Skocz do zawartości

[sterówka] skrócienie carbonowej rury sterowej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Chciałbym skrócić sterówkę w amortyzatorze Marzocchi Carbon Corsa SL 29, sterówka jest carbonowa.

Poprzedni właściciel nabił już gwiazdkę i teoretycznie mógłbym z tym jeździć, choć osobiście wolę skrócić ją o 3cm. Po pierwszy czy można? Nie wiem jak głęboko wchodzi gwiazdka, nigdy jej nie osadzałem.

Po drugie jak uciąć carbonową sterówkę? Czytałem, że poleca się piłą wysokoobrotową ale ktoś się chyba pomylił i miał na myśli szlifierkę kątową :).

I ostatnie pytanie, element na drugim zdjęciu to gwiazdka, którą powinienem wbić? Coś jeszcze potrzebuję (tak się tylko upewniam)?

post-102917-0-77745700-1452879479_thumb.jpg

post-102917-0-59522900-1452879533_thumb.jpg

Napisano

W karbonowej starówce teoretycznie nie powinno być podkładek nad mostkiem. Gwazdka ze zdjęcia nie nadaję sie carbonu. Uciąć możesz zwykła piłka z drobnymi zębami, np taką do metalu.

Napisano

Tak średnica standard. Zresztą zawsze masz podaną średnicę wewnętrzną.

Zakładając podkładki nad mostkiem ściska się pustą rurę sterową bo ekspander jest powyżej. W internetach pełno zgniecionych sterówek tym sposobem.

Napisano

Pisalem podkladek a nie stosu podkladek, to po pierwsze.

Po drugie, kto montuje tak ekspander, nawet z taka iloscia podkladek?

Miales wogole do czynienia z jakimis roznymi ekdpanderami i karbonowymi sterowkami, czy cala wiedza plynie z zalaczonego obrazka?

Napisano

a jak montuje się ten ekspander? Wkręca (widzę miejsce na imbus) ? Pytam, bo zastanawiam się czy ten proces jest odwracalny :) i jakiej długości są ekspandery? Według obrazka 48mm (to normalny, czy długi ekspander?), a ja chcę skrócić sterówkę o 31mm, więc 1/3 ekspandera została by mi w sterówce :)

EDIT: nie ważne, wykręciłem :)

Napisano

a jak montuje się ten ekspander? Wkręca (widzę miejsce na imbus) ? Pytam, bo zastanawiam się czy ten proces jest odwracalny :) i jakiej długości są ekspandery? Według obrazka 48mm (to normalny, czy długi ekspander?), a ja chcę skrócić sterówkę o 31mm, więc 1/3 ekspandera została by mi w sterówce :)

EDIT: nie ważne, wykręciłem :)

Tak, ekspander jest elementem wymienialnym, demontowalnym. W większości przypadków zbudowany jest w oparciu o stożek, który rozpiera go od środka, co blokuje ekspander w sterówce. 

Ekspandery często mają centralną śrubę na imbus 6 mm, którym zaciska się ekspander w sterówce, a następnie w gniazdo imbusa 6 mm wkręca się śrubę top capa.

Napisano

Musisz sobie ładniejszy mostek kupić do tego Podiuma. ;)

Ktoś napisał, ze możesz sterówek uciąć piłka do metalu no teoretycznie możesz. Pamiętaj tylko by zasłonić czymś paszcze, nie polecam wdychać opiłki carbonu.

Napisano

niestety przypomniałem sobie o tym w połowie cięcia... za 10 lat się dowiem czy wyszło mi to na zdrowie :)

co do mostka, jakoś nigdzie nie widziałem oryginalnego w sprzedaży.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...