Skocz do zawartości

Wymiana mostka

BJan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Postanowiłem wymienić sobie mostek. Poprzedni był troszkę wyższy niż nowy. Pozostała mi "dziura" między mostkiem i deklem na sterowkę. Czy muszę kupować podkładkę i ją montować czy nie jest to konieczne?

Druga sprawa to taka, że zrobił mi się luźny troszkę amortyzator. Jak uniosę rower to amorek delikatnie się rusza. Czym to może być spowodowane? W załączeniu zdjęcie wolnego miejsca między mostkiem i dekielkiem.

Proszę o pomoc.78ad310a54bac020281efb9f1a72a61b.jpg

Napisano

Bah. Pewnie że sterówka będzie tutaj wędrowac w górę i w dół bez podkładki.

Teraz tak: Zakładając pierścienie musisz zrobić to tak, aby po ich założeniu mostek lub podkładki wychodziły tak 1-5 mm ponad górę sterówki. Jest to konieczne, aby przy dokręcaniu grzyba miał on miejsce aby ścisnąć dobrze cały ten raban. Po dokręceniu wszystkiego widelec powinien się obracac bez luzów wzdłużnych ani poprzecznych.

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

A czy bez tej podkładki mogę pojechać jutro chociaż do pracy około 5km po asfalcie czy jednak to trochę ryzyko?

Napisano

Powiem Ci tak. 

Możesz spróbować dać mostek na samiusieńki dół i docisnąć nim w efekcie stery. 

Ale musisz to zrobić pewnie i mocno tak, aby widelec nie gibał się na boki.

Robisz to na swoją odpowiedzialność i jedź ostrożnie.

Napisano

Tak zrobiłem, postaralem się najmocniej obniżyć mostek dokrecajac go. Dziękuję bardzo Panowie za pomoc. Jutro kupię podkładki i będzie już dobrze :-)

Napisano

To prawda, sterówka nie odrośnie :)

Zawsze warto mieć zapas w tym wypadku, tym bardziej jak się chce pózniej zmienić ramę tp ten 1-2 cm może decydować o wszystkim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...