Skocz do zawartości

[naped] 3x10 na 1x10

haulin11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuje pomocy. Chciałbym przerobić napęd 3x10 na 1x10. Obecnie mam korbę Deore 40x30x22, przerzutka tył XT, kaseta 11-36 xt i łańcuch XT. Chciałbym wstawić przód blat 36t. Ale czy to tylko wystarczy jak to bedzie współgrać. Rower ma być tylko XCE I XCO. Mam mocne kopyto i nie martwię się że mi branie pod górkę. Interesuje mnie czy to jest wykonalne i jaki blat najlepiej wstawić.

Napisano

Jeśli ci to wystarczy to możesz tak zrobić. Musisz wymienić środkową tarczę na dowolną 36 zębów która będzie miała taki sam rozstaw otworów jaki masz w korbie i zdemontować resztę blatów. Oprócz tego musisz wymienić kominy do jej przykręcenia na krótsze bądź dopasować podkładki pod obecne ( grubości takiej jak największa zębatka ). Wizualnie będzie to średnio wyglądało , ale będzie działać.

Napisano

Wstawiasz takie coś w miejsce środkowej zębatki, wywalasz przerzutkę przednią i już. Ważne, żeby zębatka miała BCD 96 mm (średnica osadzenia śrub). 

Możesz też wstawić zwykłą zębatkę, ale jest ryzyko spadania łańcucha. Ta przykładowa ma specjalne zęby, które temu zapobiegają. Możesz też użyć napinacza lub jakiegoś trzymacza łańcucha.

Napisano

Może też przydać się przerzutka shadow plus. Wymiana kominów może nie być konieczna. A ile zębów, to już zależy od Ciebie i  od rozmiaru koła. Ja zdecydowałem się na 36, bo nie ma u mnie zbyt dużych podjazdów i mam rower 26".

Napisano

Ja niedawno zmieniałem. Wywaliłem przednie blaty, założyłem jedną zębatkę 36T prostą, nową. Chciałem zakombinować i założyć po prostu jedną zębatkę z tych co miałem, ale łańcuch omykał. Do tego założyłem tanią prowadnicę górną łańcucha i wszystko śmiga, ani razu nie spadł mi łańcuch :)

Napisano

Masz rację, że Ci się wydaje :yucky:

Shimano w nowych korbach zmieniło BCD ze 104 na 96, bo zastosowało mniejsze zębatki - na BCD 104 nie dałby się osadzić zębatki mniejszej niż 32T.

Napisano
Shimano w nowych korbach zmieniło BCD ze 104 na 96

A gdzie autor tematu napisał że ma nową korbę? 

Obecnie mam korbę Deore 40x30x22
Ta korba ma BCD 104/64 i nie wprowadzaj zamętu
Napisano

Pozwolę sobie podsunąć mój wpis na ten temat: http://www.1enduro.pl/naped-1x10/

Warto też przejrzeć naczelny forumowy wątek 1x10: http://www.forumrowerowe.org/topic/170983-naped-1x10-test-napedu-1x10-opartego-na-zebatkach-hcc-components/

W skrócie:

- zębatka musi być narrow/wide, np. od polskich producentów HCC, Banless, Absolute Black - dzięki temu łańcuch duuużo mniej spada;

- wysoce wskazana jest przerzutka ze sprzęgłem (Shimano Shadow Plus / SRAM Type 2);

- w przypadku racingu warto dołożyć jakąś malutką prowadnicę, coś w tym stylu: http://www.oneupcomponents.com/products/top-guide - żeby mieć 100% pewności.

- zakres przełożeń (wielkość zębatki + zakres kasety) trzeba sobie dobrać do swojej jazdy. 36T z normalną (nie "poszerzaną" do 11-42) kasetą to mega twardy setup, ale do XCO/XCE może dobry - kwestia indywidualna.

Napisano

zębatka musi być narrow/wide
ja używam od Dartmoora ze zwykłą przerzutką i nie spadło mimo kiety 9b. Co do przełożeń przy kole 29 kaseta 11-34 i zębatka 34 jest twardo... ale 11-36 przy zębatce 32 i kole 29 powinno styknąć. 

Mam mocne kopyto
 Trzeba znaleźć swój złoty środek a przeprowadzka na jedną manetkę będzie wielką przyjemnością.... dla mnie było to objawienie. Prosto i skutecznie. Napęd z 3b korbą rozleniwia. Masz kasetę 11-36 wrzucasz wszystko i deptasz w pedały... bo inaczej się nie da. W pewnych sytuacjach taki napęd zmusza do ataku jak na singlu bo wiesz że nie zredukujesz. Ja już do potrójnej korby nie wrócę. 
  • 5 miesięcy temu...
Napisano

Podałem przykład zębatki narrow-wide od Dartmoora. Czy jest w porządku, czy polecacie coś innego? Macie coś sprawdzonego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...