rynkov Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 witam Jakiś czas temu szukałem hardtaila. Dzięki pomocy forum znalazłem fajną maszynkę, która jednak nie odpowiadała moim potrzebom. Została sprzedana i przyszła kolej na nowy sprzęt. Szukam roweru do ENDURO. Taka ,żeby dobrze podjeżdżała i zjeżdżała. Mam 181 cm wzrostu i w CUBE LTD PR 27,5 miałem ramę 20'. Rower : ENDURO Wielkość : M/L w hardtailu miałem 20' Koło : 27,5 Stan : używany 2 letni / nowy Geo : kąt główki ramy poniżej 68 st Zawieszenie : full Cena : 5000 - 6000 zł Skok zawieszenia : więcej jak 140 mm Wymiary : 181 cm, 88 kg. Styl jazdy : mocno pod górę i ostro w dół. Mieszkam na Pomorzu ale mamy tutaj kilka górek na których są naprawdę fajne zjazdy. Poszukałem trochę i z nowych rowerów głównie wchodzi w grę TRANCE 4 i 3 oraz SWAG 10 i 30. Bardzo dobre opinie ma właśnie TRANCE ale nie do końca rozumiem czemu, moim zdaniem SWAG ma lepszą geometrię. Mam na obecną chwilę dylemat co do wielkości ramy jak chodzi o SWAGa ? Mogę kupić L, czy będzie ok? W załączniku geometria mojego Cuba i Swaga do porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 180-190 cm to zazwyczaj L-ka, ale Swag ma cholernie długą podsiodłówkę (jeśli wierzyć tej tabelce) - sprawdź, czy będziesz w stanie wystarczająco głęboko wsunąć sztycę regulowaną (może nie od razu, ale na dłuższą metę będziesz chciał ją mieć). A co do wyboru Swag/Trance... Trochę mojej opinii możesz poznać tu: http://www.1enduro.pl/rowery-enduro-do-8000-zl-prezentacja/ Generalnie Swag jest dużo bardziej nastawiony na zjazdy, a że piszesz że zależy Ci też na podjazdach na Pomorzu - Trance będzie zdecydowanie lepszy, bardziej wszechstronny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Mi się to geo swaga kompletnie nie podoba, jak przy 616,5 można zaprojektować podsiodłówkę 533, kpina, bez sensu. Tej wysokości rura pod dupą dla kogoś o wzroście 181cm dyskwalifikuje ten rozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Wszystkie rozmiary są wysokie. Trudno też nie zauważyć: - archaicznie płaskiej podsiodłówki; - dziwnie wysokiej główki ramy w mniejszych rozmiarach; - dłuuugiego tyłu, który jednak może mieć swoje zalety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rynkov Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Myślicie że rozmiar L w SWAGU będzie za duży? W moim budżecie ciężko znaleźć coś innego. Nie wiem czemu wszyscy tak zachwalają Gianta. Co w nim takiego jest poza ceną która jest bardzo wysoka. Model 4 to porażka jak chodzi o osprzę z kolei 3 niczym nie zaskakuje a cena rośnie od razu bardzo mocno, nie wspominając o 2. Może mój budżet jest nie odpowiedni :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 A jakość pracy zawieszenia to pies?? Tak poza tym Swag to enduro a Trance to AM. Sprawa ostatnia to bierzesz pod uwagę skalę rabatów Gianta?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rynkov Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Wykonałem kilkanaście telefonów i największy rabat uzyskałem na Swaga 30 2016 ( z 8k na 6k ). W Giancie słabo to wychodzi chyba ,że dzwoniłem nie tam gdzie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Giant też ma nie małe rabaty wiec trafiłeś na jakiś patałachów. Z Trance 3 pewnie bez trudy zeszło by się do 6K. Nie tu jednak problem a w zastosowaniu. Docelowym terenem dla Swaga to rąbanka w górach więc obyś nie przesadził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 rabaty to nie kwestia marki tylko sklepu. Objechałem większość sklepów w Warszawie i na trance'a 2016 maksymalny rabat byl 5proc a w większości sklepów nie chcieli nawet mówic o jakimkolwiek rabacie pomimo że to środek zimy. Dlatego zdecydowałem sie na Krossa w dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dlatego zdecydowałem sie na Krossa w dobrej cenie. Soil...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rynkov Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 To może wróćmy do tematu Trance czy Swag ? Jaki rozmiar ramy ? Czy jest coś w moim budżecie wartego uwagi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 rabaty to nie kwestia marki tylko sklepu. Objechałem większość sklepów w Warszawie i na trance'a 2016 maksymalny rabat byl 5proc a w większości sklepów nie chcieli nawet mówic o jakimkolwiek rabacie pomimo że to środek zimy. Dlatego zdecydowałem sie na Krossa w dobrej cenie. To słabo szukałeś poza tym, umówmy się, jeśli wchodzisz do salonu z motocyklami, samochodami... i rowerami i nie dadzą Ci minimum 10% na "dzień dobry" to żegnasz ozięble. :-) Na Jana Pawła są rowery Specialized i Giant (niedaleko Arkadii) tam byś dostał niezły rabat. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 A ja dosypie soli do pieprzu. Jeśli ten rower ma głownie toczyć się po pomorzu, to więcej jak 140 skoku nie potrzeba(a i to tylko w kilku miejscach się przyda), a opieram to na doświadczeniu i schodzeniu z zawieszenia po 10, 20 mm z roweru na rower(zaczynałem od ponad 200) Obecnie mam 140/130 w dużym kole i jeździ mi się na takim secie najlepiej ze wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 na allegro jest trance L,6,5 tyś. I tego Ci polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rynkov Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Jedynie co może mnie przekonać do Tranca to chyba to ,że warunki do jazdy jakie mamy na pomorzu są zdecydowanie lżejsze od górskich. Widziałem go i biorę go pod uwagę ale póki co prowadzę negocjacje w sprawie SWAG 50 a dalej nikt nie odpisał nic na temat rozmiaru ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Słabo patrzysz 180-190 cm to zazwyczaj L-ka, ale Swag ma cholernie długą podsiodłówkę (jeśli wierzyć tej tabelce) - sprawdź, czy będziesz w stanie wystarczająco głęboko wsunąć sztycę regulowaną (może nie od razu, ale na dłuższą metę będziesz chciał ją mieć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rynkov Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Skoro tak twierdzisz. Wsunięcie sztycy masz na myśli obniżenie jej i przesunięcie środka ciężkości poza nią ? Właśnie długość ramy od siodła do kierownicy jest dłuższa o 16 mm patrząc na rysunek. Z drugiej jednak strony jest o połowę krótszy mostek i akurat zawsze mam problem z ubraniami, koszulami itp. bo mam długie ręce. Wychodzi na to ,że w fullu musi być L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Jedynie co może mnie przekonać do Tranca to chyba to ,że warunki do jazdy jakie mamy na pomorzu są zdecydowanie lżejsze od górskich. I tutaj bym się głęboko zastanowił, ja np. na Śląsk, a też mam trochę hałd u siebie i pagórków nigdy bym nie kupił fulla, a tym bardziej enduro. Raz nie pociśniesz tym mocno pod górę, a dwa nie wykorzystasz skoku. Jak już chcesz fulla to Trance czy Kross Soil jest dobrym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Wsunięcie sztycy masz na myśli obniżenie jej i przesunięcie środka ciężkości poza nią ? Nie. Chodzi mi o to, że sztyce regulowane typu Reverb zawsze mają ściśle określoną minimalną długość części wystającej (ok. 190 mm). Jak rama jest za wysoka, to po wsunięciu sztycy do oporu (czyli do kontaktu obejmy sztycy z zaciskiem), dalej możesz mieć za wysoko siodło do swojego wzrostu. I d**a zbita (dosłownie). Koło wtorku będę miał wpis na blogu o dobieraniu rozmiaru... zobaczysz na obrazku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 rabaty to nie kwestia marki tylko sklepu. Objechałem większość sklepów w Warszawie i na trance'a 2016 maksymalny rabat byl 5proc a w większości sklepów nie chcieli nawet mówic o jakimkolwiek rabacie pomimo że to środek zimy. Dlatego zdecydowałem sie na Krossa w dobrej cenie. Niestety to prawda. Ogólnie sklepy w Warszawie to jakieś nieporozumienie. I ich podejście do klienta. "Jest to nowa kolekcja i nie ma mowy o rabacie" - usłyszałem to w każdym sklepie sprzedającym Gianta w Warszawie. To słabo szukałeś poza tym, umówmy się, jeśli wchodzisz do salonu z motocyklami, samochodami... i rowerami i nie dadzą Ci minimum 10% na "dzień dobry" to żegnasz ozięble. :-) Na Jana Pawła są rowery Specialized i Giant (niedaleko Arkadii) tam byś dostał niezły rabat. :-) Przeprowadzili się 5% to niezły rabat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Nie no. Za 5% szkoda buty brudzić. Byłeś w Giant na fabrycznej? Albo na Ursynowie (Bikeman?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rynkov Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Zdecydowałem się na używanego SWAG 50 z lipca 2015, rozmiar L. nogi 83 cm, wzrost 181. Pomnożyłem wyszło 18 z groszem. Dziwnie bo zawsze jeździłem na 20 i było ok. Wysokość ramy ( od ziemi do miejsca zeskoku 78 cm ) Zostaje 5 cm luzu. Czy nie za mało ?Sugerując się geometrią, na moje oko będzie pasować. Nie ma nikt na forum SWAGa ?:/ Najlepsze rabaty uzyskałem przez telefon na rower.com.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Nie no. Za 5% szkoda buty brudzić. Byłeś w Giant na fabrycznej? Albo na Ursynowie (Bikeman?)? Skończyło się tym,że kupiłem u Marcina z forum Na fabrycznej same M-ki mieli (ale to było w marcu zeszłego roku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rynkov Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Jakie masz wymiary z ciekawości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Wzrost 187, noga 87. Kupiłem "L". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.