fala77 Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Witam.Jako że mam rower od czerwca zeszłego roku postanowiłem trochę przeserwisować amortyzator ale mniejsza z tym.Po odkręceniu korka sterów moim oczom ukazał się taki widok.Z mojej skromnej przyznaję się wiedzy sterówka powinna się kończyć ok. 1-2 mm pod brzegiem mostka.Tu mam jakieś dobre 9 mm. Mam trzy podkładki po 10mm po wyjęciu jednej podkładki sterówka wystaje ponad mostek ok 1mm. Tak rower przyszedł złożony okazuje się ale czy dokupić jedną podkładkę 5mm i podmienić czy nie ma to większego znaczenia?
Rocky98 Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Jeśli śruba kapsla bez problemu wkręca się w cały gwint gwiazdki, to nie ma to znaczenia.
1415chris Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 A co to ma do rzeczy? Mostek nie powinien tak duzo wystawac. W sumie to trzyma sie tylko na jednej srubie.
fala77 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Napisano 15 Stycznia 2016 No wlaśnie miałem napisać jeśli myślimy o tym samym.Górną śrubę od mostka jestem w stanie tak skręcić że jakby te dwa punkty styku spotykają się.Na dolnej natomiast jest to niemożliwe bo już jest zbyt mocny opór.
fotofx Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Michał utnij rurę sterową o 2mm zostaw dwie podkładki i będzie Ok
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 mozesz tez dac podkladki nad mostek, bedzie bardziej areodynamiczna pozycja na rowerze.
fala77 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 Czyli rozumiem że jest to nieprawidłowy montaż i należało by coś z tym zrobić w taki czy inny sposób.
Mod Team michuuu Napisano 16 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 16 Stycznia 2016 Jeśli śruba kapsla bez problemu wkręca się w cały gwint gwiazdki, to nie ma to znaczenia. To znaczy że z wystająca sterówka nie przeszkadza w kasowaniu luzów sterów? Co ma długość gwintu do tego? Mowa o pierwszym czy drugim zdjęciu? fala77: Żeby to miało sens dekiel musi się opierać o mostek albo o podkładkę nad mostkiem a nie o sterówkę. Luz pomiędzy deklem a sterówką 1-2mm.
fala77 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 Tak też zrobię albo podkładka albo ścięcie sterówki ale w tym drugim przypadku pewnie jeszcze gwiazdkę trzeba będzie puknąć.Tylko się tak jeszcze zastanawiam...Polski wytwórca Lazaro nie zna tej zasady?Na allegro są jeszcze rowery w sprzedaży takie jak sobie kupiłem (King of road full alivio tak się nazywa ta aukcja) i z ciekawości zajżałem na nią.Na wszystkich zjęciach są trzy podkładki po 10mm
Shiryu Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Czyli rozumiem że jest to nieprawidłowy montaż i należało by coś z tym zrobić w taki czy inny sposób.Dokładnie. Jeśli wyrzucisz podkładkę i utniesz rurę, zmieni się wysokość kierownicy i Twoja pozycja na rowerze. Dlatego raczej kupiłbym podkładkę 5 mm - to najmniej odczuwalna ingerencja.
Rocky98 Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Mowa o pierwszym czy drugim zdjęciu? O pierwszym zdjęciu.
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 zrob jak inni proponuja. 1. skroc sterowke. 2. dodaj podkladke 5mm. 3. daj jedna z tych 3 podkladek na gore mostka.
fala77 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 Chyba będe musiał zajżeć także do innych rzeczy bo myślałem że rower składają profesjonaliści a okazuje się że jest z tym różnie.
siimon Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 9 mm to jeszcze nie tragedia. Jak się ma koniec rury do górnej śruby skręcającej mostek? Ja stosuje zasadę, że rura nie może kończyć się niżej niż oś górnej śruby.
fala77 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 Wiesz...tragedia pewnie to nie jest.Jak pisałem wymądrzać się nie będę bo super znawcą nie jestem dlatego pytam Was.Tylko albo są jakieś parametry i zasady których się przestrzega albo ma się je w dup.e.Nie mówiąc już o rzeczach za które się płaci jakies tam pieniądze.Dla jednych mniejsze dla drugich większe.
tomo63 Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Ja mam dodana podkladke 5mm nad mostek i po problemie.
tobo Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Znawca nie jestes ale racje zdecydowanie masz. Jesli ma być zamontowane tyle podkładek co jest to ktoś uciął za krótko rurę sterowa. Jesli górna śruba mostka zaciska sie "na pusto" to mostek podlega naprezeniom które nie sa dla niego przewidziane. Bezpieczniej jest włożyć w to miejsce kawałek rury widelca.
fala77 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 Rozwiązań mam conajmniej kilka.Za wszystkie serdecznie dziękuję.Poruszyłem też tą drugą kwestie czy ktoś kto się zna na rowerach powinien tak robić przy składaniu bo wydawało mi się to dziwne.Nie mniej jeszcze raz dziękuję i coś na pewno sobie wykombinuje z tym mostkiem i sterówką.
Druid_911 Napisano 11 Marca 2016 Napisano 11 Marca 2016 Z ciekawości sprawdziłem jak jest w modelu na 2016 i niestety sytuacja jest taka sama jak u autora tematu.
phoe Napisano 11 Marca 2016 Napisano 11 Marca 2016 Jak masz za dużo podkładek to albo gwiazdka będzie za wysoko, ale będziesz miał za dużą odległość pomiędzy kapslem, a gwiazdka i jest to średnio bezpieczne rozwiązanie.
fala77 Napisano 11 Marca 2016 Autor Napisano 11 Marca 2016 Ja w ostatecznej decyzji kupiłem podkładkę 5mm i jest znacznie lepiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.