Silver400 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Nakreślę sytuacje. Jeździłem agresywne XC, Epicon Sf-11, 120mm oś 9mm, koło 26". Jestem lekki - 60kg, wiec wystarczało. Zmieniam kierunek na góry, all-mountain/trail, lekkie enduro to max. bo to w końcu tylko HT. Na moim Epiconie "trochę się cykam" zwłaszcza przy krótkich lotach i bandach, czuje że widelec jest mało sztywny bocznie. Kolejna sprawa, że fabrycznie przód roweru był nieco wyżej i prawidło powinno tam być ze 130mm czego z Epicona nie chce robić bo będzie jeszcze bardziej wiotko. Zasadnicze pytanie, słusznie się obawiam, że na tym w końcu stracę zęby? Czy poza tym, że się gnie bocznie to nic się nie stanie? Jeśli mam zmieniać to na co? Wymagam osi Q15 i tych 130mm skoku. Obecny Epicon waży 16xx gram, dokładać kilograma na przód nie chce. Na jakie modele patrzeć poza Epixonem? Ile pieniędzy potrzebuje na przyzwoite; widelec i koło 26' z piasta Q15 ? Dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Zobacz za DT Swiss EXM 130mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 EXM 130 jest świetny, sam go używam :> polecam. Mój już poszedł pod młotek i stoi na allegro, bo kupiłem sobie EXM 150mm.WG mnie ciężko coś innego sensownego pod 130 znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 A właśnie o sterach zapomniałem mam 1 1/8 pół zintegrowane o ile sie nie mylę. W starym Epiconie i Epixonie jesli jest tej samej konstrukcji na upartego można zrobić regulacje na 130mm. Mogłbym włożyć do tej ramy pewnie i niskie 140mm, skoro fabrycznie było coś odpowiadającego 130mm. Pod mostkiem mam kilka podkładek więc wysokością kierownicy mogę sie bawić do woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 A czemu myslisz że Epixony nie dadzą rady. Do tej jazdy górskiej to po to są Epixony wersji TR pod oś 15mm a nie XC. W TR-kach możesz sobie nawet ustawić skok 150mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bejker Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Także polecam epicona Różnica miedzy XC a TR to kartridz i slizgi tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 13 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 EXM w kwestii komfortu jest taki sobie.Ale sztywność, wykonanie i praca na średnich i dużych nierównościach jest całkiem OK. Plusem jest możliwość samodzielnego serwisu- EXM to otwarta kąpie i w celach tuningowych można kombinować z olejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Także polecam epicona Różnica miedzy XC a TR to kartridz i slizgi tak? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 A czemu myslisz że Epixony nie dadzą rady. Do tej jazdy górskiej to po to są Epixony wersji TR pod oś 15mm a nie XC. W TR-kach możesz sobie nawet ustawić skok 150mm Ale ja nigdzie nie napisałem, że Epixon nie da rady i właśnie nad nim się najbardziej zastanawiam w tym momencie. Pisząc ze na upartego, miałem namyśli brak podziałki w starym Epiconie na 130mm, było tylko 120 i 140, trzeba by lekko przerobić. Przyznaje mój błąd tak składniowy jak i brak wiedzy, nowy Epixon ma podziałkę co 10mm w regulacji. Temat założyłem aby dowiedzieć się na co jeszcze patrzeć poza Epixonem właśnie i czy w ogóle ta zmiana naprawdę jest mi potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Epixony mają popychacze już bez żadnych otworów. Tam się zmienia skok za pomocą dokładających lub wyjmujących podkładek. W Epixonach możesz ustawić sobie nawet skok np. 132mm itp. to zależy od grubości podkładki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Może zmienić na Epixona TR 27,5" z klasyczną sterówką i ośką 15mm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.