Skocz do zawartości

[Napęd] Czy 10 rzędów faktycznie jest potrzebne ?

Lookas 46

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam za przękrecanie nazwy nicka - ale dzialalem pod wplywem chwili - a ta "chwila" to niestety bylo zaczepienie wlasnie mnie a nie odwrotnie ....

I przyjmuje slowa:

"szczyt chamstwa", "poziom rozmówcy" - ale ... no comments

Niemniej gdybyś Sz.K. easyrider przeczytal wszystkie moje posty w tym topicu, jakieś tam fakty które staralem sie opisać i przekazać, skladanie kaset campa i moje skromne doświadczenie w tym temacie ... - a co zamian od Ciebie otrzymalem:

"przejażdżka po podwórku na pożyczonym rowerku to jednak nie to..."

Czy to jest, jak piszesz : "opisuję znane mi fakty" ?

Znane Ci fakty...

A to troche zabolalo i urazilo moje ego - stare ego ....

• 1 miesiąc temu...

ja sie bujam na 8-rzedowej kasecie, jak zajade naped, moze wtedy zmienie na 9 lub 10, teraz na pewno nie czuje takiej potrzeby.

Dziewiateczka to jest IMO optymalne.

a ja mam 7 i jest dobrze

Jak zauważyłem, najlepsze napędy są te które mamy. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. :D Dawniej rower szosowy mógł mieć max 10 przełożeń (2-przód; 5-tył). Dzisiaj nie ma takich ograniczeń, a kasety 10 rzędowe stały się w grupach kolarskich normą. Gdyby były nie przydatne, na pewno wszyscy jeździliby dalej na kasetach 5, 7,8...-rzędowych. Dla amatora większe znaczenie ma chyba koszt napędu niż minimalny zysk z większej ilości przełożeń, więc pochwały 8-9rzędowych kaset mogłoby się wydawać uzasadnione, :022: gdyby....nie fakt, że dla obniżenia wagi roweru o 100g, nie jeden amator wydaje setki złotówek. I gdzie tu logika?

@horny

Moje "trasy" to ZAWSZE jakaś górka lub górki (np dzisiaj Żar i Przegibek) - więc nie wyobrażam sobie abym teraz mial przejsć na jakieś mniejsze kasety niż 9 ....

No i zawsze wachluje od 12 do 19 (rzadziej 21 i 23 - ale bez nich np Magurke nie moglbym zaliczyć ...)

Jeżeli ktoś dużo jeździ po plaskim, to byc może mu niepotrzebne dużo biegów.

EDIT - teraz kurde przeczytalem Twój podpis ... nieżle - i dystans i ta "wycieczka" do Wilna ...

Ja po "moich" terenach zrobilem od maja 5562, wczesniej jeżdzilem na treku córy i chyba gdzieś 1000km musialbym jeszcze dodac....

• 6 miesięcy temu...
Sama świadomość iż za każdym hamowaniem/zmianą biegu dotyka się włókna węglowego . . . matko . . .

Chyba każdy by chciał coś takiego posiadać.

W sumie to 10 na kasecie rzadko będziesz miał. Możliwa będzie tylko wtedy gdy na korbie będzie 3.

2 - 9/10 to krzywizna łańcucha będzie okropna, wiadomo co to może powodować.

W Kellysie brata przy 2 - 8 już szura i trzeszczy. Wiem to tylko SORA.

Ale zawsze fajnie jest mieć tą 10-szkę z tyłu. :)

Uważam za duże nieporozumienie to,co piszesz o "10 z tyłu i 3 z przodu".Oś suportu musi być odpowiedniej długości po prostu.I widzę w tym temacie jeszcze jedno podobne nieporozumienie dotyczące krzywizny łańcucha.Nie jest ona inna przy 9,niż 10-trybie.Pakiet zębatek w obu przypadkach ma 38.5mm.

A gdyby tak założyć np 8... manetki i przerzutke da się zestroić :D Co myślicie na ten temat ?

Ostatnio spotkałem się z ciekawym patentem mianowicie - gość zamontował 2 identyczne zębatki (tu akurat 13) bo nie potrzebował największej...

A to dobre!Najwyraźniej nie potrzebował też mniejszej.

A co do tematu,gratuluję wyboru Campy.

Ja jeździłem na1, 5,6,7,8,9,a teraz 10-tce.Swojego Recorda 9-tkę dałem w 2005 roku bratu po przejechaniu jakichś 80tys.km i dałbym ch... na mizerię,że on na nim pojeździ do końca żywota.Te klamki nie wymagają konserwacji i w przeciwieństwie do ShimaNO, nie dostają luzów nawet po tak długiej eksploatacji(a muszę powiedzieć,że ja nie jeżdżę na "kwadratowych kołach"i mieszam manetkami sporo).I są o 100g lżejsze,a kabliska z nich nie wystają.

Co do potrzeby posiadania 10 zębatek,uważam,że tak!Zapewnia to większą płynność przełożeń i ekonomiczniejsze wykorzystanie energii,jak silny byś nie był.Tu w pełni zgadzam sie z Emerem,który z pewnością ma już troszkę wyczucia.Ja jeżdżę po górach i podczas wypraw alpejskich używam nawet 3 tarcz.Z tyłu używałem 9-tki 11-21,a teraz 10-tki 11-23.

Jeżeli kochasz góry-oczywiście 10!I nie bierz do bani tych wątpliwości o większej krzywiźnie łańcucha,niż w 9-tce.Pakiet zębatek w obu przypadkach ma 38.5mm.Przy długich dystansach o trudnym profilu,płynność przełożeń jest nie do przecenienia i decyduje o tym,jak długi dystans jest barierą.To jak lekkie buty dla maratończyka.

Odpisałem ci w prywatnym poście na temat misek sterowych Addicta-ZE ZDJĘCIAMI MISEK I łOŻYSK.Ale jakoś znów nie widzę,czy to weszło.Gdyby nie,daj cynk,a powtórzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...