Skocz do zawartości

[5000-6000] Enduro, Swag czy Trance ? Dobór wielkości ramy.

rynkov

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A pisali wszyscy, że 160 skoku na pomorze to za dużo.

Na mniejszym skoku mniej umęczysz się na podjazdach, co przekłada się na większy fun na zjazdach, a w naszych okolicach zazwyczaj pedałujesz 10 minut aby dotrzeć na 30 sekundowy zjazd.

Napisano

Zgodzę się ,że pedałujesz 10 minut ,żeby zjechać 1.30 min. Tylko z drugiej strony w tej samej cenie mamy 140 i 160 skoku. Mi się wydaje ,że lepiej wziąć te 160 i przemęczyć się te 10 minut. 

Napisano

Tylko z drugiej strony w tej samej cenie mamy 140 i 160 skoku. Mi się wydaje ,że lepiej wziąć te 160 i przemęczyć się te 10 minut. 

200 mm też masz w tej samej cenie. Kupiłbyś? Trzeba dobierać rower do swoich potrzeb i oczekiwań. 

Jeśli akurat chodzi o ilość skoku, to pisałem o tym tu i nie mam nic więcej do dodania ;)http://www.1enduro.pl/ile-skoku-zawieszenia-rower-enduro/

Więcej nie znaczy lepiej, choć prawda jest taka, że większość osób (w tym ja) musi się o tym przekonać na własnej skórze. Może masz w okolicy możliwość wypożyczenia na testy paru rowerów, żeby przekonać się bez wydawania kilku tysięcy na zły rower?

Napisano

Nie. Chodzi mi o to, że sztyce regulowane typu Reverb zawsze mają ściśle określoną minimalną długość części wystającej (ok. 190 mm). Jak rama jest za wysoka, to po wsunięciu sztycy do oporu (czyli do kontaktu obejmy sztycy z zaciskiem), dalej możesz mieć za wysoko siodło do swojego wzrostu. I d**a zbita (dosłownie). Koło wtorku będę miał wpis na blogu o dobieraniu rozmiaru... zobaczysz na obrazku ;)

Zgodnie z obietnicą: http://www.1enduro.pl/wybrac-rozmiar-ramy/

Napisano

Właśnie u mnie zadecydowała długość ramion. Kupiłem jak pisałem Lke w SWAG 50 i na chłopski rozum stwierdziłem ,że mam dłuższe ręce i pójście w większy rower ( przy wzroście na granicy M i L - 180 cm ) będzie lepszym rozwiązaniem. Nigdy nie mogę dobrać koszuli. Zawsze mam za krótkie rękawy albo za luźno w karku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...