Skocz do zawartości

[Sterówka + mostek] Ilość podkładek

fala77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Jako że mam rower od czerwca zeszłego roku postanowiłem trochę przeserwisować amortyzator ale mniejsza z tym.Po odkręceniu korka sterów moim oczom ukazał się taki widok.Z mojej skromnej przyznaję się wiedzy sterówka powinna się kończyć ok. 1-2 mm pod brzegiem mostka.Tu mam jakieś dobre 9 mm.

1c9b76287d6ce8d4med.jpg

Mam trzy podkładki po 10mm

po wyjęciu jednej podkładki sterówka wystaje ponad mostek ok 1mm.

7dbb3a5d796355f6med.jpg

Tak rower przyszedł złożony okazuje się ale czy dokupić jedną podkładkę 5mm i podmienić czy nie ma to większego znaczenia?

Napisano

No wlaśnie miałem napisać jeśli myślimy o tym samym.Górną śrubę od mostka jestem w stanie tak skręcić że jakby te dwa punkty styku spotykają się.Na dolnej natomiast jest to niemożliwe bo już jest zbyt mocny opór.

• Mod Team
Napisano

Jeśli śruba kapsla bez problemu wkręca się w cały gwint gwiazdki, to nie ma to znaczenia.

To znaczy że z wystająca sterówka nie przeszkadza w kasowaniu luzów sterów?

Co ma długość gwintu do tego?

Mowa o pierwszym czy drugim zdjęciu?

fala77:

Żeby to miało sens dekiel musi się opierać o mostek albo o podkładkę nad mostkiem a nie o sterówkę. Luz pomiędzy deklem a sterówką 1-2mm.

Napisano

Tak też zrobię albo podkładka albo ścięcie sterówki ale w tym drugim przypadku pewnie jeszcze gwiazdkę trzeba będzie puknąć.Tylko się tak jeszcze zastanawiam...Polski wytwórca Lazaro nie zna tej zasady?Na allegro są jeszcze rowery w sprzedaży takie jak sobie kupiłem (King of road full alivio tak się nazywa ta aukcja) i z ciekawości zajżałem na nią.Na wszystkich zjęciach są trzy podkładki po 10mm :)

Napisano

Czyli rozumiem że jest to nieprawidłowy montaż i należało by coś z tym zrobić w taki czy inny sposób.

Dokładnie. Jeśli wyrzucisz podkładkę i utniesz rurę, zmieni się wysokość kierownicy i Twoja pozycja na rowerze. Dlatego raczej kupiłbym podkładkę 5 mm - to najmniej odczuwalna ingerencja.
Napisano

Chyba będe musiał zajżeć także do innych rzeczy bo myślałem że rower składają profesjonaliści a okazuje się że jest z tym różnie.

Napisano

9 mm to jeszcze nie tragedia. Jak się ma koniec rury do górnej śruby skręcającej mostek?

Ja stosuje zasadę, że rura nie może kończyć się niżej niż oś górnej śruby.

Napisano

Wiesz...tragedia pewnie to nie jest.Jak pisałem wymądrzać się nie będę bo super znawcą nie jestem dlatego pytam Was.Tylko albo są jakieś parametry i zasady których się przestrzega albo ma się je w dup.e.Nie mówiąc już o rzeczach za które się płaci jakies tam pieniądze.Dla jednych mniejsze dla drugich większe.

Napisano

Znawca nie jestes ale racje zdecydowanie masz. Jesli ma być zamontowane tyle podkładek co jest to ktoś uciął za krótko rurę sterowa. Jesli górna śruba mostka zaciska sie "na pusto" to mostek podlega naprezeniom które nie sa dla niego przewidziane. Bezpieczniej jest włożyć w to miejsce kawałek rury widelca.

Napisano

Rozwiązań mam conajmniej kilka.Za wszystkie serdecznie dziękuję.Poruszyłem też tą drugą kwestie czy ktoś kto się zna na rowerach powinien tak robić przy składaniu bo wydawało mi się to dziwne.Nie mniej jeszcze raz dziękuję i coś na pewno sobie wykombinuje z tym mostkiem i sterówką.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jak masz za dużo podkładek to albo gwiazdka będzie za wysoko, ale będziesz miał za dużą odległość pomiędzy kapslem, a gwiazdka i jest to średnio bezpieczne rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...