Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] czy da się wymienić śrubę do odpowietrzania?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Niestety nie wiem jak nazywa się ta śruba, więc nie wiem czego szukać, ale chodzi mi o tą śrubę, którą na zacisku odskręca się przy odpowietrzaniu/zalewaniu układu. Czy da się ją wymienić? Głupi ja niestety ją wyrobiłem...

Drugie pytanie... zmieniałem przewody w używanych klamkach (nie wiem jak działały poprzednio). Żeby się "utwardziły" muszę nimi kilka razy za pompować i wtedy są w miarę sztywne. Czy to dlatego, że zapomniałem pomiędzy przewód i końcówkę przewodu dodać uszczelkę?

Napisano

Klamka tak chodzi bo masz zapowietrzony hamulec. Najprawdopodobniej przez tą uszczelkę , ale może też być nieszczelny zacisk/klamka.

Ta śruba to odpowietrznik. Musisz wykręcić stary i go pomierzyć , dopiero wtedy możesz kupić nowy o takich samych wymiarach.

Napisano

Odpowietrzałem kilkukrotnie, od czasu do czasu jakiś bąbelek się pojawi, ale to naprawdę rzadkość. Spróbuję zarobić jeszcze raz przewody, tym razem z uszczelką. Dzięki za nazwę :)

Dodam, że mam klamki shimano XT tylko z takim zbiornikiem odkręcanym na dwie śruby. O takie jak na filmiku:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...