Matzel Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Witajcie, Chciałbym skrócić sterówkę w amortyzatorze Marzocchi Carbon Corsa SL 29, sterówka jest carbonowa. Poprzedni właściciel nabił już gwiazdkę i teoretycznie mógłbym z tym jeździć, choć osobiście wolę skrócić ją o 3cm. Po pierwszy czy można? Nie wiem jak głęboko wchodzi gwiazdka, nigdy jej nie osadzałem. Po drugie jak uciąć carbonową sterówkę? Czytałem, że poleca się piłą wysokoobrotową ale ktoś się chyba pomylił i miał na myśli szlifierkę kątową . I ostatnie pytanie, element na drugim zdjęciu to gwiazdka, którą powinienem wbić? Coś jeszcze potrzebuję (tak się tylko upewniam)?
siimon Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 W karbonowej starówce teoretycznie nie powinno być podkładek nad mostkiem. Gwazdka ze zdjęcia nie nadaję sie carbonu. Uciąć możesz zwykła piłka z drobnymi zębami, np taką do metalu.
Matzel Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Napisano 15 Stycznia 2016 Ok, czyli musiałbym kupić nową gwiazdkę. W takim razie jaką?
arroyo Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Musisz kupić ekspander do rur karbonowych.
1415chris Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 W karbonowej starówce teoretycznie nie powinno być podkładek nad mostkiem.A czemu to?
Matzel Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Napisano 15 Stycznia 2016 Coś takiego będzie dobre? http://allegro.pl/ekspander-widelcow-carbon-token-22-25-4mm-czarny-i5875150584.html albo http://allegro.pl/nowy-ekspander-fsa-1-1-8-gwiazdka-widelca-carbon-i5914190469.html Nie wiem jak ze średnicą, chyba jest jeden uniwersalny standard? Sterówka jest taperowana, tak więc przy mostku ma 1 i 1/8 cala
siimon Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Tak średnica standard. Zresztą zawsze masz podaną średnicę wewnętrzną. Zakładając podkładki nad mostkiem ściska się pustą rurę sterową bo ekspander jest powyżej. W internetach pełno zgniecionych sterówek tym sposobem.
1415chris Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Ze co sie sciska? Przemysl to sobie na spokojnie..... Wielu producentow zaleca wlasnie mocowanie pokladki nad mostkiem.
siimon Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Przemyślałem, inaczej bym nie pisał A tu jeszcze taka heca. Dziękuję.
1415chris Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Pisalem podkladek a nie stosu podkladek, to po pierwsze. Po drugie, kto montuje tak ekspander, nawet z taka iloscia podkladek? Miales wogole do czynienia z jakimis roznymi ekdpanderami i karbonowymi sterowkami, czy cala wiedza plynie z zalaczonego obrazka?
Matzel Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Napisano 18 Stycznia 2016 a jak montuje się ten ekspander? Wkręca (widzę miejsce na imbus) ? Pytam, bo zastanawiam się czy ten proces jest odwracalny i jakiej długości są ekspandery? Według obrazka 48mm (to normalny, czy długi ekspander?), a ja chcę skrócić sterówkę o 31mm, więc 1/3 ekspandera została by mi w sterówce EDIT: nie ważne, wykręciłem
MMMAAACCC7 Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 chciałbym mieć takie problemy w moim brainie zarówno ekspander jak i stożek sterów jest przyklejony do sterówki, nieodwracalnie i nieściągalnie
tobo Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 a jak montuje się ten ekspander? Wkręca (widzę miejsce na imbus) ? Pytam, bo zastanawiam się czy ten proces jest odwracalny i jakiej długości są ekspandery? Według obrazka 48mm (to normalny, czy długi ekspander?), a ja chcę skrócić sterówkę o 31mm, więc 1/3 ekspandera została by mi w sterówce EDIT: nie ważne, wykręciłem Tak, ekspander jest elementem wymienialnym, demontowalnym. W większości przypadków zbudowany jest w oparciu o stożek, który rozpiera go od środka, co blokuje ekspander w sterówce. Ekspandery często mają centralną śrubę na imbus 6 mm, którym zaciska się ekspander w sterówce, a następnie w gniazdo imbusa 6 mm wkręca się śrubę top capa.
ukaniex Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Musisz sobie ładniejszy mostek kupić do tego Podiuma. Ktoś napisał, ze możesz sterówek uciąć piłka do metalu no teoretycznie możesz. Pamiętaj tylko by zasłonić czymś paszcze, nie polecam wdychać opiłki carbonu.
Matzel Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Napisano 18 Stycznia 2016 niestety przypomniałem sobie o tym w połowie cięcia... za 10 lat się dowiem czy wyszło mi to na zdrowie co do mostka, jakoś nigdzie nie widziałem oryginalnego w sprzedaży.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.