jakość ram i powłok lakierniczych (żeby się nie niszczyła zbyt łatwo) oraz to jak się poczuję przy przymierzeniu do każdego z nich zadecyduje o wyborze. Wiem że marki typu Specialized, Cube czy Merida kuszą już samą nazwą która jest kojarzona z jakością i niezawodnością ale czy to będzie odczuwalne przy nie oszukujmy się rowerach budżetowych. Być może faktycznie nie ma co patrzeć na markę i jej lata doświadczeń a skupić się na jakości osprzętu? Może tak jak napisał moszczan25 rowery budżetowe znanych i zachodnich marek mają zawyżone ceny tak aby przy zapewne sporej ich sprzedaży przynosić zyski pozwalające na opracowywanie technologii dla rowerów wyczynowych? Co myślicie?
gtb Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 1.Tarczówki w rowerze to już standard w dzisiejszych czasach ( montuje się je nawet w rowerach szosowych ) , są zdecydowanie skuteczniejsze od V-brake. 2. Ramy naszych krajowych producentów jak i renomowanych zagranicznych w większości są produkowane przez podwykonawców na tajwanie bądź chinach - w twoim przedziale cenowym reprezentują zbliżona jakość ( szczególnie w rowerach crossowych ).
fotofx Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Marcinie trwałość roweru w z tej półki cenowej jest zależna od osprzętu bo jakość i technologia ram jest podobna ( nie są to ramy za 1000 czy 3000 $) lepszy osprzęt jest wykonany z trwalszych materiałów , a mechanizmy działają bardziej precyzyjnie co zmniejsza zużycie współpracujących komponentów np. kasety, łańcucha czy zębatek napędu Krzysztofie @alyjen oczywiście że SR SUNTOUR NCX-D LITE ma blokadę skoku ja tylko napisałem ''Unibike ma słabszy amortyzator bez manetki na kierownicy z mniejszy skokiem '' ponadto NCX ma mniejszą sztywność po zablokowaniu niż NRX
Marcin_77 Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Napisano 17 Stycznia 2016 Jutro przymiarka Zlokalizowałem już wszystkie rowerki więc będę miał porównanie. A tak swoją drogą to może ktoś przeglądający ten wątek jest szczęśliwym posiadaczem któregoś z wymienionych rowerów i zechce podzielić się wrażeniami? Podobno Spec daje na swoje ramy wieczysta gwarancją prawda czy chwyt marketingowy??? A i znalazłem Speca z hydraulicznymi hamulcami http://www.metrobikes.pl/pl/p/Specialized-Crosstrail-Disc-czarny/24987
fotofx Napisano 17 Stycznia 2016 Napisano 17 Stycznia 2016 Specialized Crosstrail Disc jest na tak skromnych podzespołach , że o klasę przebija go Romet Orkan 3.0 z 2015 roku , którego można mieć już za 1400 zł
moszczan25 Napisano 17 Stycznia 2016 Napisano 17 Stycznia 2016 nie ma co kombinować.. tylko i wyłącznie Romet. Prawda jest taka że ramy i tak sa robione w Chinach itd... wiec po co przepłacać ? Tylko po to by pisało Merida ?
Marcin_77 Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Napisano 18 Stycznia 2016 No i wszystko się przewraca Dzisiaj byłem w kilku sklepach w Lublinie, przebierałem, oglądałem, posiedziałem i się przejechałem wszystkimi rowerumi i ..... no właśnie wstępnie w moim garażu zagości: http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-crossowe/rower-merida-crossway-402015 za cenę 1799 zł wiec zostaje 700 na hmm opicie oczywiście :) To oczywiście wstępny wybór, muszę się jeszcze przespać z moim wyborem i jutro decyzja Pozdrawiam i dam znać jak sprawa się zakończyła
moszczan25 Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 To jak masz wziąć taką gołą Meridę to już Kands Cross Avangarde za 1500zł jest dużo lepszym wyborem... Możesz go obejrzeć w Łęcznej bo tam ja kupiłem swojego... link do sklepu w Łęcznej http://allegro.pl/rower-kands-avangarde-hydraulika-maestro-lubelskie-i5734375267.html Polska marka bardzo dobry stosunek ceny do komponentów. Ja ze swojego Kandsa jestem bardzo zadowolony. Przez 3.5 tyś km zero usterek. I mnie osobiście nie przekonują Meridy, już dawno zauważyłem że w kwestii cross są bardzo nieopłacalne. No, ale.. nie moja kasa wiec tylko proponuję
Marcin_77 Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Napisano 18 Stycznia 2016 Hmm, w tej Meridzie jest chyba nieco lepszy amortyzator NEX a w Kands NVX (oczywiście bez szału ), kasta też chyba na korzyść Meridy, przerzutki w Kands są lepsze, hamulce chyba porównywalne, korby chyba podobne i reszta też pewnie zbliżona do siebie więc przy cenie Meridy 1800 zł a Kands obecnie 1600 zł to czy ja wiem, naprawdę jest on dużo lepszym rozwiązaniem?. Przy cenie katalogowej Meridy 2399 to co innego, sam nie wiem za co tyle sobie życzą? Choć i Kands katalogowo kosztuje 1950 zł. A co sądzicie jeszcze o: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crosstrail/crosstrail-sport-disc#specs model 2015 mogę mieć za 2350 zł, warto ??? Zaznaczam że po przymiarce to wspomniana Merida i ten Spec ze wszystkich wymienionych dotychczas mi pasują.
fotofx Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 Za 2300 zł to można kupić Rometa Orkan 5.0 z 2015 roku (powietrzny amortyzator NRX-D-RL-Air warty 900 zł!) , który jest dużo lepiej wyposażony niż Specialized Crosstrail Sport Disc Merida i pozostałe wymienione http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-hydraulika-xt-mega-cena-i5905144763.html cena Orkana 5 na 2016 rok to już 3500 zł
Marcin_77 Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Napisano 19 Stycznia 2016 Meride ma 500 zł taniej to po pierwsze, po drugie tak jak pisałem przymierzyłem się do wszystkich rowerów w tym do Rometa i powiem szczerze że on rozczarowuje. Nie wiem być może ja się nie znam ale ten Romet jest trochę jak samochody Dacia Duster które mamy w firmie, niby fajna i porządna, dobrze wyposażona itd. ale jak się zacznie jeździć to czuć że brakuje tego czegoś, solidności i jakości wykonania. Podobnie jest z Rometem obwiesili go dobrym sprzętem ale jak dla mnie, to nie to. Dlatego cieszę się że mogłem dotknąć i pojeździć bo to czy będzie komuś dany rower leżał czy nie, jest równie ważne jak jego wyposażenie. Dlatego wszystkim którzy chcę kupić rower i kierują się analizą jego wyposażenia polecam zamknąć to w pierwszym etapie swoich poszukiwań a jako etap drugi koniecznie wybrać się do sklepu, pojeździć i dobrze pooglądać bo często tych wrażeń nie zastąpi nam nawet najlepsza przerzutka na tylnym kole. Pozdrawiam
fotofx Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 Lista tematów z Forum Klubu Meridy; Trzeszczenie w ramie , Skaczacy Lancuch , matts 40-D 2010r i problem z piasta tylna , Uciazliwe stukanie , problem z suportem , Luz na amortyzatorze... , Cos brzęczy - chyba tarcze Matts-40D , piszczące hamulce tarczowe Tektro Novela , Problem z przednim kolem , Strzelisty odgłos Merdia Crosswy 40 D , Skrzywiona Felga, koło , Sigma Sport BC 1609 STS problem , Merida crossway 40-D problem z serwisem i hamulcami , Tektro Draco hydrauliczne - hałas i wibracje , Problem z kasetą 9 rzędów , problem z RST Neon ML , problem z okręceniem bębenka....merdia tfs 100d , problem z damperem LRS , Głupi problem z meridą matts tfs 100-d , Brak nowych postów Stukanie podczas jazdy , Merida Matts Sub 5- Stukanie w suporcie... , Problem z wkręceniem pedałów , Problem , Luz w piaście , Dziwne stukanie w korbie/suporcie , Wibracje podczas hamowania , Merida Matts 80 - skrzypienie w amortyzatorze , Wymiana uszkodzonej przerzutki - Merida Matts 40D , Merida Matts 40-d 2009 - łańcuch uszkadza ramę , Stukanie w ramie , Wibracje podczas hamowania , wymiana napędu , problem - rs tora solo air , Problem z napędem , MERIDA am 400 d - problem z damperem , Stukanie w pedałach 300v - 2006 , Problem z hamulcami czy winna opona ??? , problem z chrobotaniem w napędzie , stukanie w supporcie - merida matts tfs xc 300 , Tarcie przedniej tarczy hamulca hydraulicznego , Merida Matts TFS XC 300 - krzywe tylne koło , Tarcie przedniej przerzutki... , problem z sub 20 , trzęsie kierownicą podczas hamowania , POMOCY! , Problem z hamulcem , Wymiana bardzo zniszczonego suportu , wymiana korby i suportu , zepsuty suport? , Piszczący suport , Piszczące tylne hamulce hydrauliczne , Problem z napędem merida sub 20-v , uciążliwe skrzypienia - kierownica, mostek, linki - co robić , Proszę o pomoc w sprawie Rock Shox TORA 302 ( usterka) , Klikanie z prawj strony , PROBLEM , problem , Problemy z przerzutką , Problem z łańcuchem w Merida MATTS TFS Trail 300 D , Problem z wymianą suportu , skrzypienie przy skrętach kołem. , Problem z bagażnikami w rowerach MERIDA , Zepsuty gwint - czy potrzeba nowej korby? , [piasta] luźny bębenek w ns coaster , Słaby lakier czy zbyt szorstka linka? , Wkurzają mnie te hamulce!!! , Głośność napędu , Krzywe obręcze , Pomocy z hamulcem ! , Problem z kasetą!!! POMOCY , Obręcze sie rozpadają ratunku :/ , Problem z klamką , Merida kalahari 500-luz w amortyzatorze i td itp.............Poza tym Merida to bardzo solida Chińska firma
newjunior Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 Merida to made in Tajwan, Marcin_77 jak się czujesz tak dobrze na rowerze meridy to może rower właśnie dla ciebie, ja w 2012 r zanim kupiłem swój rower crossowy przejechałem się na unibike viperze i kross evado 3.0 , moje odczucia zdecydowanie lepsze były na unibike, dlatego tez go kupiłem i nie żałuję, dalej go mam, a ostatnio kupiłem meride szosowa przez internet, mój pierwszy kontakt z rowerem był po wypakowaniu i złożeniu roweru, już zrobiłem merida 600 km na trenażerze i jestem bardzo zadowolony, Faktem jest to ze rowery merida są drogie za to co oferują,a romet orkan 5 to ciekawa oferta i sam jakbym teraz kupował crossa bym mocno zwrócił na niego uwagę ze względu na naprawdę dobry osprzęt i amortyzator powietrzny
fotofx Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 Taiwan to Republika Chińska , Watykan uznaje to ja też
Marcin_77 Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Napisano 19 Stycznia 2016 We wszystkich postach kolego fotofx widać Twoją zagorzałą miłość do firmy Romet "W tym wątku dobrze widać , że firmy wydające miliony dolarów reklamę osiągnęły swój cel i jak wartościowy jest znak towarowy , do tego dochodzi przeświadczenie przeciętnego Polaka o lepszości tego , co zachodnie niż polskie i w ten oto sposób część forumowiczów nie da się przekonać , że Romet może mieć lepszą jakościowo ramę niż np. Trek czy Giant . Nie logo firmy świadczy o jakości ramy , a jedynie sama jej jakość !" cytat z wątku [3000-4000zł] Jakiego Crossa wybrać. Nie obraź się proszę ale jeszcze trochę to nie będzie sensu zakładać jakichkolwiek wątków na tym forum bo o jaki rower by tu nie zapytać to najlepszy będzie Romet. Ludzie chcą też jeździć rowerami innych marek i mają do tego prawo a to co zrobiłeś (że też Ci się chciało) we wpisie dotyczącym listy tematów z Forum Klubu Meridy jest już naprawdę "ambitne" Może zastanowisz się nad tym że ilość problemów dotyczących danej marki wynika również z jej popularności. Wiadomo że im więcej tych rowerków jeździ tym o awarię łatwiej. Nie pytałem w tym wątku o wady wskazanych rowerów bo są to rowery nisko budżetowe i nie są wolne od wad. Pytałem natomiast o to który z nich w czym jest lepszy żeby sobie założyć co w późniejszym czasie łatwiej (taniej) jest wymienić. Przedstawiłeś mi propozycję Rometa i to dobrze bo o alternatywy też prosiłem ale wyraźnie napisałem że przymierzyłem się do niego i mi nie pasi! Ty jednak dalej z uporem maniaka piszesz o Romecie krytykując przy tym wszystko co inne, nie wiem może zależy Ci żeby firma Romet przewijała się w każdym wątku na tym forum ale proszę uszanuj to że nie każdemu ten rower pasuje. Czasami ludzie wolą jeździć biedniejszą wersją znanej marki i tu odniosę się do motoryzacji która jest raczej moją mocną stroną i tak wybrałbym biedniejszego Seata niż full wyposażonego Daewoo, dlaczego - myślę że po dłuższym czasie użytkowania wiedziałbyś skąd ten wybór. Pozdrawiam Cię serdecznie zazdroszcząc Rometowi takiego zwolennika. Jeśli ktoś miałby ochotę porównać dla mnie dwa rowerki z których jednego chciałbym kupić i przedstawić argumenty za i przeciw to będę wdzięczny. A faworytami są: http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-crossowe/rower-merida-crossway-402015 za cenę 1799 zł, http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crosstrail/crosstrail-sport-disc#specs za cenę 2350 zł modele oczywiście 2015, różnica 551 zł nie wiem czy warto dopłacać, może ktoś pomoże :icon_question:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.