Mod Team Lookas 46 Napisano 23 Sierpnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Cały czas zbieram części do przyszłej kolarki i zastanawiam się nad napędem. I tu moje pytanie czy 10 rzędowe kasety to tylko chwyt marketingowy czy one są faktycznie potrzebne? Obecnie w xc używam kasety 11-34 Pg990 i zawsze mogę dobrać optymalne przelozenie Ponoć kasety z 9 trybami owocują większą zywotnością napędu. Fakt ze campagnolo w przyszlym sezonie wprowadza 10 biegowe kasety wszystkie swoje grupy, ale czy faktycznie pomaga to w czasie jazdy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Wg mnie nie jest potrzebna jeszcze wieksza liczba trybow...bo tak czy siak nawet jak ma sie 8 to zadko kiedy i zadko kto wykorzystuje wszystkie mozliwe przełozenia. Takze to raczej posłuzy jako pic ze masz wiecej koronek a faktycznej i uzytecznej roznicy raczej nie poczujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 ja mam 2x10 12/25, uzywam 9 z nich... ostre/meczace podjazdy 2-3-4, ladogne/prosta 5-6-7, zjazdy 8-9-10. nigdy 1 nie zdazylo mi sie uzywac, a ogolnie najczesciej trzymam sie 4-5-6-7. wg mnie 10 nie jest konieczna. chociaz zebym mial inna kasete mozliwe ze bym wykorzystywal wszystkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BikerFG Napisano 24 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 wieksza liczba trybow, to optymalniejszy (i latwiejszy) dobor przelozenia (mniejsza roznica miedzy wielkosciami poszczegolnych trybow). ja sie bujam na 8-rzedowej kasecie, jak zajade naped, moze wtedy zmienie na 9 lub 10, teraz na pewno nie czuje takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelitek Napisano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Ja mam 9 rzędowy napęd z tyłu i uważam że to w supełności mi wystarczy. Szczerze mówiąc to 10 rzędowa kaseta jest dla mnie trochę jak bajer, taki nowy trend. Nie jeździłem na takim czymś i nie powiem, ale nie czuję jakiejś potrzeby by mieć takie coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epafras Napisano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 ja także jeżdze na "dziewiątce" uważam ze kaseta 9-cio rzędowa wystarcza tak jak pisał mess wazny jest dobór zakresu kasety bo jeśli z 10 dostępnych przełożeń mam jeżdzić tylko na 7 to chyba jest bez sensu wozić dodatkowy ciężar i wcale z niego nie korztystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karbon Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Mam tarcze 52/39 i kasetę 9s 12 - 21 (12-13-14-15-16-17-18-19-21). O ile nie widzę sensu posiadania 11T o tyle chętnie bym widział 23T jeszcze. Czasem na trudnych fragmentach, szczególnie jak nogi są podmęczone przydałoby się miętsze przełożenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badb Catha Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Załóżmy : 2 na korbie - 10 na kasecie = dość duża krzywizna łańcucha (tak jak w przypadku 1 - 4 ; nie da się) a 52/53 zęby na korbie to naprawdę mnóstwo. No chyba że zjeżdżasz po 90km/h. Dziewiateczka to jest IMO optymalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emer Napisano 29 Września 2006 Udostępnij Napisano 29 Września 2006 9tka 52/39 i 12-23 Campa Uzywam wszystkie ... Nie potrzebuje ani 11stki, ani 25 czy 26, ale chetnie bym w swoim rowerku widział dodatkowa zębatke miedzy 17 a 19stką czyli 18scie - łagodniejsze przejscie i czesto na podjazdach uzywam 17 i 19 (39). IMHO - jak najbardziej 10stka potrzebna u mnie ... Co do konfiguracji danej 9tki czy 10tki to w campagnolo (nie wiem jak w shimano) trza se uważać aby czego nie poknocić ... Prawie każda zębatka (o danej ilosci zębów) wystepuje jako np 17A, 17B lub 17C i trzeba uzyc odpowiedniej w danej konfiguracji kasety - nie mozna se tak łatwo wymienic 17stke za 17stke lub - bo mi tak odpowiada - wyrzucić np 19stke i sobie włozyc jakąś 18stke ... Kiedys wymieniałem zuzytą 17stke na inną 17stke i przy przerzucaniu w dół omijało mi ją (pozostałe zębatki OK) - powód - uzyłem 17B zamiast 17A. Każda zębatka w campach ma specjalny znaczek na sobie i po złożeniu kasety muszą te znaczki na każdej po kolei zębatce układac się pieknie jakby w spirale. Bierze sie to stad że każdy ząb jest sprytnie frezowany z boku - od najwiekszego frezowania do najmniejszego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody600v Napisano 30 Września 2006 Udostępnij Napisano 30 Września 2006 a ja mam 7 i jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virus333 Napisano 30 Września 2006 Udostępnij Napisano 30 Września 2006 z tego co widze to masz H3, wiec wiecej to nawet tobie nie jest potrzebne w tym rowerze, bo t onie szosa ja teżmam 7 i od pszyszlego sezonu przechodze na 9 jak tylko zdobędę fundusze. 7 jest dobre, jak nie ma zjazdów, a przeciez wiadomo, ze nie samymi prostymi człowiek jeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 30 Września 2006 Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Ja miałem do dziś 7 rzędów a dziś przejechałem 40km na kasecie 9-cio rzędowej i jest poezja ! Po prostej można bez probblemu jechać 40 - 45km/h tylko juz przy dłuższym dystansie problem z kondycją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 1 Października 2006 Udostępnij Napisano 1 Października 2006 czy nie widzicie, ze temat dotyczy szosowek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badb Catha Napisano 1 Października 2006 Udostępnij Napisano 1 Października 2006 czy nie widzicie, ze temat dotyczy szosowek? Nie wszyscy mają rowery szosowe, ale mogą się po prostu znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emer Napisano 1 Października 2006 Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Owszem mogą sie znać, ale piszą o swoich rowerach ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 1 Października 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Dobra styknie tego - prosiłbym dalej o konkretne wypowiedzi Choć u mnie to juz raczej przesądzone bo Campagnolo nie robi recorda na 9, a te klamkomanetki bardzo mi sie podobaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badb Catha Napisano 1 Października 2006 Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Sama świadomość iż za każdym hamowaniem/zmianą biegu dotyka się włókna węglowego . . . matko . . . Chyba każdy by chciał coś takiego posiadać. W sumie to 10 na kasecie rzadko będziesz miał. Możliwa będzie tylko wtedy gdy na korbie będzie 3. 2 - 9/10 to krzywizna łańcucha będzie okropna, wiadomo co to może powodować. W Kellysie brata przy 2 - 8 już szura i trzeszczy. Wiem to tylko SORA. Ale zawsze fajnie jest mieć tą 10-szkę z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emer Napisano 1 Października 2006 Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Mam carbony Record 9tki .... I dlatego pewnie jeeeszcze przez jakis czas nie zmienie osprzętu na 10-tki - "troche" drogi szpas ... a kurde chcialbym 10-tki Pozatym koniec w campach z 9-tkami .... (no i dobrze - nie bedzie powoli niekompatybilności 9 i 10) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker80JG Napisano 1 Października 2006 Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Wiekszosc zawodników scigajacych sie na szosie zaczynało na 7-8 koronkowym trybie (znam takich ze na 6-5) a teraz jezdza na 10. Czasy i predkosci o wiele sie nie zmianiły. Liczy sie power w nogach a czy zabek mniej czy wiecej to jak kilogram w masie zawodnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Miałem kiedyś 8 biegów grupy RX100 (dzisiejsza Tiagra). Teraz mam Dura Ace na 9 biegów... no cóż - chodzi gorzej... Mimo, że planuję wymianę manetek na nowe (więc miałbym okazję przejść na 10'kę) to zostaję przy 9 biegach - kolejnego pogorszenia precyzji bym nie przeżył... Więcej biegów nie oznacza szerszego zakresu przełożeń, bo kasety są różne - dobiera się je do terenu w którym przyszło nam jeździć... Przecież można mieć kasetę np. 12-25 na 8, 9 lub 10 biegów... tylko różnice pomiędzy biegami będą mniejsze w przypadku napędu 10'cio biegowego. Ale dla przeciętnego Kowalskiego (czytaj amatora) nie ma to większego znaczenia - przecież w góralach jest większy zakres przełożeń (np. 11-32), "tylko" 8 biegów a jeździć się da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emer Napisano 4 Października 2006 Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Teraz Campagnolo, a pewnie za niedlugo i shimano przejdą w szosowych na tylko 10-tki ... Po co iść pod prąd? Jeżeli ktoś teraz planuje skladanie roweru, zakupy - nie widze powodu upierac sie na 9-tke ... Nie widze mniejszej "precyzji" w wypadku 9tki, trzeba tylko mieć wszystko kompatybilne i jak w moim przypadku - pod 9tke. Niech ktoś kupi cos nowego pod 8-mke - okaże sie że trudno i może być ... drogo. A za kilka lat może być to samo z 9-tkami , gdy juz znikną w nowych ofertach (campagnolo). P.S. Mówimy tu o szosie, bo licho wie jak w innych rowerach ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 4 Października 2006 Udostępnij Napisano 4 Października 2006 ...nie widze powodu upierac sie na 9-tke...A ja nie widzę powodu żeby na siłę pchać się w nowości - z regóły droższe a gorsze i mniej trwałe...Nie widze mniejszej "precyzji" w wypadku 9tki... No tak... a z czym porównywałeś? Ile tyś km zrobiłeś na innym osprzęcie?bo przejażdżka po podwórku na pożyczonym rowerku to jednak nie to... Niech ktoś kupi cos nowego pod 8-mke - okaże sie że trudno i może być ... drogo.A za kilka lat może być to samo z 9-tkami , gdy juz znikną w nowych ofertach (campagnolo). Ale w praktyce jest odwrotnie - sprzęt starszy jest tańszy... do czasu oczywiście... ale to nie kwestia kilku lat. Po co iść pod prąd?Może prąd zostawmy elektrykom? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emer Napisano 4 Października 2006 Udostępnij Napisano 4 Października 2006 A ja nie widzę powodu żeby na siłę pchać się w nowości - z regóły droższe a gorsze i mniej trwałe... 10-tki nowością... hmmm - moze w Twojej Sz.Panie wsi ... (pozatym pisze się "regUły") No tak... a z czym porównywałeś? Ile tyś km zrobiłeś na innym osprzęcie?bo przejażdżka po podwórku na pożyczonym rowerku to jednak nie to... Jeździłem przez pewien czas na potecjalnej używce do kupienia - szosowym na osprzęcie campagnolo 8mka - odpuściłem sobie 8-emke bo może być trudność w zdobyciu podmiany zużytych części osprzetu (no i niestety mogą byc droższe). I nie widze "mniejszej precyzji" w 9-ce. Pozatym dla mnie jest róznica mieć 8mke np 12-13-14-15-17-19-21-23 w porównaniu z 10tką 12-13-14-15-16-17-18-19-21-23. Przerzucanie po jednym zębie jest najbardziej optymalne i łagodne - jeżeli tego KTOŚ (czyt. easycośtamcośtam) nie czuje, to niech se kupi ... 5tkę - moze będzie najtaniej .... A teraz jeżdże NA SWOIM campagnolo 9tka - piasta tył/przód Record na Mavic CPX33, pakiet Chorus, korba Record 52/39 177,5mm, klamkomanetki Record carbon, przednia i tylnia oraz hamulce Centaur, kaseta Veloce 9tka 12-23, stery campa, rama hmmm alu .... Zmusiłeś mnie gościu aby opisać mój "pożyczony rowerek". Dalej nie chce mi sie z Toba Sz.Panie dyskutować - te jakieś przycinki "przejażdżka", "po podwórku", "na pożyczonym rowerku" ... Znasz mnie Sz.Panie "lekkiścigacz" ? Myśle że nie - więc zaczepiaj swoich kompli w swojej wsi ... (aby nie nie było że czepiam się wsi - pochodze ze wsi...) i nie pozdrawiam Sz.Pana "łatwyrajdowiec" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Forum to miejsce do wymiany wiedzy i poglądów... I ja ze swej strony opisuję znane mi fakty i doświadczenia. Wyciąganie wniosków pozostawiam czytającym. Nigdy nikogo do niczego nie zmuszam... Szczytem chamstwa jest przekręcanie, ośmieszanie i szydzenie z czyjegoś nicka... To, jak również cyniczny ton całej wypowiedzi (z pięknym zakończeniem) najdobitniej pokazuje poziom rozmówcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 easyrider sprowokowales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.